21 жовтня: народний календар і астровісник

21 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святої преподобної Таїсії; хто впав з дуба і на що варто махнути рукою.

За церковним календарем сьогодні святої преподобної Таїсії Єгипетської. Таїсія народилася наприкінці ІІІ століття в неблагополучній родині. Матір дівчинки була блудницею, її шляхом пішла й Таїсія. Щоправда, якщо мати продавала власне тіло задешево, то Таїсія, яка виросла надзвичайно красивою жінкою, продавалася дорого. Своєю красою та мистецтвом зваблювання вона багатьох заможних містян пустила по світу жебраками. Чутки про неймовірну красу Таїсії дійшли до вух старця-ченця Пафнутія Великого, уславленого тим, що він наставляв на шлях спасіння і найзатятіших грішників. Старий переодягнувся в світські шати й помандрував у місто. Зустрівшись із Таїсією, він попросив блудницю назначити йому зустріч у такому потаємному місці, де б не лише жодна жива душа їх не побачила б, але й сам Господь. Таїсія, хоч і була язичницею і блудницею, але не була дурною – вона зі сміхом відповіла Пафнутію, що Бог є всюди, і від Нього неможливо ніде сховатися. Тоді святий старець почав з нею розмовляти, напоумляючи кралечку полишити ганебну справу. І диво, після чернечого мораліте, Таїсія кардинально змінила життя. Вона стала черницею, одяглася в усе чорне і довге, і не випускала з рук вервицю. Перед тим як піти в монастир, жінка спалила на центральній площі міста абсолютно все своє майно. У 1890 році Анатоль Франс написав роман «Таїс», у 1984 році поляки зняли й однойменний фільм.

Прикмети на Таїсію такі: листя на дубі опадає – скоро зима. Звісно, ми це й так знаємо… Собака викачується по землі – чекай негоду. Ну, тут вже придивляйтеся.

Сьогодні іменинники Дмитро, Іван, Олексій, Тетяна, Таїсія, Марія, Надія і Пелагея.

13-ий місячний день. Місяць у Рибах. У декого ентузіазм зашкалюватиме, а в декого, навпаки, спостерігатиметься певне зниження психоемоційного тонусу. Таланитиме всім творчим особистостям, а головним двигуном прогресу можуть несподівано стати діти. Струмінь творчості може принести набагато більше, ніж драконівські методи і залізна дисципліна. Вчора і сьогодні – підвищений рівень сприйняття інфекцій. Також треба бути дуже обачними зі спиртним і ліками. Стрес у ці дні теж особливо небезпечний. Плюньте… Ні, краще – махніть на все рукою. Не забуваймо, що в середу місячна повня у дуже жалючому С-с-скорпіоні.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1994 –  -6,7, а найтеплішим у 1935 – +21,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-