16 жовтня: народний календар і астровісник

16 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Дениса; навіщо надягати на голову горщика і чи варто сьогодні ганятися за журавлями.

Відпочили гарненько, відсвяткували бучненько святу Покрову, час і до праці братися. Сьогодні в нас Діонісія Ареопагіта, якого в народі називали Денисом. День коротшав, важкої праці ставало менше, тому українці проводили час переважно по домівках. На Дениса особливу увагу приділяли горщику. Горщик був ритуалізованим предметом, пов’язаним із символікою печі, вогнища і землі. Його вважали вмістилищем душі та духів. Цьому предметові, як і людині, приписували народження і смерть – у нього були «горло», «ручка», «носик», «черепок». В Україні і Польщі новий горщик надягали на голову, щоб обдурити біса або ходячих покійників. На Київщині колись у домовину з покійником обов’язково клали хлібину, горщик з картоплею і графин з горілкою. В інших регіонах України в домовину дитині ставили глек молока, а дорослому – воду в глекові. На Поліссі поширене повір’я, що людина, яка за життя була крадієм і хабарником, за свої гріхи на тому світі буде обвішана черепками, а ще вона триматиме глечики «в зубах», «в руках» і «на боці», а очі їй закриватимуть черепки і вона муситиме пролазити крізь глека. Якщо дитина захворіла на сухоти – брали новий глек, клали в нього 27 вареників і закопували на перехресті. А куди відьма ховала вкрадений Місяць чи Венеру? Звісно що в горщик, та ще й не в який-небудь, а в новий. Коли таке трапилось – чекай на тривалу посуху. Дощ можна було викликати за допомогою роси, яку збирали вранці на Івана Купали і зберігали в глечику за образами.

Іменинники нині Денис та Іван.

Сьогодні 8 і 9-ий місячні дні. Місяць у Козерогу. Що поробиш, одвічна, дещо нудна зоряна тавтологія: менше емоцій, всіляко уникайте скандалів, занурюйтесь з головою в працю. А ще цей день дуже сприятливий для досить об’єктивної оцінки власних можливостей і здібностей. Ну так, щоб без максималістського завищення і без мінімалістського заниження. Відповідно і плани вималюються більш-менш реалістичні. Не ганяйтеся за примарним журавлем у небі, а міцненько тримайте синичку в руці. Або папужку в клітці. Позитивного і продуктивного вівторка! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 –  -4,9, а найтеплішим у 1916 – +22,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-