Роздобудько презентувала на Book Space у Дніпрі книгу про Леонтовича

Роздобудько презентувала на Book Space у Дніпрі книгу про Леонтовича

Укрінформ
В Україні та за її межами потрібно популяризувати творчість композитора Миколи Леонтовича, завдяки якому український «Щедрик» став найпопулярнішою у світі колядкою.

На цьому наголосила відома письменниця і сценарист Ірен Роздобудько, презентуючи свою книгу «Прилетіла ластівочка» на першому Міжнародному книжковому фестивалі «Book Space» у Дніпрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли я була в США і розповідала про сценарії, про книгу, про цю історію, то, як виявилося, для багатьох американців це до сих пір невідома річ, вони не знають, що колядка «Carol of the Bells» має українське і праслов'янське коріння. Адже Леонтович зробив обробку щедрівки, якою ще стародавні слов'яни зустрічали прихід весни. Вперше її виконав у 1916 році в Київському університеті хор Олександра Кошиця. А вже в 1936 році Пітер Виговський, який теж має українське коріння і тоді працював для радіо NBC, аранжував і склав англійську версію «Щедрика». Саме тоді вже колядку «Carol of the Bells» виконав хор за участю 1500 осіб, який став різдвяним хітом на всі майбутні роки. Тому важливо популяризувати, звідки коріння цієї найпопулярнішої колядки», - вважає Роздобудько.

За її словами, Микола Леонтович досі маловідома у світі фігура. 

Письменниця розповіла, що практичні американці розпитували її про нащадків Леонтовича, які, на їхню думку, мали бути мільярдерами завдяки авторському праву. 

«Але в українського композитора не залишилося живих нащадків, у нього склалася трагічна, але дуже цікава доля. Саме про це і є книга», - зазначила Роздобудько.

Вона розповіла, що їй запропонували написати сценарій, за яким планують зняти фільм у Голлівуді. Зараз триває активний пошук коштів для проекту. 

На думку Роздобудько, українське кіно має відходити від державного фінансування, а хороші фільми повинні мати значний бюджет.

Читайте також: У Дніпрі презентували книги про Голокост

Письменниця також привітала Дніпро з тим, тут уперше проводиться книжковий фестиваль.

«Те, що зараз тут відбувається – це своєрідний культурний шок для міста, яке живе своїми бідами, проблемами, як усі міста, але те, що тут книжковий міжнародний фестиваль відбувається вперше, це вражає. І хочеться, аби його підтримали, щоб на нього ходили люди. Я говорила з учасниками фестивалю, що приїхали з інших міст. Вони дуже задоволені тим, як дніпряни ходять на такі заходи», - сказала Роздобудько.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-