Календар на всю голову. 3 листопада

Календар на всю голову. 3 листопада

Укрінформ
Цього дня в Києві народився Лесь Подерв'янський, а через десять років у Донецьку - Ірен Роздобудько.

3 листопада 1500 року у Флоренції народився Бенвенуто Челліні, італійський скульптор, ювелір, живописець, воїн і музикант епохи Ренесансу. Його творчість мала вплив на розвиток маньєризму. Найбільш значний з його творів, створених під час перебування у Франції, - бронзовий рельєф Німфа Фонтенбло. Серед інших відомих творів - Персей, бюст Козімо Медічі, Ганімед, Аполлон і Гіацинт; Нарцис, бюст Біндо Альтовіті, Розп'яття.

3 листопада 1801 року в місті Катанія (Сицилія) народився Вінченцо Белліні, знаменитий італійський композитор, автор 11 опер, включаючи «Пірат», «Іноземка», «Заїра», «Сомнамбула», «Норма», «Пуритани».

3 листопада 1855 року в Парижі помер Франсуа Руд, французький скульптор. Він прославився, як автор масштабного рельєфу «Виступ добровольців в 1792 р.» (або: «Марсельєза», камінь, 1833-1836), що прикрасив Тріумфальну арку на площі Етуаль в Парижі.

3 листопада 1863 року в Києві була освячена тюремна Іовлевська церква, поставлена ​​на території Лук'янівської в'язниці; будівництво триповерхового корпусу виправного закладу було завершено в жовтні 1863 року.

3 листопада 1871 року в Дюссельдорфі народився Ганс Гейнц Еверс, німецький письменник і поет, автор містичних розповідей і романів готичної спрямованості. Серед найбільш відомих творів: «Павук», «Альрауна», «Смерть барона фон Фріделя».

3 листопада 1871 року в селі Уджиджи на березі озера Танганьїка в Центральній Африці журналіст Генрі Мортон Стенлі знайшов зниклу експедицію шотландського місіонера і дослідника Африки Девіда Лівінгстона. Ще в 1865 році шотландець очолив експедицію по вивченню вододілу в Центральній Африці, прагнучи знайти витік Нілу. Він побував на озерах Мверу і Бангвеулу. Під час цієї експедиції Лівінгстон захворів лихоманкою, але був врятований. Під час останньої спроби знайти витік Нілу він захворів і помер в селі Читамбо на березі озера Бангвеулу 30 квітня 1873 року. Його серце поховане в Ілалі, а останки були доставлені в Занзібар, звідти перевезені в Лондон і поховані у Вестмінстерському абатстві.

Адольф Дасслер
Адольф Дасслер

3 листопада 1900 року в місті Херцогенаурах (Німеччина) народився Адольф Дасслер, німецький підприємець, засновник фірми «Adidas». Він ставив комерційний успіх на друге місце - на першому завжди була його невгамовна любов до спорту. Адольф був активною людиною: в 75 років ще грав в теніс і плавав в басейні, а справами фірми займався до самої смерті. Одним з його захоплень було конструювання футбольного взуття. Йому належить винахід футбольних бутс зі змінними шипами.

3 листопада 1901 року в Парижі народився Андре Мальро, французький письменник. Активний прихильник генерала де Голля, при якому десять років був міністром культури. На його роботах виховувалися такі видатні французькі філософи і письменники, як Альбер Камю і Жан Греньє.

3 листопада 1901 року в Києві народився Георгій Петраш, український художник чеського походження, дослідник історії Чернігова.

3 листопада 1903 року нідерландський фізіолог, основоположник електрокардіографії Віллем Ейнтховен представив свій електрокардіограф. Так винахідник назвав свій прилад для реєстрації електричної активності серця. У 1906 році вчений вперше використав електрокардіографію в діагностичних цілях. Він отримав Нобелівську премію з фізіології і медицині в 1924 році.

3 листопада 1909 року в Бейруті (Ліван) народилася Людмила Сак, український мистецтвознавець. Кандидат мистецтвознавства (1964). Людмила Миколаївна стала авторитетним знавцем живопису Нідерландів, Фландрії, Голландії. Їй належать науково обґрунтовані атрибуції багатьох картин художників цих країн XV-XVIII ст. з київської колекції. У 1953-1959 рр. - головний зберігач Державного музею українського мистецтва, нині Національний художній музей України.

Київська консерваторія
Київська консерваторія

3 листопада 1913 року на базі музичного училища Київського відділення Російського музичного товариства була заснована Київська консерваторія (нині - Національна музична академія імені П. І. Чайковського) - вищий державний музичний навчальний заклад України. Безпосередню підтримку і сприяння у відкритті Київської консерваторії дали знамениті композитори Сергій Рахманінов, Олександр Глазунов, музично-громадський діяч і педагог Володимир Пухальський, талановитий диригент Олександр Виноградський, відомий київський меценат Михайло Терещенко.

