Календар на всю голову. 18 серпня

Календар на всю голову. 18 серпня

Укрінформ
Народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси - у нашому календарі вихідного дня.

18 серпня 293 року до н.е. на честь богині Венери був заснований найдавніший римський храм.

18 серпня 1227 року помер Чингісхан - монгольський полководець, засновник Монгольської імперії, національний герой Монголії.

18 серпня 1414 року в місті Джам, близ Нішапура, народився Хорасан Абдуррахман Джамі - персидський поет-містик, суфійської шейх, теолог, філософ, теоретик музики. Він вважається завершителем класичного періоду поезії мовою фарсі та дарі. Автор поем «Сім корон», «Юсуф і Зулейха», «Саламан і Абсаль», «Лейлі і Менджмун», а також збірки прози «Бахарістан».

Фото з сайту sozero.livejournal.com

Фото з сайту sozero.livejournal.com

18 серпня 1572 року по політичним міркуванням було зареєстровано шлюб Маргарити Валуа і Генріха Наваррського. Шлюб зміцнив мир між католиками і гугенотами, але через кілька днів настала Варфоломіївська ніч. Генріх вижив лише завдяки тому, що відмовився від своєї віри. Пізніше він став королем Франції Генріхом IV, а Маргарита - королевою Марго.

18 серпня 1685 року в місті Едмонтоні народився Брук Тейлор - англійський математик, ім'ям якого називається відома формула, що виражає значення голоморфної функції через значення всіх її похідних в одній точці.

18 серпня 1743 року для регулювання поєдинків, проведених в амфітеатрі, Джек Бротон сформулював набір з семи правил нового виду спорту - англійського боксу.

18 серпня 1750 року в місті Леньяго, Венеціанська республіка, народився Антоніо Сальєрі - австрійський композитор італійського походження, диригент і педагог. Він був автором більш ніж 40 опер, численних інструментальних і вокально-інструментальних творів. Сальєрі вважався одним з найбільш відомих і визнаних композиторів свого часу і не менш прославленим педагогом: серед його учнів - Людвіг ван Бетховен, Франц Шуберт і Ференц Ліст.

18 серпня 1836 року в місті Переходівка, Чернігівської губернії, народився Олександр Кониський - український перекладач, письменник, лексикограф, педагог, громадський діяч ліберального напряму. Автор слів духовного гімну «Молитва за Україну».

Фото з сайту 24smi.org
Фото з сайту 24smi.org

18 серпня 1850 року в Парижі помер Оноре де Бальзак - видатний французький письменник, класик світової літератури, один з основоположників реалізму в європейській літературі. Найбільший твір автора - серія романів і повістей «Людська комедія» («La Comédie humaine»), яка змальовує картину життя сучасного письменника французького суспільства.

18 серпня 1859 року відчайдушний француз Жан Блонден продовжив свої подвиги: по канату він перейшов через Ніагарський водоспад, тримаючи на своїх плечах другого акробата. Ім'я того сміливця не збереглося.

18 серпня 1913 року в казино Монте-Карло мав місце рекордний випадок - кулька випадала на чорне 26 разів поспіль.

18 серпня 1919 року частини Добровольчої армії генерала Денікіна під командуванням генерал-лейтенанта Миколи Бредова взяли Київ. В ході бойової операції з міста були вибиті частини Червоної армії і одночасно з частинами ЗСПР об'єднані частини Галицької армії і армії УНР. В українській історіографії подія має назву Київська катастрофа.

18 серпня 1933 року в місті Боково-Антрациті, Луганської області, народилася Белла Руденко - українська оперна співачка (лірико-колоратурне сопрано), солістка Великого театру, заслужена артистка України (1959), народна артистка СРСР (1960).

18 серпня 1933 року в Парижі народився Роман Поланскі – польсько-французький  актор, режисер, сценарист і продюсер, автор знаменитих стрічок «Ніж у воді», «Гіркий місяць», «Назад в СРСР», «Китайський квартал», «Макбет», «Дев'яті врата». За картину «Піаніст» у 2003 році він отримав премію «Oscar» в номінації «кращий режисер».

18 серпня 1936 року в місті Санта-Моніка, Каліфорнія, народився Роберт Редфорд - американський актор, незалежний режисер і продюсер. Лауреат премії «Oscar» (1981) за кращу режисуру в фільмі «Звичайні люди». Як актор знявся в стрічках «Ієремія Джонсон», «Буч Кессіді і Санденс Кід», «Якими ми були», «З Африки», «Самородок», «Афера».

Фото з сайту pikabu.ru
Фото з сайту pikabu.ru

18 серпня 1940 року в Нью-Йорку помер Уолтер Крайслер - американський автомобілебудівник, промисловець, засновник корпорації «Chrysler».

18 серпня 1941 року почалася депортація жителів Кримського півострова німецької національності. До 20 серпня було виселено 60 тис. чоловік. Хоча офіційно Указ про переселення німців з'явився тільки 28 серпня 1941 року i ставився до німців Поволжя. Стрімкий наступ німецьких військ позбавила змоги радянським функціонерам провести масове переселення сімей, тому вивозилися в основному чоловіки призовного віку.

