Варикоз: міфи і нова методика оперування

Варикоз: міфи і нова методика оперування

PR
Укрінформ
Вважається, що повністю вилікувати варикоз неможливо, і рецидив хвороби рано чи пізно обов'язково виникне. Насправді, це не зовсім так.

Володимир Герасимов, керівник напрямку флебології та судинної хірургії ММ «Добробут», на рахунку якого понад 4 тисячі операцій, вивчив кращі світові напрацювання та створив власну методику оперування, яка допомагає уникнути повторних хірургічних втручань.

Про радикальне лікування

Згідно зі статистикою, варикозним розширенням вен страждає більша частина населення земної кулі. Це захворювання, яке не можна пускати самопливом. І справа не лише в естетичній стороні, але й у тому, що цей стан сам собою може бути вельми небезпечним.

Якщо не звертати уваги на хворобу, що прогресує, то крім постійних болів, набряків і судом можуть розвинутися такі серйозні ускладнення, як, наприклад, тромбофлебіт (запалення внутрішньої венозної стінки з утворенням тромбу) або трофічна виразка (довгий час не загоюються рани на шкірі).

Не можна не відзначити й таке важливе у сучасному житті для кожної людини поняття, як якість життя. Це коли пацієнт зазнає постійного дискомфорту в ногах, до вечора відчуває «звірячу» втому, знижується можливість тривалий час перебувати на ногах, молода жінка не може з'явитися на пляжі, а чоловік – у спортивному залі. Кожному пацієнту з варикозом починає здаватися, що всі постійно дивляться на його «потворні» ноги. І це просто не дає жити, «доводить до божевілля».

Спочатку проблема лікування варикозу полягає у тому, що у нас прийнято ставитися до нього, як до хронічного захворювання. А це передбачає наявність звичайних у таких випадках гойдалок – загострення і ремісії.

Подібне ставлення до хвороби прийшло до нас із заходу. Ось тільки порівнювати нас не можна. По-перше, їхня медицина дозволяє ділити лікування на етапи, які оплачує страхова компанія.  А у нас – людина змушена платити за все сама.

А по-друге, і це головне, у нас зазвичай звертаються до лікаря вже з запущеною стадією (у тій же Європі таких виражених форм хвороби просто не зустрінеш). І тут потрібен зовсім інший підхід. Радикальний.

Повне одужання можливе

Володимир Герасимов вважає, що лікар повинен докласти всі зусилля, щоб вилікувати людину за один раз. Так, варикоз – це захворювання, впливати на причину якого неможливо. Але наявність сучасних хірургічних методик дозволяє повністю позбавити пацієнта проявів варикозу і гарантувати йому мінімальну ймовірність розвитку рецидиву.

На жаль, у нас багато лікарів віддають перевагу поетапному лікуванню, оскільки просто не хочуть радикально вирішувати проблему. Хоча лише такий підхід дозволить попрощатися з хворобою назавжди.

«Єдина гарантія того, що захворювання не повернеться – це прибрати все, що на даний момент уражено. Ми вибрали найбільш ефективні сучасні хірургічні методики лікування варикозу, скомбінували і об'єднали їх в одну комплексну операцію, яка дозволяє видалити всі уражені вени за один раз», – стверджує Герасимов.

Як проходить операція?

Судинна хірургія в ММ «Добробут» виконується в амбулаторних умовах малотравматичним способом, під безпечним місцевим знеболенням. Триває операція від півгодини до 3-х годин –  залежно від ступеня ураження судин.

В ідеальному варіанті операція проходить без єдиного розрізу (для порівняння: звичайна відкрита операція потребує безлічі розрізів від 3 до 5 см), з допомогою проколів – розміром близько міліметра, виконується з використанням найбільш ефективної і безпечної на сьогодні технології лазерної абляції вен.

Пацієнту немає потреби лежати в лікарні: на обстеження перед операцією потрібна лише година. У призначений для операції час, пацієнт приходить у клініку, його оперують, і через годину після цього відправляють додому. При цьому немає больового синдрому, ні обмеження фізичної активності.

«На консультації, коли ми розповідаємо про операції, наші пацієнти зазвичай дуже здивовані, тому що це не операція в загальноприйнятому розумінні. Це більше хірургічна маніпуляція. Проте, за ефективністю й результатом, вона навіть перевершує звичайну операцію! Наші пацієнти наступного дня вже йдуть на роботу, і ніякого відриву від звичних справ і занять у них немає», – говорить Герасимов.

Діагностика та УЗД вен

Ще одна важлива відмінність сучасних оперативних втручань – це нові технології. Ще до операції УЗД допомагає зробити картування – створити детальну карту, на якій будуть розміщені уражені вени. А під час самої операції УЗД дозволяє повністю контролювати всі дії.

«Ми завжди пропонуємо пацієнтам спостерігати за ходом операції на екрані УЗД. Ми працюємо всередині судини, але дистанційно. Світловод вводиться в певному місці, а працює зовсім в іншому – 40-50 см від того місця, де ми зробили прокол. І пацієнт має можливість бачити, що відбувається всередині, як працює лазер, як ми захищаємо м'які тканини, щоб не було пошкоджень. Багатьом цікаво, і вони спостерігають», – розповідає Герасимов.

Реабілітація при радикальному підході

Що стосується реабілітаційного періоду, то, як такого, його просто немає. Всі обмеження стосуються лише заборони на заняття спортом – не піднімати важке більше 5 кг, не бігати, не стрибати. І діють вони протягом 2-4 тижнів. Пацієнт веде звичний спосіб життя, тільки ходить або в каучукоподібному бинті, або в каучукоподібній панчосі.

Існує ймовірність, що з часом можуть повернутися деякі симптоми захворювання. Але якщо вони й поновляться, це не означає, що потрібно буде проводити повторну операцію. Все, що може знадобитися у такому випадку – це амбулаторне лікування і щеплення під контролем УЗД. Що ніяк не відволікатиме пацієнта від його звичного ритму життя: прийшов, зробив укол і пішов додому.

Фото: ММ «Добробут»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-