3 листопада 1914 року в лікарняній палаті в Кракові (Польща) у віці 27 років покінчив життя самогубством Георг Тракль, австрійський поет, визнаний одним з кращих поетів XX століття. Трагічне світовідчуття, що пронизує його поезію, символічна ускладненість образів, емоційна насиченість і суггестивна сила вірша, звернення до тем смерті, розпаду і деградації дозволяють зарахувати літератора до експресіоністів, хоча сам він формально не належав до жодного поетичного угруповання.

3 листопада 1918 року в Чернівцях відбулося Буковинське віче, результатом якого стало проголошення возз'єднання Північної Буковини з Західно-Українською Народною Республікою і подальше з'єднання з Українською Народною Республікою.

Чарльз Бронсон
Чарльз Бронсон

3 листопада 1921 року в місті Еренфелд (Пенсільванія, США) народився Чарльз Бронсон (Чарльз Бучинський), американський кіноактор, популярний виконавець мужніх ролей в бойовиках. Він народився в сім'ї емігрантів з Литви, а предки по батьківській лінії були липками - польсько-литовськими татарами. Він знявся в картинах «Одного разу на Дикому Заході», «Прощай, друг», «Чудова сімка», «Червоне сонце», «Пасажир дощу».

3 листопада 1931 року в Римі народилася Моніка Вітті (Марія Луїза Чечареллі), італійська кіноактриса. Він знялася у фільмах «Ніч», «Затемнення», «Червона пустеля», «Пригода», «Привид свободи», а за роль у стрічці «Флірт» в 1984 році отримала «Срібного ведмедя» на Берлінському кінофестивалі.

3 листопада 1933 року в місті Йорку (Англія) народилася сер Джон Баррі, відомий британський композитор, автор музики до фільмів, володар нагород «Golden Globe» і BAFTA, п'ятикратний лауреат премії «Oscar». Найбільш він відомий музикою до 11 фільмів про Джеймса Бонда.

3 листопада 1937 року в Києві заарештований Володимир Затонський, український і радянський політичний і партійний діяч; академік ВУАН (1929), академік АН УРСР (1936), нарком освіти України (1933-1938). 29 липня 1938 року його засудили до смертної кари і в той же день розстріляли. Був реабілітований 19 березня 1956 року.

3 листопада 1937 року в Харкові народився Анатолій Литвинов, український майстер художнього слова, сатирик, гуморист.

3 листопада 1937 року в Пскові народився Ігор Лубченко, український журналіст. Голова Національної спілки журналістів України (1997-2012).

Йосип Лось
Йосип Лось

3 листопада 1937 року в смт. Нижанковичі Львівської області народився Йосип Лось, український журналіст, професор, доктор політичних наук (1995, УВУ, Мюнхен, Німеччина), кандидат історичних наук, завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка.

3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох (нині - Медвежьегорський район Республіки Карелії, РФ) за рішенням окремої трійки Ленінградського обласного управління НКВС СРСР розстріляно 265 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення. У списку «українських буржуазних націоналістів» - Лесь Курбас, Микола Зеров, Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Антін Крушельницький, Михайло Козорес, Олекса Слісаренко, Михайло Магдий, Борис Пилипенко, Михайло Яловий, Павло Пилипович, Дмитро Ровинський, Михайло Баран, Клим Поліщук, Володимир Чеховський, Матвій Яворський та багато інших представників національної інтелігенції.

3 листопада 1941 року в окупованому нацистами Києві сталася серія вибухів влаштована агентами НКВД. В результаті цього був підірваний Успенський собор Києво-Печерської лаври - загинув один з найбільших в православному світі пам'ятників середньовіччя, а разом з ним - багато цінних і рідкісних творів мистецтва.

3 листопада 1948 року в місті Леннокстауні (Великобританія) народилася Лулу (Мері Макдональд Маклафлін Лоурі), британська співачка і актриса, переможниця конкурсу пісні «Євробачення 1969». У 1990-х рр. вона повернулася на вершину чартів з композицією, записаної разом з групою «Take That». У 2002 році вокалістка випустила альбом дуетів, виконаних разом з Полом Маккартні і Елтоном Джоном.

3 листопада 1949 року в Нью-Йорку у віці 88 років помер Соломон Гуггенхейм, американський комерсант, промисловець, меценат єврейського походження, виходець зі Швейцарії, засновник Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Він створив Фонд Гуггенхейма для підтримки сучасного мистецтва.

