19 вересня: народний календар і астровісник

19 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні «Михайлове чудо»; не перестаємо дивуватися, хто прощає за «не знаю» і що брати на озброєння. 

Сьогодні чудо Михаїла, а якщо бути точнішим – чудо Архістратига Михайла, яке трапилося в Хонах (Колоссах). У Фрігії, неподалік від міста Ієраполя, знаходився храм на честь архістратига Михаїла. Він був збудований коштом місцевого заможного мешканця на знак подяки за одужання доньки. Дівчинка впродовж тривалого часу була німою, але одного разу, напившись води з джерела, що протікало неподалік майбутнього храму – одужала. Після того чимало місцевих язичників увірувало в Христа і хрестилися. Утворилася чимала християнська громада. Втім, декому це не сподобалося. Заздрісники вирішили знищити храм – вони поєднали русла двох гірських річок і направили на церкву. Паламар того храму на ім’я Архип почав слізно молитися, благаючи архангела Михаїла захистити обитель. І був почутий. Несподівано, наче блискавка, з’явився архангел, вдарив списом у скелю і бурхливий потік, що загрожував ось-ось змести все на своєму шляху, повернув до глибокої ущелини. Храм було врятовано, віряни раділи і славили Бога і архангела Михаїла, а присоромлені недруги повтікали.

Українці цього дня намагались не працювати, бо хто порушить закон, того неодмінно «Михайло покарає». «Чудо як ісчудить, так і сама Пречиста не розсудить», - казали колись старі люди. Водночас, на народне переконання, робота у свято, про яке людина не знає, не є гріхом, що відображає приказка: «За «не знаю» Бог прощає». Від Михайла починали справляти храмові свята, варити питний мед («медовуху») і влаштовувати «кануни», тобто громадське розпродування медівки. Тому й казали: «До Михайла й толока файна». А ще зауважували, що «Михайло першими приморозками прихоплює».

З іменинами вітайте Дмитра, Костянтина, Івана, Всеволода, Давида.

Сьогодні 10/11 місячна доба. Нинішній день надзвичайно вдалий для різного роду фінансових операцій, а також для задоволення власних амбіцій: професійних, кар’єрних, соціальних. Діяти треба рішуче і сміливо, але лише в тому випадку, якщо дії підкріплені глибоким аналізом ситуації. Укладені угоди й домовленості вирізнятимуться надійністю, перспективою розвитку і майбутнім зиском. Готуйтеся наступні два дні проявляти колективізм, контролювати норовливість власного і чужого «его», а також озброюйтесь інтелектом. Всіляких гараздів і якоїсь… приємної чудасії! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1894, – +0,4, а найтеплішим у 1913 – +28,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-