18 серпня 1941 року поспішно покидаючи місто Дніпропетровськ, радянські солдати підірвали головний стратегічний об'єкт - «ДніпроГЕС». Утворилася гігантська пробоїна в греблі, яка спровокувала хвилю висотою кілька десятків метрів, яка практично змила прибережну міську смугу, плавні о. Хортиці і дійшла до сусідніх українських міст - Нікополя і Марганця. Радянське командування навіть не попередило ні мирне населення, ні свої підрозділи. В результаті загинуло 80 тис. місцевих жителів і біженців, 20 тис. червоноармійців і 1500 німецьких військових.

18 серпня 1948 року в тюремній лікарні в Києві помер Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний) - український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архикнязь (ерцгерцог) династії Габсбургів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Його знали в Україні як Василя Вишиваного - ім'я, яке йому дали українські солдати в роки I Світової Війни.

18 серпня 1952 року в місті Х'юстон, Техас, народився Патрік Суейзі - американський кіноактор і професійний танцівник. Він грав в основному ліричних героїв у фільмах «Аутсайдери», «Брудні танці», «Привид», «Червоний світанок», «На гребені хвилі», «Вонг Фу, із вдячністю за все!».

18 серпня 1956 року народився Василь Герасим'юк - український поет, лауреат Шевченківської премії (2003).

18 серпня 1957 року в місті Неї-сюр-Сен народилася Кароль Буке - французька актриса. У кіно вона дебютувала в 19 років, знявшись в 1977 році у фільмі «Цей смутний об'єкт бажання» Луї Бунюеля. У 1990 році актрису нагородили премією «César» за кращу жіночу роль у фільмі «Занадто красива для тебе». Знялась у фільмах «Червоне і чорне», «Бінго Бонго», «Тільки для твоїх очей» та інших.

18 серпня 1957 року в місті Інсбрук, Австрія, помер Микола Ковалевський - міністр земельних справ УНР, політичний діяч, кооператор і публіцист, поет, автор багатьох мемуарів виданих в Австрії.

18 серпня 1962 року на концерті в клубі «Cavern» («Печера») Рінго Старр вперше офіційно замінив Піта Беста за ударною установкою в одній з найпопулярніших біт-груп Ліверпуля - «The Beatles».

18 серпня 1969 року в місті Бостоні народився Едвард Нортон - американський актор, сценарист, режисер і продюсер, тричі номінант на премію «Oscar».

18 серпня 1969 року на екрани в СРСР вийшла третя серія фільму «Брати Карамазови» за однойменним романом Достоєвського. Режисер-постановник Іван Пир'єв не встиг закінчити роботу над фільмом. Після його смерті 7 лютого 1968 року стрічку завершували Михайло Ульянов і Кирило Лавров, які разом з Андрієм Мягковим знялися в ролі братів. В екранізації також грали Ліонелла Пир'єва, Світлана Коркошко, Марк Прудкін і Валентин Нікулін. Фільм номінувався на премію «Oscar».

18 серпня 1981 року в Нью-Йорку померла Аніта Лус - американська письменниця і сценаристка. 1925 року вона прославилася романом «Джентльмени віддають перевагу блондинкам», за яким були зроблені: п'єса, два мюзиклу і два фільми, в тому числі знаменита комедія з Мерилін Монро «Деякі люблять гарячіше», в радянському прокаті - «В джазі тільки дівчата».

18 серпня 1997 року в Київській області померла Марія Примаченко - українська народна художниця, представниця «народного примітивізму» («наївного мистецтва»), лауреат Національної премії України імені Т.Г. Шевченко, одна з найвідоміших українських художниць. За рішенням ЮНЕСКО 2009 році був визнаний роком Марії Приймаченко.

18 серпня 2004 року в місті Охай, Каліфорнія, помер Елмер Бернстайн - американський композитор і диригент, який писав музику для кіно, композитор-пісняр. Вибрана фільмографія включає в себе такі відомі стрічки, як «Оскар», «Моя ліва нога», «Мисливці за привидами», «Убити пересмішника», «Чудова сімка», «Епоха невинності», «Дикий, дикий Вест», «Велика втеча» і ін.

18 серпня 2009 року в місті Токіо померла Хільдегард Беренс - німецька оперна співачка (вагнерівське сопрано). Прославлена виконавиця ролей в операх Ріхарда Вагнера, Ріхарда Штрауса, Леоша Яначека. Вокалістка дебютувала в ролі Розіни в опері «Весілля Фігаро» (1971) Моцарта, в наступному році її прийняли в Німецьку Рейнську оперу в місті Дюссельдорфі. У 1976 році співачка дебютувала в лондонському «Covent Garden» в опері «Фіделіо» (Леонора) Людвіга ван Бетховена і в «Metropolitan Opera» - в опері «Плащ» (Джорджетта) Джакомо Пуччіні.

Фото: 1960smusicmagazines
Фото: 1960smusicmagazines

18 серпня 2012 року в місті Лос-Анджелесі, Каліфорнія, помер Скотт МакКензі - американський співак, автор і виконавець гімну 1960-х рр. «San Francisco», який згодом став гімном руху хіпі. Хіт був записаний за одну ніч навесні 1967 року на студії «L.A. Sound Factory ». На кожному концерті співак повторював, що пісня присвячується ветеранам В'єтнамської війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-