Останній проект Раїси Панасюк: Дитляндія

Останній проект Раїси Панасюк: Дитляндія

Укрінформ
Проект «Дитляндія» передбачає створення серії дитячих розважально-пізнавальних передач, учасники яких – діти з інвалідністю

Одним із останніх проектів Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк був інформаційно-розважальний проект для дітей і про дітей з інвалідністю «Дитляндія». Реалізується цей проект ГО «Гармонія», центр реабілітації якого очолювала Раїса Панасюк. Фінансування на проект виділило Посольство Великої Британії в Україні.

Метою проекта було – зруйнувати стереотипи та міфи щодо дітей з інвалідністю, показати, що вони так само, як і інші діти, мріють, вчаться, радіють та сумують. Що в їхньому житті також є місце творчості та прагненню пізнавати світ і змінювати його.

Фото: Владислав Мусієнко
Фото: Владислав Мусієнко

Про це сама Раїса Панасюк розповіла на презентації проекту ще 12 вересня.

«В Україні формується інклюзивна політика, і для того щоб вона формувалася одночасно з усіх напрямків, важливо, щоб наші діти зростали розуміючи, що особливість, інакшість – це важливо, це реально й це цікаво. У кожної дитини є своя родзинка, свої захоплення, мета і уподобання. І в той же час, якщо ця дитина має якісь порушення, то потрібно в першу чергу звертати увагу на її якості, а не фізичні можливості. Ми можемо дуже багато, якщо об'єднаємо зусилля, ми можемо дуже багато, якщо створимо умови. Тому в проекті ми будемо також говорити про те, як створювати умови, щоб такі діти реалізували себе в житті», – сказала Раїса Панасюк.

Ребекка Лохна. Фото: Олена Худякова
Ребекка Лохна. Фото: Олена Худякова

Проект було профінансовано Посольством Великої Британії в Україні. Як зазначила на прес-конференції Перший секретар Посольства Великої Британії в Україні Ребекка Лохна, перемовини щодо такого проекту в Україні велися давно на рівні Посла Великобританії в Україні. Також, за її словами, дитячий канал компанії ВВС погодився надавати консультативну підтримку для створення подібного формату в Україні. Ребекка Лохна зазначила, що у Великій Британії таких дитячих програм багато, і це не просто анімаційні програми чи програми про природу, а соціально орієнтовані продукти, в яких висвітлюються ті проблеми в суспільстві, які потребують спільного вирішення.

«Я іноді спостерігаю за своїми дітьми, і бачу, наскільки ці програми ефективні в допомозі моїм дітям подивитися на світ іншими очима і зрозуміти, дізнатися про всі ці процеси, які відбуваються в житті», – сказала Ребекка Лохна.

Яна Верба Фото: facebook.com/ukinukraine
Яна Верба. Фото: facebook.com/ukinukraine

Загалом проект під назвою «Дитляндія» передбачає створення серії дитячих розважально-пізнавальних передач, учасниками яких стануть діти з інвалідністю. Ведучою цих передач також буде дівчинка з інвалідністю, що пересувається на візочку – учениця Вінницької школи Яна Верба. Планується, що буде створено 12 таких програм тривалістю до 15-20 хвилин кожна. Під час них будуть сюжети про талановитих дітей з інвалідністю, мультфільми про дітей з особливими потребами та різні ситуації, які потрібно вирішувати в житті. Також у програмах будуть і розважальні, пізнавальні сюжети. В програмах передбачено і навчальні моменти. Планується наприклад, у розважальній формі навчати глядачів мові жестів.

Зараз організатори шукають героїв для цих передач – дівчат та хлопців віком від 10 до 16 років з усієї України.

Дізнатися про проект можна за посиланням, заявки на участь в проекті можна надсилати на адресу dytliandia@gmail.com

Раїса Панасюк. Фото: Анастасія Сироткіна
Раїса Панасюк. Фото: Анастасія Сироткіна

Раїса Панасюк народилася у 1973 році в с. Осична Хмільницького району Вінницької області в родині колгоспників. Навчалась у Тульчинському санаторії та Цюрупинському інтернаті. Здобувала вищу освіту в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики (2008) та у Вінницькому соціально-економічному інституті Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», спеціальність – психолог (2012). З 2016 року – аспірантка Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського.

Раїса Панасюк очолювала Громадську організацію «Гармонія», яка опікувалася проблемами інвалідів на візках і зробила величезний внесок у покращення доступності у Вінниці та в країні у цілому. За її участі в місті було створено унікальний Вінницький Центр соціально-психологічної реабілітації дітей і молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія», яким вона керувала.

Фото: Depo.Вінниця
Фото: Depo.Вінниця

У березні 2017 року її було призначено урядовою уповноваженою з питань прав людей з інвалідністю. Цього ж року їй було присвоєно звання «Почесний громадянин Вінниці» та звання «Заслужений працівник соціальної сфери України».

Раїса Панасюк померла увечері 17 вересня у Вінниці. Сьогодні з громадською діячкою попрощалися в її рідному місті.

Наталія Молчанова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-