1 жовтня: народний календар і астровісник

1 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ярини; чим пахне жовтень, чи відлетіли вже журавлі та до чого губляться прикраси.  

У Відні сьогодні День кави, а в Японії – День саке. А в нас – найжовтіший місяць року – жовтень. Цю назву власне й пояснювати немає чого, вона була відомою ще з часів Київської Русі. А ті, хто послуговується латинською назвою, трохи відстають у ліку часу, адже «октобер» означає восьмий. Інша назва, яку вживали наші пращури – «паздерник». Це слово походить від спільнослов’янського «паздер» – костриця. Саме о цій порі починали масово переробляти льон та коноплі. Вилежані під осінніми дощами й вітрами стебла сушили в печі, потім тіпали їх на терницях і голіруч, щоб очистити волокно від костриці. В Україні побутували й регіональні назви: «грязень», «хмурень», «листопадник», «зазимник», а також «весільник». Починаючи з Покрови (14 жовтня) українці масово справляли весілля. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий». Існувало чимало приказок про цей осінній місяць: «У жовтні виореш мілко, весною посієш рідко, то вродиться дідько», «У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, рве, зверху ллє, а знизу мете!», «Вересень пахне яблуками, а жовтень – капустою».

А ще сьогодні мучениці Ярини. Цей день ще називали «журавлиним літом». Якщо на Ярини відлетять журавлі, то через два тижні чекай морозів, а як затримаються – зима себе раніше не покаже.

Іменинники сьогодні Іван, Борис, Михайло, Володимир, Веніамін, Костянтин, Сергій, Софія, Ірина.

Сьогодні 22-ий місячний день. З 1 по 15 жовтня Венера, яка перейшла в знак Скорпіона, буде особливо повільною. Тож на нас чекають глибинні трансформації, часом болючі. Звичні формули, зручні лекала не діятимуть. В цей період можуть ламатися, розбиватися, губитися цінні речі, прикраси – символічний знак того, що відбуваються зміни на всіх життєвих рівнях. Якісь зовнішні форми мають бути зруйновані, щоби звільнити те, що було в цих формах утілено. А ще перебування Венери в Скорпіоні характерно неймовірним накалюванням пристрастей і емоцій – це саме той період, коли внутрішнє братиме гору над зовнішнім. Що ж, утрачати завжди болісно і неприємно, але ще гірше загрузнути в непродуктивному минулому. Вдалого жовтневого старту! І не забудьте потішити себе філіжанкою кави по-віденськи. А може скляночкою саке?

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1976 –  0,3, а найтеплішим у 1927 – +26,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-