5 жовтня: народний календар і астровісник

5 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині праведного Йони; коли ляже сніг, чи буде відлига у січні та чому сьогодні забороняється їсти рибу. 

Церква згадує сьогодні одного з найвідомішого зі старозаповітних пророків – Йону. Він жив у VІІІ столітті до Різдва Христового й відомий тим, що врятував стародавнє місто Ніневію та всіх його мешканців від Господнього гніву, спонукавши містян до розкаяння у гріхах. Іона досить довго намагався уникнути важкої місії бути провідником Божої волі, але зрештою підкорився. Господь наказав пророкові плисти до Ніневії, але той сів на інший корабель і направився в протилежний бік. Тим часом на морі піднялася страшна буря. Корабель немилосердно кидало з хвилі на хвилю, екіпажу загрожувала люта смерть у морських глибинах. Тоді корабельники вирішили кинути жереб, щоби дізнатися, за чиї гріхи вони накликали на себе гнів Божий. Жереб вказав на Іону. Він щиросердно в усьому зізнався і попросив аби його викинули в море. Після того вітер одразу вщух і вони поплили собі далі. А Іона тим часом потрапив у черево величезного кита. Там, у цілковитій тиші та темряві, він пробув 3 доби і мабуть мав нагоду все добряче обдумати й дійти висновку, що ліпше виконати волю Божу, аніж жити на свій розсуд. Про Іону згадує сам Ісус Христос у Новому Заповіті (Мт. 12:39-40). Його ім’я присутнє в багатьох молитвах, канонах.  

Колись наші пращури говорили: «Не встиг у жовтні роздивитися, як сонце зійшло, а воно вже на заході». Якщо листя з берези ще не впало, то сніг ляже пізно; а коли дерева звільнились, то наприкінці січня буде тривала відлига. На Йону намагалися не вживати рибу, пам’ятаючи, що святий неушкодженим декілька діб провів у китовому череві.

З іменинами вітайте Федора, Веніаміна.

26-ий місячний день, більш спокійний, ніж попередні. Зорі радять почати його з компліментів, обміну приязними люб’язностями. Наш настрій, та й події дня будуть позначені нестійкою мінливістю.  До того ж Венера, планета «милості богів», «малого щастя» – земного благополуччя, матеріальних і нематеріальних цінностей відсьогодні розвертається  до ретроградного руху. Тож у цей період варто бути готовим до критичного переосмислення і перегляду не тільки романтичних стосунків, але й ділових, фінансових угод, дипломатичних відносини тощо. В період ретроградної Венери (5 жовтня 16 листопада) вкрай небажано вступати в шлюб – існує високий ризик розлучення. Втім, як казали колись старі люди, «хто не знає – хай не вадить». Щасти!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1939 –  -2,7, а найтеплішим у 1929, 1966 – +26,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-