Календар на всю голову. 19 серпня

Календар на всю голову. 19 серпня

Укрінформ
У цей день в бельгійському місті Спа відбувся перший в світі конкурс краси, а у Франції народилася Коко Шанель.

19 серпня 14 року до н.е. в місті Нола, Неаполь, помер перший римський імператор Гай Юлій Цезар Октавіан Август. Тіло покійного на руках принесли в Рим і кремували на Марсовому полі, а урну з прахом помістили в давно побудований мавзолей, де вже спочивали його родичі.

Фото: Pinterest
Фото: Pinterest

19 серпня 1662 року в Парижі помер Блез Паскаль - французький математик, механік, фізик, літератор і філософ. Класик французької літератури, один із засновників математичного аналізу, теорії ймовірностей і проективної геометрії, творець перших зразків лічильної техніки, автор основного закону гідростатики.

19 серпня 1687 року в місті Березове, Олонецкого повіту Росії, понад тисячу осіб спалили себе на знак протесту проти переходу на трьохперстного хрещення.

19 серпня 1689 року в місті Дербішире, Іст-Мідлендс, народився Семюел Річардсон - англійський письменник, родоначальник «чутливої» літератури XVIII і початку XIX ст. Популярність автору принесли три епістолярних роману: «Памела, або нагороджена доброчесність», «Клариса, або Історія молодої леді» і «Історія сера Чарльза Грандисона». Крім письменницької кар'єри, літератор був авторитетним друкарем і видавцем, він випустив у світ 500 різних праць, численних газет і журналів.

19 серпня 1746 року в місті Вокулер, департамент Мез, народилася Мадам дю Баррі (Марія дю Баррі) - офіційна фаворитка французького короля Людовика XV. Вона викликала майже загальну народну ненависть і вважалася одним із символів злочинів «Старого режиму».

Фото: stozhar-band.ru
Фото: stozhar-band.ru

19 серпня 1819 року в місті Хендсворт, Бірмінгем, помер Джеймс Уатт - шотландський інженер, винахідник-механік, член Единбурзького королівського товариства (1784), Лондонського королівського товариства (1785), Паризької академії наук (1814). Його ім'ям названа одиниця потужності - ват. Винахідник удосконалив парову машину Ньюкомена, винайшов універсальну парову машину подвійної дії. Роботи Уатта поклали початок промислової революції: спочатку - в Англії, а потім і в усьому світі.

Джерело: Epochalnisvet.cz
Джерело: Epochalnisvet.cz

19 серпня 1839 року уряд Франції викупив патент Луї Дагера на створення відбитків - так фотографія стала загальнодоступною технологією.

19 серпня 1848 року газета «The New York Herald» опублікувала першу замітку про знайдене в Каліфорнії золото.

19 серпня 1856 року американець Гейл Борден запатентував спосіб отримання згущеного молока.

19 серпня 1872 року в д. Лигово під Санкт-Петербургом народилася Матильда Кшесинска - російська артистка балету польського походження, педагог, прима-балерина Маріїнського театру, заслужена артистка Його Величності Імператорських театрів. Вона також була відома своїми романами з найяснішими особами Російської імперії, фаворитка цесаревича Миколи в 1892-1894 рр., дружина великого князя Андрія Романова (1921), Светлейшая княгиня Романовська-Красинська (1936), мати Володимира Красинского (1902).

Фото: Fine Art Images
Фото: Fine Art Images

19 серпня 1883 року в місті Сомюр, Мен і Луара, народилася Габріель (Коко) Шанель - французький модельєр, яка заснувала модний будинок «Chanel» в Парижі і зробила величезний вплив на європейську моду XX століття. Коко Шанель привнесла в жіночу моду приталений жакет і маленьке чорне плаття. З аксесуарів найбільш відомими стали сумка на ланцюжку і велика біжутерія - в першу чергу брошки-камелії і штучні перли.

Фото: Getty Images/Cecil Beaton
Фото: Getty Images/Cecil Beaton

19 серпня 1888 року в бельгійському місті Спа відбувся перший в світі конкурс краси - шоу, в якому брали участь професійні моделі або просто гарні дівчата. 21 з 350 кандидаток досягли фіналу, де виключно чоловіче журі «оглядало» їх за закритими дверима. Переможницею стала 18-річна Bertha Soucaret з Гваделупи, вона отримала приз в 5000 франків.

