Український фермер заклав перший промисловий сад ківі, що витримує до -28°

Український фермер заклав перший промисловий сад ківі, що витримує до -28°

Укрінформ
Фермер В’ячеслав Кантур заклав у Черкаській області перший в Україні промисловий сад ківі. Культура адаптована до українського клімату, вже кілька років вирощується в Закарпатті, а тепер і в центрі України.

ПРо це повідомляє Національна Академія Аграрних наук України на своїй сторінці у Facebook.

"Фермер використовує саджанці морозостійкого сорту Карпат - на його акліматизацію до наших кліматичних умов знадобилося 17 років. Тепер кущ витримує температуру до мінус 28 градусів. У 2018 році на 0,5 га В’ячеслав Кантур посадив першу промислову плантацію — 500 саджанців. Наступної весни планує садити 5 тис. саджанців на 5 га", - йдеться у повідомленні.

Такий бізнес потребує чимало інвестицій. Стартові вкладення для посадки саду ківі — $15 тис. на гектар. Вартість крапельного поливу на півгектара — близько $1,5 тис. Ківі — це ліана, і їй потрібна опора. Міцні шпалери на гектар це ще $4 тис. інвестицій. Близько $2 тис. коштуватиме поліпшення грунтових умов, і ще близько $3 тис. доведеться витратити на догляд за рослиною протягом 3 років до першого врожаю.

Читайте також: Австрійський фермер інвестує $3 мільйони в агробізнес на Черкащині

Проте у перший же врожайний рік інвестиції в сад окупаються з лишком. Мінімальна врожайність з куща — 30 кг, і якщо на гектарі 1 тис. кущів, то урожай складе 30 тонн. При мінімальній закупівельній ціні в 1 євро/кг ягоди виходить 30 тис. євро з гектара.

“Планую, що до 2020 року плантація ківі становитиме 10,5 га. І така площа саду дозволить отримувати як мінімум 500 тис. доларів на рік”, — розповів фермер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-