20 вересня: народний календар і астровісник

20 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Созонта; ловимо золоту павутинку бабиного літа і контролюємо емоційний пульс.

Сьогодні мученика Созонта. Триває бабине літо! «Літо бабине, бабине літо…/ Серце чує осінні путі…/ Хтось заплутав зажурені віти / в павутиння нитки золоті…» Це вічний лірик Сосюра. Наші пращури колись називали тонюсіньке павутиннячко бабиного літа «золотим прядивом Богородиці», «нитками Богородиці». В свідомості селян ці нитки були пов’язані з початком хатньої жіночої праці: прядінням, шиттям, в’язанням. Назва «бабине літо» вживається і поляками, чехами, німцями. Щодо такої цікавої назви, то з цього приводу існує одна легенда. Начебто, колись у сиву давнину, одразу після серпневого тепла вдарив страшний холод, а збіжжя – на полях, у садах та на городах було ще не прибране. І все те добро мало ось-ось неодмінно пропасти. А попереду зима… Тоді всі літні жінки того села зібралися, й почали ревно молитися до Бога, щоб дарував тепло. На диво тепло таки повернулося і врожай був порятований.

На Созонта українці впорядковували дім та обійстя, готуючи їх до зими. До того ж, готувалися і до завтрашнього великого свята – другої Пречистої. У давнину це був останній день, коли можна було збирати чарзілля – лікарські трави і коріння, а також калину. Від другої Пречистої воно втрачало свої лікувальні властивості.

Іменинники сьогодні Іван, Олександр, Андрій, Макар, Михайло, Євген, Стефан.

Сьогодні 11/12 місячна доба. Місяць у Водолії. Хтось заплутається в «золотій павутині» любові бабиного літа, хтось поб’є горщики, хтось розрубає гордіїв вузол, а хтось перейде свій останній Рубікон. Кожен із нас витягне свою зоряну карту. Головне – щоб не краплену. Надзвичайно конфліктний, нервовибуховий і травмонебезпечний день тижня. Всі негативні емоції, які стримувалися і вгамовувалися впродовж останнього часу, можуть вирватися назовні. Особливо уважними треба бути в подружніх стосунках. Неконтрольований сплеск емоцій може призвести до цілком серйозного конфлікту. Емоційний надлишок ліпше задіяти в спільній конструктивній справі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1921, – 0, а найтеплішим у 1913 – +29,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-