Календар на всю голову. 30 вересня

Календар на всю голову. 30 вересня

Укрінформ
Цього дня англійська служба «Бі-бі-сі» вперше провела телетрансляцію, а в Парижі на базі «Agence Havas» було засновано «Agence France-Presse».

30 вересня 420 року в Віфлеємі (Візантійська імперія) помер Ієронім Стридонський - іллірійский церковний письменник, християнський теолог, аскет, відомий перекладач, автор канонічного тексту Біблії з грецької і староєврейської мов на латинську мову. Він відзначається в православній і в католицькій традиції, як святий і один з вчителів Церкви.

Художник Мікеланджело Караваджо
Художник Мікеланджело Караваджо

30 вересня 1207 року в місті Балх (Держава Гуридов) народився Мавлана Джалал ад-Дін Мухаммад Румі - класик перської поезії, видатний поет, мислитель, суфій.

30 вересня 1614 року в Житомирі, козацька старшина, на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним, і польські комісари підписали угоду, за якою козацькі права обмежувалися, а реєстрове козацтво відтепер повинно було жити тільки в Запоріжжі і нести сторожову службу, охороняючи кордони Речі Посполитої. За це реєстрові козаки отримували внутрішнє самоврядування з призначеним старшиною і 10 тисяч золотих в якості щорічної плати. Водночас реєстрові козаки отримали деякі додаткові привілеї: вони звільнялися від податків, їм було дано право землеволодіння, право мати власний прапор, литаври та ін.

30 вересня 1755 року в Неаполі, Італія, помер Франческо Дюранте - італійський композитор, засновник Неаполітанської школи опери. Автор драматичного жарту «Чудеса божественного милосердя, звернені до пастви славного святого Антонія Падуанського», поставлена в 1705 році на одній з площ Неаполя.

30 вересня 1788 року в Бадмінтоні, графство Глостершир, Англія народився Фіцрой Джеймс Генрі Сомерсет - 1-й барон Реглан, британський фельдмаршал, ім'я якого увійшло в історію моди завдяки моделі верхнього одягу.

30 вересня 1791 року в театрі «Аuf der Wieden» (Відень) відбулася прем'єра «Чарівної флейти» («Die Zauberflöte»), останньої опери Моцарта.

Джерело: Pinterest
Джерело: Pinterest

30 вересня 1802 року в Монпельє, Франція, народився Антуан Жером Балар - французький хімік, член Паризької Академії Наук (1844). Вивчаючи розсоли середземноморських соляних промислів, в 1826 році він відкрив новий елемент, який назвав «муріди» (від лат. Muria - розсіл). Незабаром Жозеф Луї Гей-Люссак перейменував елемент в бром.

30 вересня 1809 року у французькому Ерфурті під час помпезної зустрічі Олександра I і Наполеона була підписана Союзна конвенція. Документом визнавалися права Росії на Фінляндію, Молдавію і Валахію. Коли ж з державними справами було покінчено, французький імператор під час спільної прогулянки попросив у Олександра руки його молодшої і улюбленої сестри Катерини. Але мати Олександра і Катерини рішуче виступила проти цього, як вона сказала, «блискучого мезальянсу» і поспішно видала дочку за принца Ольденбургского. Бонапарт затаїв образу... До речі, це був остання особиста зустріч двох імператорів.

30 вересня 1846 року використовуючи анестезію - ефір, в Хартфорді (Коннектикут, США), 27-річний американський дантист, Вільям Мортон, вперше вирвав зуб.

30 вересня 1861 року в Філадельфії (Пенсільванія, США) народився Вільям Риглі-молодший - американський промисловець, засновник компанії «William Wrigley Jr. Company», яка під його керівництвом стала одним з лідерів на ринку жувальної гумки в США.

Фото: Intelligent Fanatics
Фото: Intelligent Fanatics

30 вересня 1863 року в паризькому театрі «Theatre Lyrique» відбулася прем'єра опери в трьох актах «Les pêcheurs de perles» («Шукачі перлів») Жоржа Бізе за лібрето Ежена Кормона і Мішеля Карре.

30 вересня 1882 року в Нойштадті, Німеччина, народився Ханс Гейгер - німецький фізик, що першим створив детектор альфа-частинок та інших іонізуючих випромінювань. Ним було винайдено в 1908 році лічильник Гейгера, а в 1911 році в співавторстві з Джоном Неттолом відкрив закон Гейгера-Неттола.

30 вересня 1882 року в американському місті Епплтон (шт. Вісконсін, США), на річці Фокс, стала до ладу перша в світі гідроелектростанція. Автор проекту – власник паперової фабрики Роджерс. Динамо-машину рухало водяне колесом, і вона виробляла потужність 12,5 кВт, необхідні для освітлення його будинку, фабрики і сусідніх будівель.

