Телеканал

Телеканал "UA:Культура" готує спецпроект до Дня українського кіно

Укрінформ
З нагоди Дня українського кіно, який відзначатиметься 8 вересня, ефір на телеканалі "UA:Культура" буде повністю присвячений вітчизняному кінематографу.

Про це повідомляє сайт suspilne.media.

"Протягом дня в ефірі транслюватиметься низка документальних проектів, присвячена представникам школи вітчизняного кіно, лекторій "Люди й апарати" про становлення українського кіно, програми, присвячені режисерам Юрію Іллєнку, акторці Вірі Холодній, епосу "Розстріляного Відродження". Після документальних фільмів про Сергія Параджанова та Леоніда Осику будуть показані культові "Тіні забутих предків" та "Захар Беркут", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, в ефірі покажуть також стрічки найцікавіших представників "української нової хвилі": "Реве та стогне" Надії Парфан, "Борода" Дмитра Сухолиткого-Собчука, "Вагрич. Чорний квадрат" Андрія Загданського, "Голден лав" Павла Острікова, "Сказ" Марисі Нікітюк, "Бранці" Володимира Тихого, "Школа №3" Лізи Сміт, "Плем’я" Мирослава Слабошпицького.

Читайте також: Мультфільм "Причинна" відібрали на кінофестиваль у США

Окрім кінострічок, команда "UA:Культура" підготувала короткі сюжети, присвячені молодим українським кінематографістам. Їх героями стали автори фільмів, які увійшли у програму спецпроекту, а також режисери Ахтем Сеітаблаєв, Катя Горностай, Нікон Романченко, Жанна Озірна, Олег Чорний, Роман Бондарчук та інші. Відеовізитівки покликані сформувати уявлення про світ сучасного українського кіно і показати, що це галузь, яка бурхливо розвивається.

День українського кіно святкують у другу суботу вересня з 1996 року. Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії. Перший український фільм було знято у вересні 1896 року в Харкові фотографом Альфредом Федецьким. Він же згодом організував і перший український кіносеанс - в Харківському оперному театрі, де було показано кілька короткометражних документальних сюжетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-