4 жовтня: народний календар і астровісник

4 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Між Кіндратом та Іпатом; чи на носі вже зима, балуємося булочками і тримаймо себе в руках.

Сьогодні в Швеції надзвичайно смачне свято – День булочок з корицею! Булочка з корицею в Швеції – не просто звичайна банальна випічка, а національне надбання, предмет гордощів і любові всіх шведів; один із символів королівства. Саме ароматними пухкенькими Kanelbulle ласував Карлсон у відомій казці Астрід Ліндгрен. Рецепти булочок з корицею з’явилися в шведських кулінарних книгах приблизно на початку 1950-их років, а кориця відома ще з ХVІ століття. День був заснований у 1999 році шведською Асоціацією домашньої випічки з метою привернення уваги до національних кулінарних традицій країни. В цей день по всьому королівству відбуваються різноманітні конкурси і майстер-класи з випічки булочок з корицею, а всіх охочих пригощають свіжою випічкою. Цей кулінарний свято-день давно вже вийшов за межі Швеції – його із задоволенням відзначають у США, Німеччині, Австралії, Новій Зеландії. Продажі булочок з корицею в цей день зростають у сотні разів. А ще шведи переконані, що людина, яка полюбляє булочки, ватрушки та іншу здобу, просто не може бути злою і агресивною…

За церковним календарем сьогодні апостола від 70-ти Кодрата, а також священномучеників Іпатія і Андрія. На Кіндрата колись починали серйозно готуватися до зими. Про тих, хто легковажив, казали: «Пустий господар по Кіндраті не має ще кожуха в хаті». Різкий північно-східний вітер мав свідчити про холодну зиму.

Іменинники сьогодні Дмитро, Олександр, Олексій, Костянтин, Іпат, Андрій, Василь.

Сьогодні 25-ий місячний день і він, як і попередні, не обіцяє спокою і тиші. Місяць у Леві. Під «високою напругою» опиняться Леви, Скорпіони, Водолії та Тільці – представників цих знаків аж ніяк не назвеш людьми з нестійкою психікою. Вивести їх зі стану душевної рівноваги вкрай важко, але коли подібне все ж трапляється, то варто поставитись до цього досить серйозно, проаналізувавши ситуацію і зробивши висновки. Можуть виникнути перешкоди і труднощі в професійних відносинах, випадки немотивованої агресії. Не піддавайтеся на провокації та не спалахуйте у відповідь – в іншому разі взаємини можуть зіпсуватися якщо й не назавжди, то надовго.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1939 – -2,7, а найтеплішим у 1929, 1966 – +26,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-