30 вересня 1888 року в селі Жахнівка (нині - Тиврівський район Вінницької області) Михайло Калинович - український мовознавець, санскритолог, перекладач і літературознавець, академік АН УРСР (1939). Перші наукові публікації були присвячені проблемам індології: «Природа і побут в давньоіндійській драмі», «Бхавабхуті Шрінанта», «Концентр індійського світогляду» та інші.

30 вересня 1901 року у Франції була введена обов'язкова реєстрація автомобілів, які мали швидкість понад 36 км/год.

30 вересня 1902 року американці Вільям Уолкер, Артут Літтл і Гаррі Морк запатентували віскозне волокно, так званий штучний шовк.

30 вересня 1906 року в Парижі стартували перші міжнародні змагання на повітряних кулях, наповнених гарячим повітрям. Переможець визначився на наступний день, коли лейтенант американської армії Френк Лам приземлився аж в англійському місті Вітбі, графство Йоркшир.

30 вересня 1917 року в Нью-Йорку, США, народився Бернард «Бадді» Річ - американський джазовий барабанщик, який очолює список найважливіших барабанщиків усіх часів, складений журналом «Rhytm Magazine».

30 вересня 1924 року в місті Новий Орлеан, США, народився Трумен Капоте - відомий американський романіст, драматург театру і кіно, актор. Багато його розповіді, романи, п'єси і документальні твори визнані літературною класикою, включаючи новелу «Сніданок у Тіффані» (1958) і документальний роман «Холоднокровне вбивство» (1966).

Джерело: Yahoo
Джерело: Yahoo

30 вересня 1929 року англійська служба «Бі-бі-сі» вперше провела телетрансляцію і з того часу залишається найвпливовішою інформаційною службою.

30 вересня 1929 року у Франкфурті-на-Майні німецький авіаконструктор Фрітц фон Опель здійснив політ на планері з ракетними двигунами. За 75 секунд польоту він подолав відстань в 3 км.

30 вересня 1930 року в селі Великі Глібовичі (нині - Перемишлянський район Львівської області) польські поліцейські розстріляли прив'язаного до дерева і беззбройного Юліана Головінського - українського військового і політичного діяча, сотника Української Галицької Армії, коменданта VI (Равське) бригади УГА, потім - II бригади Червоної української Галицької Армії, співорганізатора української Військової Організації, бойового референта, крайового коменданта УВО (1926-1927, 1930 г.), крайового провідника ОУН (1930).

30 вересня 1937 року в Києві народився Валентин Сильвестров - український композитор, автор семи симфоній, ряду оркестрових п'єс, великої кількості камерно-інструментальної музики.

Ректор НМАУ Володимир Рожок (ліворуч) та композитор Валентин Сильвестров
Ректор НМАУ Володимир Рожок (ліворуч) та композитор Валентин Сильвестров

30 вересня 1944 року в Парижі на базі «Agence Havas» ( «Agence Havas») було засновано «Agence France-Presse» (агентство «Франс Прес», АФП), тепер входить до п'ятірки провідних інформаційних агентств світу.

30 вересня 1945 року за містом Угнів (містечко в Сокальському районі Львівської області) підрозділи УПА розгромили війська НКВС.

30 вересня 1945 року в селі Козівка ​​(зараз - Козівський район Тернопільської області) помер Павло Штокалко - український письменник, греко-католицький священик, релігійний діяч.

30 вересня 1946 року на Нюрнберзькому трибуналі оголошені перші вироки нацистським злочинцям. Обвинувачені були визнані винними в тяжких злочинах проти світу і людства. Дванадцять з них трибунал засудив до смертної кари через повішення. Іншим належало відбути довічне ув'язнення або тривалі терміни у в'язниці. Троє були виправдані.

30 вересня 1947 року в місті Хакні (Лондон, Великобританія) народився Марк Болан - британський співак, автор пісень і гітарист, лідер британської супергрупи «T.Rex». Музикант зробив величезний вплив на безліч музикантів і на цілі напрямки, такі як панк-рок і брит-поп. На його пісні існує безліч кавер-версій.

30 вересня 1951 року в місті Калгурлі, Австралія, народився Баррі Джеймс Маршалл - австралійський мікробіолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині (2005). Професор клінічної мікробіології Університету Західної Австралії. Вперше саме він довів, що виразка шлунка в більшості випадків викликається бактерією Helicobacter pylori. Це спростувало стару медичну доктрину про роль стресу, гострої їжі і підвищеної кислотності в етіології виразки. Кавалер ордена Австралії.

Фото: The West Australian
Фото: The West Australian

30 вересня 1954 року було поставлено на бойове чергування перший в Сполучених Штатах атомний підводний човен серії «USS Nautilus, 1954».

