Вінничани вшанували пам’ять Василя Стуса вересневими читаннями

Вінничани вшанували пам’ять Василя Стуса вересневими читаннями

Фото
Укрінформ
У Вінниці у вівторок у день пам’яті поета-шістдесятника Василя Стуса, який народився в Гайсинському районі області, влаштували меморіальні вересневі читання «Доля і світла пам’ять Стуса».

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила співорганізатор читань - співробітник відділу маркетингу Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.Тімірязєва Ніна Артапух.

«Ім’я нашого земляка Василя Стуса увійшло в нашу історію як важливий чинник національного пробудження й самоусвідомлення, стало символом духовної незламності й свободи. На часі – глибоке пізнання поетичного доробку цього самобутнього митця, і не лише в українському літературному контексті. Василь Стус жив і загинув, аби український народ мав свободу, незалежність, право на рідну мову, історичну пам’ять, самобутню культуру. Ми, українці, намагаємося віддати нашому геніальному поетові належну шану», - розповіла Артапух.

За її словами, участь у вересневих читаннях «Доля і світла пам’ять Стуса», що відбулися на площі, названій на честь поета, взяли представники влади і громадськості.

Читайте також: Син Стуса назвав сценарій фільму про батька неприйнятним

Завітали на меморіальний захід і вінницькі літератори та науковці, а також школярі, студенти вінницьких вишів. Учасники Стусівських читань пригадували громадянський подвиг поета, яскраві сторінки його біографії, а також читали його вірші просто неба.

Василь Стус народився 6 січня 1938 року в селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області. Помер 4 вересня 1985 року у карцері табору ВС-389/36 у Пермській області, де утримувалися особливо небезпечні державні злочинці. Це сталося рівно через 20 років після славнозвісної акції протесту дисидентів проти арештів представників української інтелігенції у кінотеатрі «Україна», де проходила прем’єра фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Цьогоріч минає 33 роки з дня смерті поета.

Фото у тексті: Каріна Козак, vn.20minut.ua 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-