8 жовтня: народний календар і астровісник

8 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Єфросинії; чи триватиме ще осіннє тепло, шаткуємо капусту і виходимо сухими з води. 

Все глибше й глибше занурюємося в осінь і за тиждень святкуватимемо Покрову. Сьогодні преподобних Єфросинії Александрійської та Досифеї Київської. Цей день у народі називали «капусником», бо, за повір’ям, пошаткована капуста могла довго й добре зберігатися. «Не треба в капусту й олії, як пошаткуєш на Фросинії». Капуста для українців поряд із картоплею, морквою і буряком була однією з головних страв, особливо під час посту. В усіх регіонах України існувала величезна кількість прикмет, обрядів щодо капусти: як її садити, як поливати, як оберігати від шкідників, як сікти. Приміром на Галичині у Святвечір батько за столом звертався до дітей: «Їжте, діти, капусту!», а діти відповідали хором: «Не хочемо!» Діалог повторювався тричі й закінчувався словами батька: «Ну, коли не їсте, то нехай і влітку і гусінь її не їсть!» Насіння капусти брали з собою на Благовіщенську всенощну (на Чернігівщині і Галичині), а садили на 5-ій неділі Великого Посту і в Страсну Суботу. Рубати капусту починали зі Здвиження, у будь-який день, крім понеділка і суботи. На півдні України в болгарських селах запрошували заливати розсолом першу діжку з пошаткованою капустою молодого здорового моторного чоловіка. А ще дітей українці неодмінно «знаходили в капусті» (Волинь, Полісся). На Слобожанщині казали, що «зайчик приносить діток і садить поміж капустою».

Коли на Єфросинії тепла погода, то ще тепло триватиме три тижні. Якщо цього дня випаде сніг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада). Ранній сніг – на ранню й теплу весну; якщо він глибокий, то наступного року буде добрий врожай, якщо сухий – літо буде погоже.

З іменинами вітайте Сергія, Єфросинію, Миколу.

Глибоко вдихаємо, набираємо повні груди чистого осіннього повітря і бадьоро, оптимістично і навіть дещо піднесено розпочинаємо новий тиждень. Якщо комусь важливо знати – сьогодні 29-ий місячний день. Утішаймося малим, але прагнемо неймовірного! Комусь доведеться проходити, чи вірніше прослизати, протискуватись між Сциллою і Харібдою обставин (український варіант античної вправності – «поміж крапельок»). Подивимося, чи вдасться бідоласі вийти сухим із води. Легке й невимушене  ковзання по хвилях фейк-наративу нагадуватиме тихоокеанський серфінг. Не сподівайтесь сьогодні почути правдиві відповіді на запитання – отримаєте лише їх дешеву видимість. Легкого понеділка!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1926 –  -3,6, а найтеплішим у 1935 – +25,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-