19 серпня 1914 року створено керівний орган Українських Січових Стрільців - Українська бойова управа.

19 серпня 1932 року в Кривому Розі народився Анатолій Шевченко - український публіцист, літературний критик, журналіст, редактор, член Національної спілки письменників України (1981), лауреат літературних премій імені Олександра Білецького та імені Дмитра Нитченка. Автор книг «Червоні коні», «В пошуках братів по розуму», «День сонячного затемнення», а також літературно-критичних оглядів «Українська література сьогодні» (1981, 1983, 1985, 1987, 1989; співавтор з Михайлом Слабошпицьким).

19 серпня 1935 року в місті Запоріжжя народився Юрій Ткаченко - український кінооператор і кінорежисер, член Національної Спілки кінематографістів України. Він працював оператором і режисером «Укркінохроніки», а з 1983 року - режисером на студії «Укртелефільм».

19 серпня 1936 року поблизу Альфакара, провінція Гранада Андалусія, був розстріляний Федеріко Гарсіа Лорка - іспанський поет і драматург, відомий також як музикант і художник-графік. Центральна фігура «покоління 27 року», один з найяскравіших і значних діячів іспанської культури XX ст.

Фото: Pinterest
Фото: Pinterest

19 серпня 1939 року в місті Луїшем, Лондон, народився Джинджер Бейкер - британський музикант і автор пісень, найбільш відомий як барабанщик англійської супертріо «Cream».

19 серпня 1943 року зустрівшись в місті Квебеку, Канада, президент США Франклін Рузвельт і прем'єр-міністр Великої Британії Вільям Черчілль підписали секретну угоду про співпрацю, що передбачає об'єднання програм в області військового атома.

19 серпня 1946 року в місті Хоуп, Арканзас, народився Білл Клінтон - 42-й президент США (1993-2001) від Демократичної партії. До обрання на пост господаря білого дому він п'ять разів обирався губернатором штату Арканзас.

Фото: Twitter
Фото: Twitter

19 серпня 1952 року в Тернопільській області народилася Марія Чумарна - українська поетеса, педагог, журналіст, громадсько-культурна діячка. Член Національної спілки письменників України, засновниця авторської українознавчої школи, лауреат премії «Благовіст».

19 серпня 1954 року в Житомирській області народився Володимир Шинкарук - український поет, прозаїк, композитор, бард-виконавець. Професор Житомирського державного університету імені Івана Франка. Почесний громадянин Житомира.

19 серпня 1960 року в СРСР був виведений на орбіту космічний корабель з двома собаками на борту - Білкою і Стрілкою. Політ успішно закінчився 20 серпня.

Джерело: chimlon.info
Джерело: chimlon.info

19 серпня 1961 року у Львові помер Мирон Зарицький - український вчений-математик і педагог, професор Львівського державного університету, дійсний член Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка (1927), засновник української математичної культури. Доктор філософії (1930).

19 серпня 1967 року англійський хіт-парад очолила пісня «All You Need Is Love» славної четвірки «The Beatles».

Фото: Odyssey
Фото: Odyssey

19 серпня 2001 року в Києві помер Іван Макогон - український скульптор, педагог. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1968), професор (1971), народний художник України (1992). Член Національної спілки художників України.

19 серпня 2002 року в Китаї завершився «Музичний фестиваль снігових гір» - перший рок-фестиваль на відкритому повітрі в історії країни, прозваний організаторами та журналістами «китайським Вудстоком».

19 серпня 2002 року в Києві помер Тарас Духота - український кіноінженер. Він працював в Запорізькому, Київському управліннях кінофікації, потім - начальником ВТК Київської кіностудії імені О.П.Довженка, директором виробничого комбінату Київського міського управління кінофікації, начальником техвідділу Держкіно УРСР, директором комбінату «Укррекламфільм».

19 серпня 2011 року в Києві помер Вадим Ладний - український містобудівник, народний архітектор СРСР (1984). Він розробляв проекти громадських будівель і великих житлових масивів в Києві, включаючи будівлю Головпоштамту на вулиці Хрещатик, 5 (1952-1956) у співавторстві з архітекторами Б. Приймак, Г. Слуцьким і 3. Хлебниковой, а також Русанівський житловий масив ( 1964-1971) і готель «Славутич» (1972).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-