30 вересня 1955 року в місті Чолам (Каліфорнія, США) в лобовому зіткненні двох автомобілів загинув Джеймс Дін - американський актор. Своєю популярністю він зобов'язаний трьом кінофільмам «На схід від раю», «Бунтівник без причини» і «Гігант», які вийшли в 1955 році. У тих картинах молодий актор представив складний образ молодої людини з душевними стражданнями, з мовою, що запинається і чуттєвістю, що пробуджується. Посмертно Джеймс Дін став лауреатом премії «Golden Globe» (1956), двічі номінувався на «Oscar» (1956, 1957), причому, обидва рази - посмертно. У 1999 році Американський кіноінститут поставив актора на №18 в списку «100 найбільших зірок».

30 вересня 1958 року на хвилі цікавості до НЛО був виданий патент на «Frisbee». Ще 25 червня 1957 року за торговою маркою «Pluto Platter» компанія «Wham-O» в Сан-Габріелі (шт. Каліфорнія, США) розпочала виробництво дитячої іграшки - фрісбі - «літаюча тарілка». Після ряду удосконалень і експериментів, фінансованих Уорреном Франскайоні, тарілка із пластику, зроблена в 1955 році Уолтером Фрідріхом Моррісоном, стала непогано літати і перетворилася в ходовий товар.

30 вересня 1962 року одержала офіційний статус правозахисна неурядова організація «Міжнародна амністія» («Amnesty International»). Її засновником став британський юрист Пітер Бененсон.

30 вересня 1964 року в місті Чітта-ді-Кастелло (Умбрія, Італія) народилася Моніка Беллуччі - італійська актриса, модель. Вона знялася в дивовижних картинах «Малена», «Страсті Христові», «Квартира», «Астерікс і Обелікс: Місія «Клеопатра» і ін.

Джерело: LiveInternet
Джерело: LiveInternet

30 вересня 1967 року вперше на хвилях Бі-бі-сі в Лондоні вийшла музична програма «Radio 1», яка зіграла колосальну участь у становленні всієї альтернативної рок-музики Великобританії.

30 вересня 1971 року в Дніпродзержинську, Дніпропетровської області (нині – Дніпро) народився Дмитро Ярош - український громадсько-політичний діяч, лідер організації «Правий сектор» (2014-2015). Народний депутат України VIII скликання. Радник Начальника Генерального штабу України.

30 вересня 1977 року в Києві народився Пилип Іллєнко - український актор, продюсер, політик. Голова Державного агентства України з питань кіно (2014 року).

30 вересня 1978 року в перебігу декількох місяців вдруге Джон Траволта в дуеті з Олівією Ньютон-Джон очолив британський хіт-парад з піснею «Summer Nights».

30 вересня 1982 року у Києві в легендарному будинку по вулиці Володимирській, 57, де в 1913-1917 рр. розташовувався Педагогічний музей, а в 1917 році засідала Українська Центральна Рада, відкрився Будинок вчителя.

30 вересня 1984 року лондонська комерційна радіостанція «Capitоl Radio» вперше запустила в ефір хіт-парад «Network Chart», що склав конкуренцію чартам «Gallup/Music Week/BBC».

«Bon Jovi»
«Bon Jovi»

30 вересня 1984 року стартувало перше англійське турне американської хеві-групи «Bon Jovi».

30 вересня 1990 року на площі біля Республіканського стадіону (нині – Олімпійський) в Києві відбувся 300-тисячний мітинг під гаслом «Ні - новому Союзному договору!», санкціонований президією Київської міської ради.

30 вересня 1995 року англійський хіт-парад очолила група «Simply Red» з піснею «Fairground», а в американському чарті на вісім тижнів запанувала Мерайя Кері з шлягером «Fantasy».

30 вересня 1997 року порушивши тривале мовчання, голос поколінь, американський поет, співак і композитор Боб Ділан видав на лейблі «Columbia Records» новий, 41-й в дискографії, альбом - «Time Out Of Mind».

30 вересня 1997 року католицька церква Франції публічно вибачилася перед євреями країни за те, що не подала голос протесту проти нацистських злочинів в роки ІІ Світової війни.

30 вересня 2000 року №1 в англійському хіт-параді зайняла пісня «Against All Odds» у виконанні Мераї Кері та групи «Westlife». Менш ніж за півтора року «Westlife» вже в шостий раз лідирували в англійському хіт-параді.

30 вересня 2007 року в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, після яких була утворена коаліція з двох фракцій - БЮТ і НУНС.

30 вересня 2011 року в Луганську помер Іван Низовий - український письменник, поет, прозаїк, публіцист, журналіст, редактор, громадський діяч.

Перше фото: GETTY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-