12 жовтня: народний календар і астровісник

12 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Феофана Милостивого; чиї яйця сильніші, чи чекати милості від погоди і чому тішитись. 

Ні, це не про крашанки, просто сьогодні Всесвітній день яйця. Чи знаєте ви, де найбільше у світі споживають яєць? У Японії. Українці не є лідерами з «яйцеїдства», зате Україна стала таки лідером з експорту яєць на ринок ЄС. До того європейців яйцями забезпечували США, але українські яйця виявились сильнішими за американські… Чи смачнішими?.. О – крутішими! Одним словом – «понесло».

Церква ж цього дня згадує Феофана Милостивого, який жив колись на території нинішньої Сирії. Він був доволі заможним громадянином і уславився своєю неймовірною щедрістю й добротою. Жебраки, нужденні, а також усілякі пройдисвіти, які були не проти поживитися за чийсь рахунок, обліплювали його будинок наче мухи мед. Невдовзі Феофан збіднів, а на додачу ще й захворів на страшну хворобу. Але лікарі й глянути не хотіли на бідака. Феофан від всього того дуже страждав і мучився. Але по смерті праведника виявилося, що на його тілі не залишилося жодної рани, а мощі виділяють духм’яне цілюще миро.

Вважалося, що на Феофана Милостивого має бути теплий сонячний день – наче милість від цього святого чи від погоди. А ще на Феофана спостерігали за листям. Якщо листя з дуба й берези опаде чисто – легкий рік, нечисто – на сувору зиму. Пізнє опадання листя свідчило про важкий рік.

З іменинами вітайте Івана і Феофана.

Сьогодні 4 і 5-ий місячні дні. Місяць перейде від непередбачуваного Скорпіона до Стрільця. Емоційна напруга, наче велика вода, спаде. Або виллється у вигляді безконтрольного стресу на оточуючих. Але це лише в тому випадку, якщо ви схильні до конфліктності та істерії. Сподіваймося, що це не так. У будь-якому разі на зміну дещо чорній меланхолії Скорпіона прийде світлий позитивний настрій Стрільця. Хоча приміром Аристотель пише, що меланхолія додає розуму певної гостроти, а також сприяє поетичному і філософському натхненню. Дамо Аристотелю спокій, натомість зауважмо, що попри деякі негаразди, цей день має нас хоч трішки, але потішити. Цьому сприятимуть дрібнички п’ятничного вечора: теплі зустрічі з друзями, невеличкі покупки, приємна музика. Вранці ж не забудьте про омлет. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 –  -4,9, а найтеплішим у 1907 – +24,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-