Календар на всю голову. 20 жовтня

Календар на всю голову. 20 жовтня

Укрінформ
Цього дня в США побачив світ роман «451 градус за Фаренгейтом», а «The Rolling Stones» дали перший концерт в Парижі

20 жовтня 1632 року в місті Вілтшир, Англія, народився Крістофер Рен - англійський математик, астроном і архітектор, який перебудував центр Лондона після великої пожежі 1666 року. Творець національного стилю англійської архітектури, так званого реновского класицизму. У своїх творах він тримався переважно римського стилю, суворо дотримуючись правил Палладіо, але застосовуючи їх з холодним розрахунком вченого техніка.

20 жовтня 1803 року Сенат США ратифікував покупку французьких володінь в Північній Америці - штату Луїзіана. Покупка була явно вигідною. Розмір придбаної території, за приблизними оцінками, дорівнює 530 млн акрів (2,1 млн км). Ціна угоди склала $15 млн або 80 млн франків.

Дніпрова Чайка (власне: Людмила Олексіївна Василевська-Березіна)
Дніпрова Чайка (власне: Людмила Олексіївна Василевська-Березіна)

20 жовтня 1861 року в cелі Карлівка (зараз - Миколаївська область) народилася Дніпрова Чайка (власне: Людмила Олексіївна Василевська-Березіна) - українська письменниця і поетеса. Починаючи з 1887 року вона друкувалася в періодиці Західної України, видала цикл віршів у прозі «Морські малюнки». Відома Дніпрова Чайка і як дитяча письменниця, яка писала казки, вірші, лібретто дитячих опер: «Краплі-мандрівниці», «Весна-красна». Довгі роки творчі зв'язки поєднували Дніпровську Чайку з основоположником української музичної культури Миколою Лисенком. Саме на лібретто поетеси в 1888-1892 рр. композитор створив три дитячі опери: «Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима і весна».

20 жовтня 1864 року в Белграді, Сербія, народився Бранислав Нушич - сербський прозаїк, драматург. Академік Сербської Академії Наук (1933). Автор циклу самобутніх комедій, які здивували сучасників сатиричним розмахом, калейдоскопічною різноманітністю, національним колоритом: «Пані міністрові», «Містер Долар», «Засмучена родина», «Д-р», «Небіжчик».

20 жовтня 1868 року в Києві створено перший в Україні приватний комерційний банк. Його очолив Андрій Гудим-Левкович, родич київського губернатора, а членами ради були такі фінансові стовпи, як цукровий король Лазар Бродський, його брат Лев Бродський (член правління багатьох комерційних структур), відомий київський фінансист Давид Марголін (директор ряду акціонерних товариств: водопостачання, міської залізниці, пароплавства по Дніпру, товариства електричного освітлення, Грізно-Дніпровського нафтопромислового суспільства) та інші. Крім звичайних операцій, вироблених банками, він видавав позики і аванси під цукор, хліб та інші товари, для чого банк відкрив спеціальні «Товарні відділення». Вже в 1880 році оборот цього банку по всіх операціях становив 256,1 млн руб. і був найбільшим в місті. Зберігав він свою першість і на початку ХХ ст.

20 жовтня 1874 року в місті Данбері (Коннектикут, США) народився Чарльз Айвз - американський композитор, основоположник нової американської композиторської школи ХХ ст. Він розробив оригінальну техніку серійного листа, використовував кошти четвертитонової системи. Поряд з Уоллінгфордом Риггером, Генрі Коуеллом, Карлом Рагглсом і Джоном Беккером цей автор входив в «Американську п'ятірку» авангардних композиторів.

 Джеймс Чедвік
Джеймс Чедвік

20 жовтня 1891 року в місті Боллінгтон, Англія, народився Джеймс Чедвік - англійський фізик, відомий відкриттям нейтрона і фотоядерної реакції, член Лондонського королівського товариства, лауреат Нобелівської премії з фізики (1935).

