Календар на всю голову. 14 жовтня

Календар на всю голову. 14 жовтня

Укрінформ
Цього дня з'явилася класична пісня Преслі «Jailhouse Rock», а також на широкі екрани вийшла культова кінострічка Тарантіно «Кримінальне чтиво»

14 жовтня 1066 року в битві при Гастінгсі військо нормандського герцога Вільгельма розгромило англосаксонську армію короля Гарольда ІІ. Так Вільгельм став королем Англії.

14 жовтня 1644 року в Лондоні, Англія, народився Вільям Пенн - ключова фігура в ранній історії англійських колоній в Америці. У США цей англійський підприємець шанується як один з батьків-засновників держави і його першої столиці – Філадельфії «міста братської любові». Будучи квакером-пацифістом і проповідником віротерпимості, він заснував як «притулок для вільнодумних європейців» колонію, яку назвали - Пенсільванія (Лісова країна Пенна), а також став одним з перших захисників демократії і свободи віросповідання.

14 жовтня 1670 року в замку Шамбор в присутності короля Людовика XIV була вперше показана комедія-балет в п'яти актах «Міщанин шляхтич» («Le Bourgeois gentilhomme») Мольєра і Жана Батіста Люллі. 28 листопада відбулася прем'єра у Парижі в театрі Пале-Рояль, де роль Журдена виконав сам Мольєр.

14 жовтня 1843 року в Потсдамському палаці (Німеччина) відбулася прем'єра вистави «Сон в літню ніч» («Ein Sommernachtstraum») за однойменною п'єсою Вільяма Шекспіра. Концертну увертюру до вистави на замовлення короля Фрідріха Вільгельма IV написав Фелікс Мендельсон-Бартольді. Тоді вперше публічно прозвучав тепер широко відомий ... чотирихвилинний «Весільний марш» (Allegro vivace).

Пол Джуліус Рейтер
Пол Джуліус Рейтер

14 жовтня 1851 року в Лондоні підприємець і журналіст Пол Джуліус Рейтер відкрив перший офіс майбутнього інформаційного агентства «Reuters». Воно було створено, щоб передавати з англійської столиці біржові новини в Париж - за допомогою нового телеграфного кабелю. До цього підприємець передавав біржові зведення між Лондоном і Брюсселем ... поштовими голубами.

14 жовтня 1890 року в місті Денісон (Техас, США) народився Дуайт Ейзенхауер - американський державний і військовий діяч, генерал армії (1944), 34-й президент США (1953-1961).

14 жовтня 1893 року в місті Фошань, Китай, народився Іп Ман - китайський майстер бойових мистецтв, представник стилю Він-Чунь, учитель актора Брюса Лі. Як джерело вихідного знання майстер називав монастир Південний Шаолінь - не той Шаолінь, що благополучно проіснував до XX в., а його монастир-побратим, за легендою знаходився в провінції Фуцзянь і зруйнований манчжурскими правителями Китаю в XVII-XVIII ст.

моноплан «Avion III»
Моноплан «Avion III»

14 жовтня 1897 року моноплан «Avion III» французького інженера Клемана Адера з двома паровими машинами, кожна з одним тягучим гвинтом, пролетів близько 300 м. Між тим, експертна комісія не була задоволена результатом і фінансування припинили, однак офіційні результати випробувань не оголошувалися. Тільки після успішного польоту братів Райт комісія зробила повідомлення, що польоти Адера були ... успішними.

14-30 жовтня 1921 року в Києві відбувся Перший Всеукраїнський Церковний Собор, який підтвердив автокефалію УАПЦ, проголошену Всеукраїнською Православною Церковною Радою 5 травня ц.р., і вписав її в канони УАПЦ, як одну з головних принципів: «Українська Православна Церква є автокефальною, ніякому духовному урядові інших Православних Церков не підпорядкованою, і сама розпоряджається своїм духовним життям за керівництвом Святого Духа». На той час у веденні УАПЦ вже налічувалось 1500 парафій, 30 окружних церковних рад, 30 єпископів.

Роджер Мур
Роджер Мур

14 жовтня 1927 року в Лондоні, Англія, народився Роджер Мур - британський актор кіно, сценарист, продюсер. Найбільш відомий, як перший виконавець ролі Джеймса Бонда. Він знявся в картинах «Шпигун, який мене кохав», «У пошуках пригод», «Тільки для твоїх очей», «Людина із золотим пістолетом», «Принцеса на Різдво» та ін.

14 жовтня 1939 року в Бронксі (Нью-Йорк, США) народився Ральф Лорен - американський модельєр, дизайнер і підприємець, кавалер ордена Почесного легіону. Один з найбагатших людей США і світу. У 2007 році Американська рада модельєрів нагородила його премією «Легенда американської моди».

