В Україні кількість пацієнтів з психічними недугами не збільшується - Глузман

В Україні кількість пацієнтів з психічними недугами не збільшується - Глузман

Укрінформ
В Україні спостерігаються стабільні показники психічних захворювань: кількість пацієнтів з психічними захворюваннями не збільшується.

Про це у ході круглого столу, присвяченого реформі у сфері української психіатрії, заявив президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За часів соціальних катаклізмів - війн, революцій, криз - зазвичай на вулиці збільшується кількість людей з незвичайною поведінкою. Це описувалося психіатрами ще понад сто років тому. Під час революційних подій 1905 року в царській Росії була ситуація дуже схожа з сьогоднішньою у нашій країні: коли на вулицях стало з'являтися дуже багато людей, які дивно поводяться. Треба розуміти, що це не зростання кількості людей з психічними відхиленнями - це просто реакція суспільства. Здається, що це психіатричні хворі, але це не так", - сказав Глузман.

У свою чергу, кандидат медичних наук, заступник директора територіального медичного об'єднання (ТМО) "Психіатрія" щодо стаціонарної допомоги (Київ) Дмитро Лебедєв розповів, що співробітники Центру медико-соціальної реабілітації розробили і застосували на практиці ефективні методи роботи з пацієнтами, які страждають на психічні розлади.

Читайте також: Понад 1,6 мільйона українців перебувають під наглядом психіатрів або наркологів - МОЗ

“Раніше у психіатрії домінувала психофармакотерапія. З кожним роком ми відчуваємо натхнення від тих результатів, яких можна досягти за допомогою не хімічних підходів, а за допомогою слова, за допомогою поведінки і подібних дій на пацієнта з психічними проблемами. Фахівці показали результати, які можна порівняти з провідною зарубіжною практикою і приносять колосальні, відчутні результати. Іноді неможливо утримати пацієнта у поліпшеному стані і ми звертаємося до фахівців центру. Коли від людини вже, здавалося б, нічого не залишилося, немає особи, глибокий дефект і тут людина повертається до життя, до досить хорошого соціального функціонування", - відзначив Лебедєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-