20 жовтня 1917 року в Парижі, Франція, народився Жан-П'єр Мельвіль - французький кінорежисер, сценарист, актор, продюсер, монтажер, художник. Він поставив відомі стрічки «Самурай», «Червоне коло», «Друге дихання», «Стукач», «Армія тіней».

20 жовтня 1921 року у Львові помер Іван Белей - український журналіст, перекладач і критик. Разом з Іваном Франком і Михайлом Павликом він видавав «Дрібну бібліотеку» (1878-1879, вийшло 14 випусків), редагував журнал «Світ» (1881-1882), на сторінках якого виступив з сатиричними нарисами проти негативних явищ галицької дійсності. Довголітній редактор газети «Діло» (1884-1902) та її літературного додатка «Бібліотека найзнаменитіших повістей».

20 жовтня 1953 року в США американське видавництво «Ballantine Books» випустило в світ науково-фантастичний роман «451 градус за Фаренгейтом» («Fahrenheit 451») американського фантаста Рея Бредбері.

Денні Бойл
Денні Бойл

20 жовтня 1956 року в Манчестері, Велика Британія, народився Денні Бойл - культовий британський режисер, продюсер, сценарист, актор. Він зняв фільми «На голці», «Неглибока могила», «127 годин», «Пляж», «28 днів потому». За картину «Мільйонер з нетрів» у 2009 році отримав премію «Oscar».

20 жовтня 1958 року в місті Манхеттен (Нью-Йорк, США) народився Вігго Мортенсен - американський актор, продюсер, композитор. Він запам'ятався по картинам «Володар перснів: Братерство Кільця», «Капітан Фантастік», «Ідальго», «Солдат Джейн», «Ідеальне вбивство» та ін.

The Rolling Stones
The Rolling Stones

20 жовтня 1964 року «The Rolling Stones» дали перший концерт в Парижі. В результаті виниклих заворушень було арештовано 150 чоловік.

20 жовтня 1971 року в місті Лонг-Біч (Каліфорнія, США) народився Снуп Догг - американський репер, актор, продюсер, сценарист, композитор, режисер. Він почав свою кар'єру в 1992 році після знайомства з діджеєм і продюсером Dr. Dre. Найбільше Снуп відомий як МС на хіп-хоп сцені Західного узбережжя і один з найталановитіших протеже Dr. Dre.

20 жовтня 1973 року  синглом «Angie» британська група «The Rolling Stones» в сьомий раз зійшла на найвищу сходинку в хіт-параді в США. На батьківщині пісня дісталася лише №5 в англійському «Top 40».

«The Song Remains The Same»
«The Song Remains The Same»

20 жовтня 1976 року в Нью-Йорку відбулася прем'єра концертного фільму «The Song Remains The Same» («Пісня залишається такою же») британської групи «Led Zeppelin». Було зібрано $25 тис, відправлених в благодійний фонд, допомоги нужденним дітям.

20 жовтня 1978 року британське постпанковске рок-тріо «The Police» вперше виступило в США. На концерт в Нью-Йорк вони прилетіли рейсом малобюджетної авіакомпанії, а інструменти просто оформили, як ручну поклажу.

20 жовтня 1984 року сингл «Freedom» підніс лондонський поп-дует «Wham!» на вершину британського хіт-параду.

20 жовтня 1990 року з дебютною платівкою «Some Friendly» молода британська рок-група «The Charlatans» зайняла лідируючу позицію на Островах.

Голодомор

20 жовтня 1993 року Естонія виявилася першою державою, яка офіційно визнала Голодомор актом геноциду, спрямованим проти народу України. У прийнятій в той день заяві Рійгікогу (парламент) засудив комуністичну політику геноциду в Україні.

20 жовтня 1994 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) помер Берт Ланкастер - американський кіноактор, один з найуспішніших виконавців в історії американського кіно, володар премій «Oscar» («Елмер гантрі», 1961) і «Golden Globe» (1961 ), лауреат Венеціанського (1962) і Берлінського (1956) кінофестивалів.

20 жовтня 2010 року в місті Плейно (Техас, США) помер Боб Гуччіоне - засновник і видавець журналу для чоловіків «Penthouse».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-