17 вересня: народний календар і астровісник

17 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині ікони «Неопалима купина»; куди показує компас осені та про що мовчать зорі.

Сьогодні чудотворної ікони Божої Матері «Неопалима Купина». Неопалима купина згадується в П’ятикнижжі – це терновий кущ, який горів і не згоряв, і в якому Господь явився  Моїсею, коли той пас вівці поблизу гори Синай. Бог звернувся до чоловіка й закликав його вивести ізраїльський народ з Єгипту в Обітовану землю. У християнстві Неопалима купина – один із старозаповітних прообразів, що вказували на Богоматір. Саме цей кущ, за переказами, росте й понині в монастирі св. Катерини на Синаї. Наукова назва Неопалимої купини – ясенець білий. На стеблах і листі цієї рослини є велика кількість пухирців, які виділяють ефір. Сонячного безвітряного дня цього ефіру виділяється дуже багато, тому, якщо запалити біля рослини вогонь, вона спалахує. Втім, згорає лише ефір. Сама рослина залишається неушкодженою. Доторкнувшись спекотного дня до ялівця можна отримати опік. В Україні Неопалима купина (рослина занесена до Червоної книги) росте в Криму і на Тернопільщині в заповіднику «Медобори». Ця рослина є символом стійкості та вічного оновлення.

Щодо  ікони Богородиці «Неопалима Купина», то вона сповнена багатьох смислів і має складну іконографію. В народі її вважали чудотворною і помічною під час пожеж, грому, блискавок та будь-якого іншого стихійного лиха.

Іменинники сьогодні Яків, Григорій, Павло, Іван, Петро, Єфросинія.

Нині 9-ий місячний день. На нас очікує непростий, сповнений несподіванок (як приємних, так і не дуже) – тиждень. Та й взагалі, осінь в енергетичному плані має видатись не лагідною: і лихоманитиме, і в жар кидатиме, а хтось навіть і зомліє, дай Боже, щоби від щастя. Друга половина вересня – початок жовтня має власне показати, куди рухатись далі: чи до нових можливостей, свободи, реалізовуючи й розкриваючи власний потенціал, виходячи на нові нетривіальні життєві шляхи, або ж до замкненості, незадоволеності й руйнації залишків тієї надійності та стабільності, яку ми мали і за яку трималися. Тобто, гряде перебудова: міжособистих стосунків, фінансових справ, соціальних зв’язків, яка триватиме декілька місяців. Але в цілому це досить гарний період для того, щоб докладати зусиль задля втілення тих планів, які ви намітили.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1952, – +1,0, а найтеплішим у 1939 – +28,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-