У кожному випадку ангіни слід підозрювати дифтерію - лікар

У кожному випадку ангіни слід підозрювати дифтерію - лікар

Ексклюзив
Укрінформ
У кожному випадку захворювання на ангіну слід підозрювати дифтерію.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив кандидат медичних наук, доцент дитячий імунолог Федір Лапій.

"Україні серйозно загрожує поширення дифтерії. Епідемію дифтерії не можна прогнозувати. Однак спалахи дифтерії в Україні будуть значно тяжчими, ніж спалахи кору. Поширення кору ми можемо прогнозувати щоп’ять-шість років, зважаючи на низький рівень охоплення щепленнями та за відсутністю елімінації. Українські епідеміологи чекали на підйом показників захворюваності на кір у 2017-2018 роках. Тут є пряма залежність від рівня вакцинації в країні. Дифтерія є значно небезпечнішою за кір, бо неможливо спрогнозувати ситуацію. Тут не можна говорити про циклічність", - наголосив імунолог.

Він пояснив, що існує носійство вірусу дифтерії, якого немає у кору. "Навіть за високого рівня охоплення вакцинацією існує носійство. Тобто збудник дифтерії циркулює від людини до людини. Серед вакцинованих буде спостерігатися легкий прояв хвороби. Але від них буде виділятися збудник дифтерії та передаватися іншим людям, які не мають захисту", - наголосив Лапій.

Читайте також: Невакцинованих дітей не пускатимуть на заняття у школи та дитячі садки

Він припустив, що перші випадки дифтерії лікарі можуть пропускати, зокрема й через те, що останній спалах хвороби в Україні був близько 20 років тому.

"За цей час змінилося дуже багато лікарів, які мають низьку настороженість щодо дифтерії. Це є істотним чинником щодо того, щоб збудник поширювався й далі, а у пацієнта спостерігався тяжкий перебіг хвороби, бо терапію не було призначено своєчасно. Україна має досить низький рівень охоплення вакцинацією. Це зумовлює те, що при зустрічі зі збудником дифтерії без антитоксичного імунітету у людини буде тяжка форма перебігу цього інфекційного захворювання. Зважаючи на низьку настороженість щодо дифтерії і у нашого населення, пацієнти будуть пізно звертатися до медичних закладів, пізно розпізнаватися випадки дифтерії. Усе це призводить до тяжких наслідків", - сказав Лапій.

Лікар зауважив, що з початку року в Україні зафіксовано підтверджені випадки дифтерії на Луганщині, Київщині, Чернігівщині.

"У більшості випадків люди не були вакциновані взагалі або вакциновані недостатньою кількістю доз, зі значним проміжком часу. На Чернігівщині, наприклад, крім, дитини, у якої був надтяжкий перебіг хвороби, дифтерію та носійство збудника виявили ще у кількох членів родини. Дифтерія може перебігати не настільки гостро, щоб людина зверталася до лікаря. Найчастіше спостерігається дифтерія горла. Її симптомами є запалення мигдаликів та їхнє розшарування. Тож у кожному випадку тонзиліту (або по-народному ангіни) слід підозрювати дифтерію. Потрібно збирати дані щодо вакцинації, часу початку хвороби тощо", - наголосив Лапій.

Він підкреслив, що найчастішим проявом дифтерії є ангіна. "Тонзиліт, або ангіна, що зумовлений збудником дифтерії, відрізняється від власне тонзиліту тим, що бактерія продукує токсин, той потрапляє у кров. Якщо він не знаходить антитіла (молекули, що нейтралізуватимуть токсин), то тяжко уражає серце, призводячи до міокардиту, нирки або нервову систему. Коли дифтерія не має проявів тонзиліту, вона уражає голосові зв’язки, це проявляється у порушенні гучності голосу, так звані гострі стенозуючі ларинготрахеїти, стенози гортані. До речі, стенози гортані найчастіше є вірусним захворюванням, але серед них може бути незначна частка випадків дифтерії", - зазначив Лапій.

Він також підкреслив, що дифтерія голосових зв’язок не поєднується з дифтерією горла.

Читайте також: В Україні виявили четвертий випадок дифтерії з початку року - МОЗ

"Ми вчимо лікарів, надаємо ознаки дифтерії і підкреслюємо: у кожному випадку ангіни слід підозрювати дифтерію, кожен стеноз - підозрюйте дифтерію. Вірусний круп - він пройде, якщо дифтерійний круп - це загрожує життю людини. Тому лікар має оцінити багато симптомів, але, насамперед, слід поцікавитися, чи пацієнт був вакцинований за календарем щеплення. Якщо людина була щеплена проти дифтерії, вона може перенести цю тяжку інфекційну хворобу "на ногах", вона не матиме значних проявів із тяжкими наслідками", - наголосив Лапій.

Він наполегливо радить дорослим українцям робити ревакцинацію щодесять років.

"Вакцини АДП/АДП-М є у достатній кількості в Україні. Крім дифтерії не слід також забувати про правець. Ми маємо випадки правця. І серед дітей, на жаль. Усі випадки - серед невакцинованих проти правця", - підкреслив лікар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-