10 вересня: народний календар і астровісник

10 вересня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні угодників Божих Києво-Печерських; якою буде зима і на що варто дивитись. 

Сьогодні Собор преподобних отців Києво-Печерських, в Дальніх печерах (преподобного Феодосія), тобто своєрідний спільний день народження 49-ти Божих угодників, чиї мощі там спочивають. Канонізація всіх лаврських угодників відбулася в 1643 році за митрополита Петра Могили. Впродовж тривалого часу вони вшановувались як святі автономної Української Церкви. Російська Церква внесла їх у свої святці лише в 1762 році, коли серйозно взялася за привласнення української історії. З мощами пов’язана величезна кількість легенд і оповідок. Варто зауважити, що кияни досить ревно ставились до Печерських святих. У 1910 році, коли Синод РПЦ ухвалив рішення про перенесення нетлінних останків святої Єфросинії Полоцької до Полоцька, Київ просто шаленів від обурення. Місто одразу ж наповнився чутками про гнів Божий за подібне святотатство. Незабаром, наче в підтвердження цих похмурих прогнозів, помер у муках митрополит Антоній, який власне й благословив перенесення мощей княгині, а Полоцьк вигорів майже дощенту…

О цій порі завершувалося збирання конопель і перевезення снопів до стаєнь. Українці готувалися до зустрічі зими. Існувала й прикмета: «Якщо листя ще міцно тримається на деревах, то зима буде люта».

Серед іменинників сьогодні Григорій, Федір, Веніамін, Захар, Тимофій, Володимир, Анна.

Сьогодні 2-ий місячний день. Час вмикати інтелект, задіювати накопичені резерви. Власні ризиковані вчинки, спекуляції та чорний піар конкурентів можуть зіпсувати репутацію багатьом підприємливим людям, тож будьте уважними! Пріоритет матимуть ті керівники, хто не керуватиме, а радше надихатиме. Жорсткість наштовхнеться на байдужість і зазнає поразки. Сьогодні добре покладатися на інтуїцію, довіряти собі, але перевіряти побачене і почуте. Не забувайте приділяти увагу власному здоров’ю. Зранку обов’язково не забудьте подивитися на небо й попросити Божого благословення на всі добрі справи. Вдалого дня! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1968 – +4,1, а найтеплішим у 1909 –  +31,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-