"Музбат" просить закон про патріотичну пісню в радіоефірах

Укрінформ
Патріотична пісня в час, коли Україна у війні, відсутня в національних радіоефірах, тож для порятунку ситуації потрібні зміни до законодавства.

Про це заявили представники активу Громадської спілки "Музичний батальйон" під час круглого столу в Укрінформі.

"За 4 роки російсько-української війни митці створили багато патріотичних пісень, проте в радіоефірі на загальнонаціональних українських FM-cтанціях вони практично відсутні, ми їх не чуємо", - сказав член правління ГС "Музичний батальйон" Микола Гриценко.

Він зазначив, що вітчизняним законодавством передбачено невтручання контролюючих органів у редакційну політику телерадіоорганізацій, втім у законі про національну безпеку України, в розділі 3, ст.10, зазначається, що громадські об'єднання мають право здійснювати дослідження з питань нацбезпеки і оборони, публічно презентувати їх результати тощо. 

"Ця тема, яку ми обговорюємо, стосується абсолютно теми національної безпеки України. "Музичний батальйон" має право від імені громадськості піднімати цю тему, тому що митці "Музбату" вже не один рік виступають на передовій, створюють банк героїчних пісень і, як ніхто, знають і відчувають цю проблему", - наголосив Гриценко, додавши, що стаття про невтручання в програмну політику є щитом для Національної ради та кожної телерадіокомпанії. 

Голова ГС "Музичний батальйон" Валерій Суботін підкреслив, що, не створивши патріотичні настрої в суспільстві, ми не виграємо битви. 

"У час війни декларувати принципи невтручання у редакційну політику - значить, щонайменше заохочувати ворога, а за великим рахунком є зрадою державним і національним інтересам", - вважає він.

Принагідно Суботін зазначав, що під час сьогоднішнього радіоефіру інтерактивне опитування показало, що 75% людей, які взяли в ньому участь, підтримують зміну законодавства щодо політики невтручання. 

"Ми звертаємося з вимогами до державних інституцій щодо термінового правового врегулювання ситуації, яка склалася", - сказав він. 

Його підтримав телеведучий, режисер, співак Сергій Файфура, який теж акцентував на патріотичній пісні. 

"Ми маємо затяжну війну. І ми теж зараз на війні, хоч і не тримаємо автомат у руках. Патріотичні пісні, як ніколи, зараз потрібні як реальна зброя. І ми маємо цілеспрямовано просувати їх до слухача. Треба на законодавчому рівні загострити цю проблему. Треба, щоб на радіостанціях FM ці пісні звучали, треба з ними виходити і на загальнонаціональні телеканали", - зазначив Файфура. 

Читайте також: Українська версія суперхіта Despacito "Десь по світу" набрала 15 мільйонів переглядів

Член правління ГС "Музичний батальйон", народний депутат України 7-го скликання Тарас Осауленко додав, що чимало виконавців та гуртів, які виступають перед військовими на фронті і збирають мільйонні перегляди в інтернеті, не можуть потрапити в радіоефіри.   

"Мова про патріотичну пісню, глибинну, професійну пісню, яка не може вирватися в ефір. Редакційні ради її блокують, ви її не чуєте. А патріотична пісня має зайняти весь обсяг українського радіо", - наголосив він.

Водночас народний депутат України 6-го та 7-го скликань, голова Мистецького об'єднання "Остання барикада" Олесь Доній висловив переконання, що, аби змінити ситуацію, потрібно, щоб держава на кожну радіостанцію та кожен телеканал давала держзамовлення на хіт-парад патріотичних пісень з відповідним фінансуванням. 

Учасники круглого столу прийняли звернення до Секретаря РНБО, очільників профільних комітетів та міністерств, голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. В ньому наголошується на необхідності запровадження на період військових дій змін до законодавчих актів, що стосуються тематики мовлення вітчизняних телерадіоорганізацій.

"Ми заявляємо про нашу рішучість відстоювати усіма законними способами нашу вимогу на якісний патріотичний контент у радіомовленні, доки ситуація не буде виправлена", - зазначають автори звернення. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-