У ліцеї Богуна презентували книгу і фільм про оборону Луганського аеропорту

У ліцеї Богуна презентували книгу і фільм про оборону Луганського аеропорту

Укрінформ
Курсантам Київського військового ліцею ім. Богуна презентували книгу «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» і фільм «Луганський форпост».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Керівник сектору інформаційної реінтеграції Донбасу і Криму Міністерства інформаційної політики Віктор Литвінов розповів, що книгу «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» впорядкувала група авторів, які збирали свідчення, фотографії, матеріали як серед безпосередніх свідків тих подій, так і в інтернеті. Одним з ініціаторів створення книги є колишній луганчанин Сергій Глотов, який був одним із цивільних, які допомагали оборонцям аеропорту.

"Пам'ять про ці події повинна жити вічно, бо це приклад справжнього героїзму, самопожертви і найголовніше - це приклад любові до України і її захисту", - зазначив Литвінов.

За його словами, у книзі зібрані спогади понад 140 учасників та очевидців тих подій - військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків. У збірці – унікальні фотографії та картосхеми. Вони ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Також є коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів, перелік загиблих українських бійців із різних підрозділів.

Читайте також: Фільм «Гірська жінка: на війні» отримав найпрестижнішу кінопремію в Осло

У 57-хвилинному фільмі «Луганський форпост» – відображені історії 26 людей, учасників оборони Луганського аеропорту. Зйомки фільму проходили у Києві, Дніпрі, Львові, а також у Закарпатській, Донецькій та Луганській областях у 2014 році.

Один з творців фільму, режисер Сніжана Потапчук наголосила, що цей фільм є однією з героїчних сторінок російсько-української війни. "Ми, документалісти, боремося за те, щоб кожен учасник війни з окопу був відзнятий на плівку, і його обличчя збереглося в національному фонді. Як по фільмах Другої світової війни ви можете бачити правду, хлопців, які боронили і захищали рубежі своїх держав, так само і зараз ми спішимо відзняти і записати події, ще коли вони свіжі в пам'яті", - зазначила режисер.

Як відомо, бої за Луганський аеропорт точилися у 2014 році. Його будівлі були вщент зруйновані російською артилерією. У ніч проти 1 вересня 2014-го українські захисники вийшли з об’єкту після 146 днів його оборони.

Фото: wartime.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-