Норвегія вибачилася перед “коханками нацистів” у Другу світову

Норвегія вибачилася перед “коханками нацистів” у Другу світову

Укрінформ
Прем'єр Норвегії Ерна Солберг вибачилася перед норвезькими жінками, які за часів Другої світової війни мали інтимні стосунки з німецькими військовими і народили від них дітей.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Молоді норвезькі дівчата і жінки, що мали стосунки з німецькими солдатами, або підозрювалися у цьому, стали жертвами негідного ставлення. Наш висновок - норвезька влада порушила фундаментальні принципи, які говорять про те, що громадян не можна покарати і відправити до в'язниці без суду та слідства... Сьогодні від імені уряду я хочу вибачитися", - заявила Солберг.

За її словами, “для багатьох це було звичайними підлітковим коханням, для когось - коханням усього життя, для інших - невинним фліртом, який зрештою визначив їх подальшу долю".

Вибачення від Прем’єра стали наслідком звіту, який оприлюднив норвезький Центр досліджень Голокосту і проблем меншин.

Відомо, що нацистські війська вдерлися у Норвегію у квітні 1940 року.

За деякими оцінками, близько 50 тисяч норвезьких жінок мали сексуальні стосунки з німецькими солдатами.

Читайте також: Поліція Норвегії подала апеляцію на звільнення з-під варти російського шпигуна

Один із лідерів Третього рейху Генрі Гіммлер також заохочував своїх підлеглих вступати у стосунки з норвежками. Він вважав, що це допоможе втілити в життя концепцію арійської раси.

Жінок, що мали сексуальні стосунки з нацистами, у Норвегії стали називати "німецькі дівчата". Після закінчення війни їх звинуватили у зраді та колабораціонізмі. Їх позбавляли громадянських прав, саджали до в'язниці, а іноді навіть висилали до Німеччини разом із дітьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-