Календар на всю голову. 13 жовтня

Календар на всю голову. 13 жовтня

Укрінформ
Цього дня був закладений перший камінь у фундамент Білого дому

13 жовтня 1792 року у Вашингтоні, США, був закладений перший камінь в фундамент резиденції президента США, яка з 1809 року стала називатися Білим домом.

13 жовтня 1825 року в місті Боурн (графство Лінкольншир, Англія) народився Чарльз Фредерік Ворт - французький модельєр англійського походження, геніальний дизайнер, творець одягу від кутюр. Він став засновником будинку моди «House оf Worth» і одним з перших представників саме високої моди. Замість того, щоб дозволити клієнту диктувати дизайн, він чотири рази на рік показував модельні сукні на дефіле. Його покровительки вибирали модель, яка після цього шилася в обраних тканинах і з урахуванням їх фігури. Ворт першим став використовувати для показу нових моделей не дерев'яні бюсти, а модні покази, на яких молоді дами демонстрували створені ним наряди. Своїх броділок по подіуму Ворс називав sosies (двійники) і створив першу в світі школу манекенниць.

13 жовтня 1857 року в селі Обознівка, Кіровоградської області, народився Андрій Конощенко - український фольклорист-музикознавець і етнограф. На початку ХХ ст. він був одним із засновників, а згодом і головою херсонської української громади, в яку входили відомі діячі національної художньої культури.

13 жовтня 1884 року Міжнародна меридіанна конференція рекомендувала прийняти Гринвіцький меридіан (лондонський район Гринвіч) як єдиний для всіх країн нульового меридіана.

Фото: Visit Greenwich
Фото: Visit Greenwich

13 жовтня 1885 року в селі Сущани (нині Кагарлицький район, Київська область) народився Карпо Трохименко - український живописець, педагог, історик образотворчого мистецтва, народний художник УРСР (1944).

13 жовтня 1907 року в селі Грушеваха (нині Харківська область) народився Іван Макогон - український скульптор, педагог. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1968), професор (1971), народний художник України (1992). Член Національної спілки художників України.

13 жовтня 1909 року в місті Толідо (Огайо, США) народився Арт Тейтум - американський джазовий піаніст, справжній самородок, сліпий віртуоз (вроджена катаракта), який ніколи не вчився музиці. Володар феноменальної техніки, відмінною рисою його стилю «страйд» було часте використання гам і арпеджіо, що охоплюють всю клавіатуру, а також зміна гармонії у відомих стандартах.

13 жовтня 1921 року в місті Монсуммано-Терме, Італія, народився Ів Монтан - відомий французький співак-шансоньє, видатний актор світового кіно, улюбленець жінок і кумир мільйонів цінувальників театрального мистецтва.

13 жовтня 1923 року в Чигирині (нині Черкаська область) народився Михайло Сікорський - український історик і культуролог, директор Переяслав-Хмельницького історичного музею (1951-1979), Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» (1979-2008), почесний генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» (2008-2011). Доцент кафедри історії та культури України Переяслав-Хмельницького державного педагогічного інституту імені Г. С. Сковороди. Герой України. Заслужений працівник культури України, автор 130 наукових праць і публікацій, 12 книг і монографій.

13 жовтня 1925 року в місті Грантом (Лінкольншир, Англія) народилася Маргарет Тетчер - 71-й прем'єр-міністр Великої Британії (Консервативна партія Великої Британії) (1979-1990). Перша жінка, що зайняла пост, а також перша жінка, що стала прем'єр-міністром європейської держави. Прем'єрство Маргарет Тетчер стало найтривалішим в XX в. Отримавши прізвисько «залізної леді» за різку критику радянського керівництва, вона втілила в життя ряд консервативних заходів, що стали частиною політики так званого «тетчеризму».

13 жовтня 1926 року в Пітсбурзі (Пенсільванія, США) народився Рей Браун - американський джазмен, один з кращих джазових контрабасистів. Його творчість можна віднести до жанру бібопа. Виконавську манеру відрізняла точність, краса і оригінальний звук, повнота і віртуозність виконаних басових соло, динамічний свінг. Рей Браун зробив дуже великий вплив на манеру виконання і техніку гри багатьох джазових басистів.

