26 серпня: народний календар і астровісник

26 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні чудотворної ікони «Семистрільної»; кому й чому мастили п’яти смолою і куди летить бджола.

Сьогодні Церква вшановує ікону Пресвятої Богородиці «Пом’якшення злих сердець», або ж «Семистрільну». На іконі Богородиця зображена без Богодитяти, натомість на Неї спрямовано сім мечів або стріл. Вони символізують увесь той біль, яких зазнала Пречиста, коли розіп’яли її Сина. Число сім означає також і сім головних людських гріхів, які Богородиця без перешкод читає в людських серцях. «Семистрільній» молилися, просячи захисту від ворогів видимих і невидимих, про пом’якшення сердець жорстокосердих людей, а також коли в сім’ї постійно точилися суперечки, не було миру і ладу. Цю ікону зазвичай вішали при вході в оселю. Подейкували, що недобра людина, наштовхнувшись поглядом на Пречисту Богородицю «Семистрільну», оминатиме вашу домівку десятою дорогою.

Що робили цього дня наші пра-пра-пращури? По-перше постилися, бо ж близився до завершення строгий двотижневий Успенських піст, присвячений Богородиці, по-друге, мастили відьмам смолою п’ятки, аби в корів молоко не крали. А ще придивлялися до бджіл: якщо було хмарно, а божі комахи не ховалися у вулик і літали, сумлінно працюючи – дощу не буде.

Іменинники сьогодні Максим, Тихон, Іван, Костянтин.

15-16-ті місячні дні. Місяць уповні. Головна мантра, лейтмотив і все, що завгодно – відпочинок! Так, присвятіть цю неповторну, дивовижну серпневу неділю виключно відпочинку, солодкому нічогонеробленню. Затихли емоційні бурі, вивітрилися, наче чад, невдоволення і роздратування – і ми всі просвітлені, мов той Будда. Кожен відчуває гармонію всесвіту і себе в ньому – тоненький живий пагін. Сьогодні дуже вдалий день для відпочинку, творчості, щирого спілкування з друзями, подорожей. Ідеальними будуть будь-які водні процедури: пірнайте в Дніпро, Дністер, Дунай, Чорне, Середземне, Азовське та будь-яке інше море-океан – плавайте до самозабуття. Добряче заправляйтесь позитивом – попереду новий п’ятиденний забіг, а там і «осінній марафон» не за горами.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 – +6,3, а найтеплішим у 1903 – +33,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-