 сер Кліфф Річард (Гаррі Роджер Уебб)
Кліфф Річард 

14 жовтня 1940 року в місті Лакхнау, Індія, народився сер Кліфф Річард (Гаррі Роджер Уебб) - британський виконавець популярної музики, який одним з перших серед англійців почав виконувати рок-н-рол. Його називають королем британських чартів з тієї причини, що він очолював їх 25 разів, а національний хіт-парад синглів - 14 разів.

14 жовтня 1943 року в селі Землянки, Полтавської області, народилася Раїса Кириченко - українська співачка, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (1986), Герой України (2003), Народна артистка УРСР (1979). З 1987 року вона виступала як солістка Полтавської філармонії у супроводі власного ансамблю «Чураевна».

14 жовтня 1946 року в місті Данфермлін, Велика Британія, народився Ден Маккаферті - шотландський рок-вокаліст і автор пісень. Відомий як засновник і лідер рок-групи «Nazareth».

14 жовтня 1957 року з'явилася, в майбутньому - класична, пісня Елвіса Преслі «Jailhouse Rock». Вона стала його дев'ятим №1 в США і протрималася в чарті «Billboard» 19 тижнів. Фрагмент фільму, в якому король рок-н-ролу виконує композицію, визнаний музичними критиками першим відеокліпом в історії світової рок-музики.

Володимир Кучинський
Володимир Кучинський

14 жовтня 1958 року у Львові народився Володимир Кучинський - український актор, художній керівник і засновник львівського театру імені Леся Курбаса, лауреат Шевченківської премії.

14 жовтня 1959 року пісня «Mack The Knife» у виконанні Боббі Даріна очолила британський хіт-парад. Написана німецьким композитором Куртом Вейлем і німецьким поетом і драматургом Бертольтом Брехтом. Вона звучала і в англійській постановці спектаклю «Тригрошова опера». Шлягер виконували багато великих голосів, але саме в версії Боббі Дарріна вона стала найвідомішою, а в 1960 році була відзначена премією «Grammy» в номінації «Запис року».

14 жовтня 1977 року у Мадриді, Іспанія, помер Бінг Кросбі  - американський співак і актор, один з найуспішніших виконавців в США. У його виконанні 41 пісня була №1 в Сполучених Штатах. У Бінга Кросбі цілих три зірки на Голлівудській алеї слави: за внесок у розвиток кіноіндустрії - 1611, за внесок у розвиток музичної індустрії - 6751, за внесок у розвиток індустрії радіо - 6700.

14 жовтня 1978 року в місті Даллас (Техас, США) народився Ашер (Ашер Раймонд IV) - американський співак, зірка стилю R&B. 23 березня 2004 року було видано четвертий студійний альбом «Confessions», який розійшовся тиражем більш ніж 15 млн копій.

14 жовтня 1988 року на стадіоні у Мендосі, Аргентина, концерт Брюса Спрінгстіна зібрав 30 тис глядачів.

Леонард Бернстайн / Фото: Арнольд Ньюман
Леонард Бернстайн / Фото: Арнольд Ньюман

14 жовтня 1990 року в Нью-Йорку, США, помер Леонард Бернстайн - американський композитор, піаніст і диригент. Диригував багатьма провідними оркестрами світу, головний диригент Нью-Йоркської філармонії (1958-1969). Вперше саме він виконував багато творів американських композиторів. Автор балетів, симфоній, мюзиклів та інших музичних творів.

14 жовтня 1992 року у Львові відкрився перший в Україні військовий ліцей, якому було присвоєно ім'я Героїв Крут.

Кримінальне чтиво
Кадр з фільму "Кримінальне чтиво"

14 жовтня 1994 року широким екраном в США пішла культова кінострічка сучасного кіно «Кримінальне чтиво» («Pulp Fiction») режисера Квентіна Тарантіно. 14 травня ц.р. на Каннському кінофестивалі картина забрала «Золоту пальмову гілку». У кримінально-комедійному бойовику блищали Джон Траволта, Семюел Л. Джексон, Брюс Вілліс, Ума Турман, Вінг Реймз, Тім Рот, Харві Кейтель, Квентін Тарантіно. При бюджеті всього $8 млн. В світовому прокаті блокбастер зібрав $213 млн.

14 жовтня 1998 року Джанет Джексон почала тур по Америці з 10 концертів. На розігріві у поп-діви витанцьовував «NSYNC», бойзбенд з Орландо.

14 жовтня 2016 року у Харкові помер Клим Чурюмов - український астроном і дитячий письменник, першовідкривач комет Чурюмова-Герасименко (1969) і Чурюмова-Солодовникова (1986). Член-кореспондент Національної академії наук України, директор Київського планетарію, головний редактор астрономічного науково-популярного журналу «Наше небо» (2006-2009), президент Українського товариства любителів астрономії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-