Календар на всю голову. 22 вересня

Календар на всю голову. 22 вересня

Укрінформ
Цього дня Лінкольн оголосив про те, що з 1 січня 1863 року всі раби «відтепер і назавжди будуть вільними».

22 вересня 1002 року засновано українське місто Хотин (тепер - Чернівецька область). Про це свідчить перша документальна згадка. Тоді поселення було прикордонною фортецею на рубежі Київської Русі. Засноване місто на важливому торговельному шляху поблизу зручної переправи через Дністер. Згодом Хотин став швидко розвиватися, побувавши за свою історію в складі різних держав, таких як Київська Русь, Молдова, Польща.

22 вересня 1499 року в Базелі було офіційно оголошено, що Швейцарська конфедерація отримала незалежність від Священної Римської імперії. З цього дня de facto веде свій початок Швейцарія, хоча de jure суверенітет був підтверджений тільки в 1648 році Вестфальським світом.

Фото: uk.wikipedia
Фото: uk.wikipedia

22 вересня 1601 року в Вальядоліді, Іспанія, народилася Анна Австрійська - дочка іспанського короля Філіпа III, ерцгерцогиня Австрійська, королева Франції, дружина Людовика XIII, регентша (1643-51) при малолітньому синові Людовику ХIV.

22 вересня 1791 року в Лондоні, Англія, народився Майкл Фарадей - англійський фізик-експериментатор і хімік. Член Лондонського королівського товариства (1824) і безлічі інших наукових організацій, в тому числі іноземний почесний член Петербурзької академії наук (1830). Він відкрив електромагнітну індукцію, що лежить в основі сучасного промислового виробництва електрики і багатьох його застосувань і створив першу модель електродвигуна. Серед інших його відкриттів - перший трансформатор, хімічна дія струму, закони електролізу, дія магнітного поля на світло, диамагнетизм.

22 вересня 1792 року скасована королівська влада у Франції і проголошена Республіка, разом з тим декретом був оголошений перший день нового революційного календаря.

22 вересня 1839 року в селі Вовків (тепер - Львівська область) народився Корнило Устиянович - живописець, представник класицизму і академізму в Галичині, письменник, драматург і публіцист.

Фото: Михайлов Віктор (репродукція)
Фото: Михайлов Віктор (репродукція)

22 вересня 1862 року 16-й президент США Авраам Лінкольн оголосив про те, що з 1 січня 1863 року всі раби «відтепер і назавжди будуть вільними».

22 вересня 1861 року в Кельні, Німеччина, помер Ернст Фрідріх Цвірнер - знаменитий німецький архітектор. Головною працею його життя стало будівництво Кельнського собору, в якому він брав участь з 1833 року і аж до самої смерті, коли головного архітектора змінив його помічник Фойгтель. Найбільш відомі споруди гера Цвірнера - церква Святого Аполлінарія в Ремагені, замок князя Фюрстенберга в Гердрінгені, замок Мойланд поблизу Клеве, дві церкви - в Ельберфельді і Мюльгейм на Рейні, а також синагога в Кельні.

22 вересня 1888 року через дев'ять місяців після створення Національного географічного товариства вийшов перший номер журналу «National Geographic». Спочатку журнал був наукове видання з мінімумом ілюстрацій. Сучасного вигляду з ілюстраціями і легким стилем викладу журнал придбав в 1905 році, коли був опублікований репортаж про Тибет, який включав велику кількість перших в світі фотографій загадкової і невідомої в той час країни.

Фото: Bettmann Archive
Фото: Bettmann Archive

22 вересня 1904 року в Креско (Айова, США) народилася Еллен Черч - американська медсестра, яка стала в 1930 році першою в світі стюардесою. Саме їй запропонували набрати групу з семи медсестер не старші 25 років і не важче 115 фунтів (52 кг), готових стати стюардесами за пристойну за тодішніми мірками плату $125 в місяць. Після кількох місяців підготовки бортпровідниці приступили до польотів - перший для учасниць групи рейс зробила сама Еллен Черч. 15 травня 1930 року вона пролетіла з Сан-Франциско в Шайєнн. Поява стюардес сприяло популяризації в США пасажирської авіації.

22 вересня 1907 року в департаменті Сона і Луара, Франція, народився Моріс Бланшо - французький письменник, есеїст, літературний критик, філософ. У 1940 році, після нападу Німеччини на Францію, він відмовився від націонал-соціалістичних переконань і став боротися з нацистами, як активний учасник Руху Опору. В середині 1940-х рр. письменник остаточно відійшов від політики і присвятив себе літературі: уже в кінці війни він випустив два романи і дві літературознавчих збірки.

