27 жовтня: народний календар і астровісник

27 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині святої Параскеви-П’ятки; рахуємо, скільки залишилось до початку зими і що обрати.

Сьогодні Параскеви П’ятниці, яка здавна вважалася покровителькою всієї жіночої зимової хатньої роботи, і чиї ікони були чи не в кожній українській домівці. Начебто від Параскеви, яка була своєрідною наступницею язичницького божества Мокоші, залежало, скільки літ людина житиме на світі. Існує така давня оповідь про Параскеву П’ятницю. Якось П’ятниця зустріла на шляху молодого чоловіка, який сів пообідати. Побачивши жінку, він приязно усміхнувся й гостинно запропонував розділити з ним скромну трапезу. Параскеві сподобався добрий чоловік і в знак подяки за хліб-сіль, вона порадила йому йти на дальній хутір, аби там посватати заможну дівчину-сироту. А ще пообіцяла, що той житиме рівно 100 років. Чоловік так і вчинив. Коли ж закінчився останній день його 100-річного життя, прийшла П’ятниця разом зі смертю, але той чоловік попрохав святу дати йому ще 100 років життя. П’ятниця погодилась. Прожив він ще 100 років, а помирати зовсім не хочеться… І знову почав просити П’ятницю прибавити йому сотню років. І знову П’ятниця погодилась. Проживши 300 років, чоловік нарешті втомився, тому щиро зрадів, коли побачив П’ятницю і її кістляву супутницю. П’ятниця ж взяла його за руку і підвела до того місця, де йому судилося залишитися назавжди. Місце дуже сподобалося чоловікові. Але П’ятниця повела його далі. Друге місце теж було непогане. Але й тут вони не затримались, а підійшли до третього. Тут П’ятниця штовхнула чоловіка і він полетів сторч головою прямісінько в пекло. А П’ятниця промовила: «Якби пожив ти першу сотню років, опинився б у першому місці, прожив би другу сотню – опинився в другому, але за триста років ти так нагрішив, що де ж тобі далі перебувати, як не в пеклі». Ось така невтішна історія про людське довголіття.

Якщо на Параскеви на дорогах сухо – до початку справжньої зими залишається рівно чотири тижні.

З іменинами вітайте Назара, Миколу, Михайла і Параску.

Нині 18-ий місячний день. Обирайте: або хатні справи, або подорож. Вирішення надважливих сімейних проблем і конфліктів залиште на листопад. Найближчим часом маємо бути розважливими і поміркованими у стосунках, дотримуватись ладу в справах. Жити сьогодні треба просто, не натужно, так, як умієш, як знаєш і можеш, особливо не роззираючись по сторонах. Варто слідкувати за мовою, уникаючи не тільки обсценної лексики, але й грубих слів. День буде немарний, якщо залишимо в ньому крихту добра. Для когось, і неодмінно – безкорисно.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1912 – -9,2,а найтеплішим у 1948 – +19,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-