Олександр Подерв'янський
Олександр Подерв'янський

3 листопада 1952 року в Києві народився Олександр Подерв'янський, український художник, драматург і письменник-сатирик. Він відомий своїми гротескними п'єсами, повними неполіткоректної і ненормативної лексики, які розходилися в авторському виконанні спочатку в магнітофонних записах, пізніше через комп'ютерні мережі, а потім і видавалися на різних носіях.

3 листопада 1954 року в Лондоні народився Адам Ант (Стюарт Леслі Годдард), англійський рок-музикант і співак, першу популярність отримав як фронтмен групи «Adam Аnd The Ants». Після розпаду групи в 1982 році Адам Ант почав успішну сольну кар'єру, став відомим як актор театру і кіно.

3 листопада 1954 року в Ніцці (Франція) помер Анрі Матісс, французький художник і скульптор, майстер декоративного мистецтва, лідер течії фовістів, який став відомий своїми дослідженнями в передачі емоцій через колір і форму.

3 листопада 1954 року в Японії відбулася прем'єра фантастичного трилера «Годзілла» кінорежисера Ісіро Хонди. Ідея фільму про радіоактивного монстра прийшла в голову продюсеру Томоюки Танака після того, як йому заборонили знімати заснований на реальних подіях проект «Behind The Glory», який повинен був оповідати про японських рибалок з судна «Lucky Dragon 5», що опинилися в зоні американських ядерних випробувань і отримали серйозну дозу радіації. Тим часом початок «Годзілли» - пряме посилання до цієї історії. Спочатку Годзіллу збиралися назвати Ангірусом і бачили гігантським восьминогом, але варіант не пройшов, а звір Ангірус з'явився в другому фільмі в якості... суперника Годзілли.

3 листопада 1957 року в Стокгольмі (Швеція) народився Дольф Лундгрен, відомий кіноактор, сценарист, продюсер і навіть режисер. Він знявся в бойовиках «Універсальний солдат», «Розбірки в маленькому Токіо», «Миротворець», «Під прицілом», «Нестримні 2», «Роккі 4».

 Андрій Жолдак
Андрій Жолдак

3 листопада 1962 року в Києві народився Андрій Жолдак, український театральний режисер. Заслужений діяч мистецтв України (2004). Лауреат ряду нагород міжнародних театральних фестивалів, а також премії ЮНЕСКО (2004). З 2006 року він мешкає в Німеччині.

3 листопада 1962 року в Донецьку народилася Ірен Роздобудько, українська журналістка, письменниця і поетеса. Переможниця літературних конкурсів «Коронація слова» 2000, 2001 і 2005 рр.

Роберт Майлз
Роберт Майлз

3 листопада 1969 року в місті Фльорьер (Швейцарія) народився Роберт Майлз, італійський діджей і композитор, який працював в різних стилях електронної музики, родоначальник жанру dreamhouse.

3 листопада 1983 року в Івано-Франківську помер Михайло Магдій, український музикант, фольклорист, самодіяльний композитор. Заслужений артист України (1956). Один із засновників Державного гуцульського ансамблю пісні і танцю, керівник оркестрової групи (1944-1960).

3 листопада 1992 року, вигравши вибори у республіканця Джорджа Буша, президентом США був обраний Білл Клінтон.

3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька був убитий народний депутат України, відомий бізнесмен Євген Щербань.

3 листопада 1999 року в Києві помер Вілен Калюта, український кінооператор. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2000, посмертно). Він писав картини «Білий птах з чорною ознакою», «Бірюк», «Дрібниці життя», «Польоти уві сні і наяву», «Легенда про княгиню Ольгу», «Урга».

Енне Бурда
Енне Бурда

3 листопада 2005 року в місті Оффенбург (Німеччина) у віці 96 років померла Енне Бурда, творець і видавець фешн-журналу «Burda moden».

3 листопада 2006 року в місті Перпіньян (Франція) у віці 81 року помер Поль Моріа, французький композитор, аранжувальник і диригент. Протягом життя він написав понад 150 інструментальних композицій та пісень.

3-11 листопада 2013 року в результаті потужного тайфуну «Хайян», що обрушився на Філіппіни та викликав численні повені і зсуви, загинули понад 6,3 тис. чоловік, близько однієї тис. пропали без вісті. В цілому постраждали близько 11 млн жителів в 10 тис. населених пунктів. Збиток, нанесений країні, перевищив 10 млрд доларів США. «Хайян» став 30-м тайфуном, який утворився в Тихому океані в 2013 році, і найпотужнішим за всю історію метеоспостережень в цьому регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-