13 жовтня 1941 року в місті Ньюарк (Нью-Джерсі, США) народився Пол Саймон - американський співак, гітарист, поет і композитор, володар трьох премій «Grammy» в номінації «Кращий альбом року» (1970, 1975, 1986).

13 жовтня 1961 року в Нью-Йорку, США, померла Майя Дерен - американський режисер незалежного кіно українського походження, хореограф, етнограф, теоретик авангарду.

13 жовтня 1965 року в чотири дубля «The Beatles» записали для альбому «Rubber Soul» пісню «Drive My Car».

13 жовтня 1979 року другий студійний альбом тріо «Reggatta De Blanc» англійського рок «The Police» зійшов на №1 в британському хіт-параді, де стояв чотири тижні. На запис група витратила всього £6 тис.

13 жовтня 1980 року в місті Глен-Коув (Нью-Йорк, США) народилася Ашанті (Ашанті Шеквойя Дуглас) - американська співачка, продюсер, актриса, танцівниця і модель. Найбільшу популярність їй приніс дебютний альбом «Ashanti», виданий 2 квітня 2002 року. У перший тиждень продажів диск зробив півмільйонний тираж в США. Пісня «Foolish» протягом десяти тижнів очолювала «Billboard Hot 100». У тому ж році на церемонії нагородження «Soul Awards» Ашанті назвали «Кращою новою співачкою» і «Кращою виконавицею року».

Фото: Paras Griffin / Getty
Фото: Paras Griffin / Getty

13 жовтня 1984 року три тижні пісня «I Just Called To Say I Love You» Стіві Вандера в США командувала хіп-парадом синглів.

13 жовтня 1987 року було зафіксовано перше військове використання підготовлених дельфінів. Військово-морський флот США привернув морських ссавців на службу в Перській затоці. Дельфіни допомагали очищати акваторію порту від мін.

13 жовтня 1989 року в Римі, Італія, помер Чезаре Дзаваттіні - італійський прозаїк, кіносценарист, кінорежисер, продюсер. Це він написав сценарії кінострічок «Золото Неаполя», «Вокзал Терміні», «Шуша», «Диво в Мілані», «Трагічне полювання», «Викрадачі велосипедів», «Біля стін Малапаги».

13 жовтня 1990 року у Харкові в ефір стали телепрограми, підготовлені студією АТВ-1 (надалі - ЗАТ РТК «Тоніс-Центр»). Так народилося в Україні недержавне телебачення.

13 жовтня 1992 року Верховна Рада України більшістю голосів затвердила народного депутата України Леоніда Даниловича Кучму на посаді Прем'єр-міністра України.

13 жовтня 1999 року у Франції набрав чинності так званий цивільний договір солідарності - договір між двома партнерами будь-якої статі, який створив підстави для одностатевих шлюбів.

13 жовтня 1998 року британський рок-музикант Ерік Клептон відкрив власний центр по боротьбі з наркоманією і алкоголізмом Crossroads Centre Of Antigua на острові Антигуа. Музикант пожертвував на будівництво центру $6,5 млн.

13 жовтня 2001 року в Сполучених Штатах англійською мовою вийшов новий альбом «Laundry Service» («Пральня») Шакіри. У Латинській Америці платівка надійшла в продаж тижнем раніше. В якості першого синглу була обрана сама попсова пісня диска - «Whenever, Wherever», яка розкрутила співачку і стала відомою в усьому світі.

13 жовтня 2004 року в Києві помер Дмитро Білоус - український поет, перекладач з болгарської мови, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (книга «Диво калинове»). Автор гумористичних і сатиричних збірок, книжок для дітей, статей, літературних досліджень про творчість українських письменників.

13 жовтня 2008 року в місті Гарш, Франція, помер Гійом Депардьє - французький актор, син Жерара Депардьє і Елізабет Депардьє (Гиньо), старший брат актриси Жюлі Депардьє. Він знявся в картинах «Знедолені», «Наполеон», «Граф Монте-Крісто», «Версаль», «На війні» і ін.

Фото: Sofijon
Фото: Sofijon

13 жовтня 2010 року через 69 довгих днів завершилася операція з порятунку чилійських шахтарів з шахти Сан-Хосе у Копіапо. Внаслідок обвалу породи 5 вересня 2010 року 33 гірники опинилися заблокованими на глибині 700 м і приблизно в 5 км від входу в шахту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-