У Музеї Біблії третина сувоїв Мертвого моря виявилася фальшивою

У Музеї Біблії третина сувоїв Мертвого моря виявилася фальшивою

Укрінформ
Музей Біблії у Вашингтоні повідомив, що п'ять найцінніших його експонатів, які є частиною колекції сувоїв Мертвого моря, є підробленими.

Про це пише Meduza.

«22 жовтня були оголошені результати зовнішньої експертизи 16 фрагментів з колекції музею. Вчені з німецького Федерального інституту матеріальних досліджень дійшли висновку, що давнє походження п'яти з них не підтвердилося. Ці фрагменти вилучені з експозиції», - йдеться в повідомленні.

Головний куратор музею Джеффрі Клоха сподівався, що "тести покажуть інші результати".

Наголошується, що значна кількість фрагментів Кумранських рукописів у 2000-х роках надійшли у продаж. Частина сувоїв спочатку потрапила в руки до вчених, і роботи з реставрації та публікації сувоїв зайняли кілька десятиліть. Однак, як писала в листопаді 2017 року The Guardian, перші знахідки бедуїни продавали місцевим жителям. Зокрема, значну колекцію фрагментів зібрав палестинський християнин на ім'я Халіл Эскандер Шаліл, також відомий як Кандо. Довгий час колекція перебувала у сховищі в Цюріху, але на початку 2000-х нащадки Кандо почали продавати їх.

Читайте також: У Чорному морі знайшли уламки корабля, якому понад 2400 років

Всього з 2002 року було продано 75 фрагментів рукописів на загальну суму в кілька мільйонів доларів. Значну частину покупців становили меценати з числа американських євангелістів.

Зокрема, 13 фрагментів придбав мільярдер і засновник Музею Біблії Стів Грін. У 2017 році The Guardian писала, що Грін вирішив перевірити справжність куплених ним фрагментів. Дослідники підозрювали, що шість фрагментів з його колекції можуть бути фальшивими, а всього обсяг підробок може досягати 90% від загального числа проданих фрагментів.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-