14 жовтня: народний календар і астровісник

14 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Покров Пресвятої Богородиці; якою буде зима, чи опало листя з вишні й вчимося правильно дихати.

Сьогодні Покрова – одне з найулюбленіших осінніх свят українців. Традиція святкування Покрови виникла в Х столітті і має під собою чи то легенду, чи то подію, яка відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі). Якось місто було оточене ворогами і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися у Влахернському храмі. Свідками чудесного видіння були святий юродивий Андрій і його учень Єпифаній. Це видіння було провістям перемоги – невдовзі ворог відступив і місто було врятовано. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого. Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Йдучи в похід на ворога, вони відправляли молебень до своєї Покровительки, а повернувшись із походу, складали Їй подяку. Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляти весілля. Це був період, коли масово шлюбували дітей. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий». До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші роботи на землі й селянин міг дозволити собі відпочити. Це була найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. На Покрову в південних губерніях України закінчувався термін найманих робітників, у Карпатах на Покрову поверталися з полонин пастуші отари.

Про Покрову існувало чимало прислів’їв, приказок і прикмет. «Яка погода на Покрову, такою буде і зима»; «Якщо до цього дня не опаде з вишень листя – на теплу зиму»; «Прийшла Покрова – сиди, чумаче, вдома»; «Покрова накриває траву листом, землю снігом, воду льодом, а дівчат – шлюбним вінцем».

Іменинники нині Роман, Олексій, Михайло.

6 і 7-ий місячні дні. Неділя – день Сонця. Якою б не була сьогодні погода, намагайтеся побувати на природі, ловлячи останнє сонячне тепло – досить скоро увійдемо в чорно-білий монохром зими. Як віщують зорі, день позитивний в усіх аспектах. Коли ж нічого позитивного навколо себе ви не побачите, а таке теж може трапитись, то самі станьте позитивним елементом цього дня. Чудовий час для будь-якої комунікації. Ці дні варто провести у помірному фізичному навантаженні. Займайтеся невеликими домашніми справами, відпочивайте, але відпочинок має бути активний: прогулянка, невеличка подорож, заняття спортом, танці. Добре займатися будь-якою дихальною гімнастикою.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1992 –  -5,0, а найтеплішим у 1993 – +25,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-