Григорій Гладій презентує в театрі Франка виставу

Григорій Гладій презентує в театрі Франка виставу "Очищення"

Укрінформ
Відомий актор і режисер Григорій Гладій, який впродовж багатьох років живе у Канаді і успішно працює за кордоном, поставив у театрі Франка виставу "Очищення" за п'єсою фінської письменниці естонського походження Софі Оксанен. Твір про долю жінки на тлі трагічної історії Естонії, що пережила радянський режим.

Про це розповів автор ідеї і режисер-постановник під час прес-конференції, присвяченої цій першій прем'єрі в театрі у 99-му сезоні. 

"Ця тема дивно прийшла в моє життя - роман Софі Оксанен. П'єса "Очищення" в першу чергу говорить про жінку, про долю жінки на тлі ХХ століття, складної епохи, починаючи з 30-их років, за ними сорокових, п'ятдесятих і дев'яностих - після розпаду СРСР. Це дослідження жіночої душі, травмованої тоталітарними режимами". - сказав Гладій.

Читайте також: Театр Франка відкриває 99 сезон прем'єрою "Очищення"

Режисер подякував театру за те, що йому дали можливість зробити одну зі своїх омріяних робіт. Він зазначив, що тема трагічних подій 30-их і 40-их його завжди захоплювала, ще з юнацького віку, відколи подивився фільм Жалакявічуса "Ніхто не хотів помирати". Вона справила ще більше враження, коли познайомився з матеріалом Софі Оксанен. 

"Мене ця історія дуже сильно зачепила. Мені здається, що прагнення до свободи маленької Естонії може стати для нас абсолютним прикладом... Піднімаючи цю тему, особливо в непростій ситуації, коли ми у війні, ми говоримо про Україну", - наголосив Гладій. 

Він висловив сподівання, що вистава знайде відгук у глядача і вона цінна тим, що буде дедалі більше розкриватися. 

"Вистава ще створюється, вона задумана так, що неминуче буде тільки набирати. Я хотів, щоб вона була в процесі - спрямована на удосконалення, на збагачення внутрішнього світу і знаходження контакту з глядачем", - сказав режисер. 

"Для мене велика честь робити другу постановку в театрі Франка, попередня була 14 років тому (вистава "Істерія" з Богданом Ступкою - ред.) І співпраця з цим театром була для мене нерозривно пов'язана з іменем Богдана Ступки", - зазначив він.

 Генеральний директор-художній керівник театру Михайло Захаревич нагадав, що обидві вистави в театрі Франка Гладій робив разом із художником-сценографом Володимиром Ковальчуком, який також успішно працює по всьому світові. 

"Зарубіжний досвід для нас дуже цінний. Дуже довгий час ми варилися в матеріалі, який був закритий кордонами Радянського Союзу. Сьогодні у нас є можливість поспілкуватися з іншою естетикою, з людиною, яка працювала актором в нашому театрі, але набралася досвіду - прибалтійського, французького, канадійського, американського - і подарувала цей досвід нам, певний час тут була не тільки режисером, а й навчителем", - підкреслив Захаревич. 

Виконавиця головної ролі - Алійде Труу - Поліна Лазова ("Альфою і омегою в театрі для мене є актори. І на період роботи з цими акторами вони є найкращі у світі", - підкреслив Григорій Гладій) розповіла, що коли їй  запропонували цю роботу, вона відразу знайшла роман Софі Оксанен."Він тяжкий, примушує душу кричати", - сказала вона. 

"Нам дуже хочеться, щоб це зачепило душу кожної людини, щоб вона подумала, як вона живе, як ми живемо, тому що є доля людини, доля країни, доля нації", - підкреслила Лазова.  

Анатолій Гнатюк, який (в парі з Остапом Ступкою - ред.) грає роль кадебіста Лаврентія, зазначив, що визвольна боротьба "лісових братів" дуже близька українцям, вона перегукується з нашою боротьбою і нашою історією. 

"Для мене робота над виставою дуже важлива темою вибору, яка час від часау дуже гостро постає перед кожною людиною: з ким ти, з добром чи зі злом", - наголосив актор.

Глядачі і журналісти мали можливість переглянути генеральну репетицію вистави. Прем'єра "Очищення" відбудеться 6, 8 і 21 вересня на Основній сцені театру.

Фото: DT.UA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-