22 вересня 1909 року в Бучі, на Київщині, помер Микола Мурашко - український художник, теоретик живопису, організатор і педагог. Засновник і керівник Київської малювальної школи (1875-1901), яка прямувала принципам передвижників. За його ініціативи, починаючи з 1877 року, в Києві почали щорічно організовуватися художні виставки, на яких були представлені твори видатних українських і зарубіжних художників-реалістів.

Репродукція з фондів УКРІНФОРМу.
Репродукція з фондів УКРІНФОРМу.

22 вересня 1917 року Симон Петлюра виступив на засіданні Генерального секретаріату УНР з законопроектом про Вільне козацтво.

22 вересня 1921 року в Софії, Болгарія, помер Іван Вазов - болгарський письменник і громадський діяч, патріарх національної літератури. Творчість Вазова є відображенням двох історичних епох - болгарського відродження і становлення незалежної Болгарії. Він був академіком Болгарської академії наук, міністром освіти від Народної партії Болгарії (1897-1899) і почесним головою Спілки болгарських письменників.

22 вересня 1938 року у Денвері (шт. Колорадо, США) народився Дін Рід - американський співак, кіноактор, режисер і громадський діяч, який користувався величезною популярністю в країнах Латинської Америки і Східної Європи.

Фото с сайта mus.art.co.ua
Фото з сайту mus.art.co.ua

22 вересня 1939 року в Самарканді (нині Узбекистан) народився Олександр Костін - український композитор, народний артист України (1996), заслужений діяч мистецтв України, лауреат Шевченківської премії (1992), член Національної спілки композиторів України.

22 вересня 1941 року в окупованому німцями Києві колишні діячі Української автокефальної православної церкви відновили Всеукраїнську православну церковну раду, головою якої обрали Палладія Відибіду-Руденко.

23 вересня 1944 року розпочалося примусове виселення етнічних українців з Польщі в Україну, а поляків - з України до Польщі. Офіційно депортація була добровільною акцією. У 1944-1947 рр. з Польщі було виселено 482,8 тис українців, більше 30 тис загинули.

22 вересня 1950 року в Києві помер Олександр Динник - український вчений, засновник наукової школи з теорії пружності в Україні.

Фото: Родіон Туча
Фото: Родіон Туча

22 вересня 1951 року в Солтберн-Бай-Зе-Сі (Велика Британія) народився Девід Ковердейл - англійський рок-співак і композитор. Він найбільш відомий, як вокаліст культових рок-груп «Deep Purple» та «Whitesnake».

22 вересня 1951 року в громадських місцях по всій Швеції були офіційно заборонені поцілунки.

22 вересня 1955 року у Великобританії почалося комерційне телемовлення. У зв'язку з відсутністю досвіду, було прийнято рішення поширити на телерекламу ті ж законодавчі обмеження, які діяли на телепрограми.

Фото з сайту jazzpeople.ru
Фото з сайту jazzpeople.ru

22 вересня 1957 року у Варракнабілі (шт. Вікторія, Австралія) народився Нік Кейв - австралійський рок-музикант, поет, письменник, автор музики до фільмів, сценарист. Лідер груп «Grinderman», «Nick Cave And The Bad Seeds», «The Birthday Party», «Boys Next Door».

22 вересня 1958 року в Ленсдауні (Пенсільванія, США) народилася Джоан Джетт (Джоан Мері Ларкін) - американський рок-музикант, гітаристка, вокалістка, продюсер, автор пісень і актриса.

Фото: Photoshot/Укрінформ
Фото: Photoshot/Укрінформ

22 вересня 1958 року в Лаятіко (Тоскана, Італія) народився Андреа Бочеллі - італійський співак (тенор), виконавець класичної і популярної музики (кросовер). Він став одним з найбільш пам'ятних голосів сучасної опери і поп-музики.

Фото: Ніна Ляшонок
Фото: Ніна Ляшонок

22 вересня 1959 року в Одесі народився Борис Барський - український актор, поет, режисер, учасник комік-трупи «Маски», народний артист України (2009).

22 вересня 1965 року в селі Спасів, Львівської області, народився Андрій Дещиця - український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі. З 27 лютого по 19 червня 2014 року виконував обов'язки міністра закордонних справ України.

22 вересня 1972 року в цей день Папа Римський Павло VI офіційно затвердив святого покровителя пошти. Розглядалися Гермес, святий Зенон і архангел Гавриїл. Однак, понтифік зупинився на Гавриїлі: саме він приніс Діві Марії благу звістку про те, що Богородиця народить Сина - рятівника людства.

