"Лагідна українізація": Твоя Країна fest їде ще до чотирьох прикордонних міст

Укрінформ
Фестиваль української музики "Твоя Країна fest", що відбувся за підтримки МІП, у серпні побував в Ізмаїлі - на кордоні з Румунією, Генічеську - біля адмінмежі з окупованим Кримом - та прифронтовому Маріуполі, а нині вирушає у мандрівку чотирма прикордонними містами України.

Про це розповіли його учасники й організатори на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"В цьому році міністерство допомагає виконавцям і філологам здійснювати проекти, які популяризують рідну мову. Зараз ми проводимо фестиваль "Твоя Країна fest", який зосередився на містах у зонах ризику, це прикордонні міста, населення яких найбільше потребує почути рідну мову. Ми запросили виконавців, відомі українські гурти, які сповідують і пишуть українську музику. Міністерство дало їм можливість поїхати в ці міста, виступити із своїми піснями. Ми маємо дуже хороші відгуки, які свідчать, що такі фестивалі потрібні", - сказала радник міністра інформаційної політики з питань міжнародної комунікації Марина Соботюк.

Підсумки першого етапу фестивалю "Твоя Країна fest" в Укрінформі / Фото: Сергій Аніщенко, Укрінформ

За її словами, якщо фестиваль і далі буде успішним, він продовжиться і в наступному році. Буде запрошено більше співаків, а "географія" охоплюватиме більше прикордонних міст.

Лідер гурту "Мандри" Сергій Фоменко (Фома) зізнався, що учасники не знали, якої реакції очікувати, оскільки практично всі запланові міста є російськомовними.

"І чудо було в тому, що після фестивалю люди, а їх було дуже багато, йшли додому українцями. Сприйняття українських артистів було фантастичним, абсолютно позитивне. Фестивалі культури - це найліпший формат для "лагідної українізації", - підкреслив співак.

На думку народної артистки України Марії Бурмаки, результат трьох концертів перевершив очікування.

"Виглядало це фантастично. Мене особливо вразив Маріуполь. Було враження, що нас чекали там усе своє життя. І важливість цієї акції нема з чим порівняти", - сказала вона.

Лідер гурту GrozovSka Band Олена Грозовська нагадала, що виступала в Маріуполі 2014-го, коли місто було під обстрілами.

Читайте також: Майже п'ять тисяч глядачів: "Твоя Країна fest" пройшов у Маріуполі

"Такий фестиваль - це цікаво і важливо. Він необхідний, і надалі він має тематично розширюватися, зокрема це може бути театр, візуальне мистецтво", - вважає артистка.

Представник мистецької агенції "Інтерколор-Україна" - організатора мистецького заходу - Олександр Максимчук підкреслив, що фестиваль є прикладом державно-приватного партнерства. Він висловив сподівання, що наступного року захід відбудеться у ширшому форматі і пройде у визволених Луганську і Донецьку.

Як зазначалося, учасниками "Твоя Країна fest" є гурти "Мандри", "Антитіла", "Тартак", GrozovSka Band, Марія Бурмака та Gypsy Lyre.

8 вересня фестиваль приїде до Конотопа, що на Сумщині - на кордоні з Росією; 15 вересня - в Мукачеве на Закарпаття - кордон з Угорщиною; 22 вересня - в Новоселицю (Чернівецька область) - кордон з Румунією і Молдовою; 29 вересня - в Сарни на Рівненщині - кордон з Білоруссю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-