22 вересня 1979 року в Неаполі, Італія, народився Роберто Савіано - італійський письменник і журналіст, який отримав всесвітню популярність завдяки роману-репортажу «Gomorra» ( «Гоморра», 2006), переведеному на 42 мови. За мотивами книги знятий однойменний фільм Маттео Гарроне, номінований на премію «Oscar» (2008), а також однойменний серіал.

22 вересня 1981 року своїм рішенням Конгрес США присвоїв почесне громадянство США шведському дипломату Раулю Валленбергу, що врятував життя десятків тисяч угорських євреїв в період Голокосту. До нього подібної честі удостоївся лише прем'єр-міністр Великобританії Уїнстон Черчілль.

 Фото з сайту os.colta.ru
Фото з сайту os.colta.ru

22 вересня 1985 року в Берліні, Німеччина, помер Аксель Шпрінгер - німецький журналіст, видавець, засновник і власник одного з найбільших в Європі видавничих концернів «Axel Springer AG». У 1952 році в список діяльності він додав видання таблоїда «Bild», який незабаром став впливовим мас-щоденником, тиражем понад мільйон.

22 вересня 1986 року в Києві помер Олександр Пищиков - український кінооператор, один із засновників національної операторської школи. Працював усе життя на Київській кіностудії імені О.П.Довженка. Зняв кінокартини: «Тарапунька і Штепсель під хмарами», «Нерозлучні друзі», «Тривожна молодість», «Гори, моя зоре», «Голуба стріла», «Королева бензоколонки» і ін.

22 вересня 1987 року в Києві помер Дмитро Прилюк - український публіцист, письменник, педагог, один із засновників українського журналістикознавства, доктор філологічних наук, професор Київського державного університету, декан факультету журналістики.

Фото: AP Photo/Murray Becker
Фото: AP Photo/Murray Becker

22 вересня 1989 року в Нью-Йорку, США, помер Ірвінг Берлін - американський композитор російського походження, автор «God Bless America» та інших пісень. Цей плідний автор написав понад 900 пісень, 19 мюзиклів і музику до 18 кінофільмів. Американський композитор Джером Керн заявив: «Говорити про місце Ірвінга Берліна в історії американської музики неможливо, бо він сам - ця історія!».

22 вересня 1990 року англієць Стів Вудмор вимовив за 56,01 секунд 595 слів і потрапив в Книгу рекордів Гіннесса.

22 вересня 1994 року в американському каналі «NBC» стартувала прем'єра комедійного телесеріалу «Друзі» («Friends»), де з'явилася ціла плеяда молодих талановитих акторів: Дженніфер Еністон, Кортні Кокс, Ліза Кудроу, Метт Леблан, Меттью Перрі, Девід Швіммер. Проект витримав десять сезонів. Сама постановка і творча група отримали безліч нагород, в тому числі шість премій «Emmy» і премію «Golden Globe».

22 вересня 1998 року в Харкові помер Микола Манойло - український оперний співак (баритон) та вокальний педагог, громадський діяч.

Фото: Ольга Танасійчук
Фото: Ольга Танасійчук

22 вересня 2000 року через падіння вартості акцій стан засновника і голови компанії «MicroSoft» Білла Гейтса зменшився на $22 млрд, але решту $63 млрд дозволили сьомий рік поспіль зберегти за собою титул найбагатшої людини планети.

Фото: Getty
Фото: Getty

22 вересня 2007 року в Каорі, на південному заході Франції, помер Марсель Марсо - великий французький актор-мім, творець паризької школи мімів. У 1996 році він заснував фонд для підтримки мистецтва пантоміми в США. Актора нагородили орденом Почесного легіону - вищою державною нагородою Франції, а в 2002 році зробили послом доброї волі ООН.

22 вересня 2008 року у Львові помер Григорій Васькович - один із засновників Товариства Української Студентської Молоді імені Миколи Міхновського, заслужений педагог, політичний і громадський діяч, довголітній член Виховної ради Спілки української молоді. Педагог і психолог, видавець, дійсний член НТШ, професор, декан і проректор Українського Вільного Університету в Мюнхені, член Організації Українських Націоналістів.

Фото: uk.wikipedia
Фото: uk.wikipedia

22 вересня 2011 року в Донецькій області помер Ярослав Гомза - український педагог, шістдесятник, правозахисник, один із засновників Української Гельсінської Групи Донецької області, активний член Народного Руху України, Донецького обласного Товариства української мови імені Т.Г.Шевченка, Української Республіканської партії, Організації українських Націоналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-