Виробництво пальмової олії в Африці зіпсує життя мавпам та лемурам

Виробництво пальмової олії в Африці зіпсує життя мавпам та лемурам

Дослідження
Укрінформ
Масове виробництво пальмової олії в Африці завдасть шкоди популяціям приматів. 

Про це повідомляє Phys.org

Харчова і технічна пальмова олія, що використовується для виробництва продуктів, косметики, побутової хімії та біопалива, добувається з плодів олійної пальми (Elaeis guineensis) - на пальмову олію припадає 30% глобального обсягу виробництва рослинної олії. 

Батьківщиною рослини вважається західна Африка, однак сьогодні більшість цього продукту в світі виробляється в Індонезії та Малайзії, де заради цього активно вирубуються тропічні ліси. Це зменшує ареал орангутанів на острові Борнео, які, за даними Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), знаходяться на межі повного зникнення. Велика частина територій, придатних для вирощування олійної пальми, одночасно служить житлом для 193 видів африканських приматів, 37% яких вже знаходяться під загрозою вимирання.  В основному ці території знаходяться в західній і центральній частині Африки, а також на східному узбережжі. Всього лише 9% площі континенту підходить для вирощування олійної пальми.

Стратегії багатьох компаній спрямовані на виробництво пальмової олії в Африці. Серж Уіч з університету імені Джона Мурса в Ліверпулі та його колеги оцінили ризик розвитку цієї проблеми. До 2050 року попит на пальмову олію подвоїться в порівнянні з рівнем 2005 року. Збільшиться й частка нових посівних площ під олійну пальму. За оцінкою дослідників, приблизно 53 мільйони гектарів олійних пальм з'явиться на африканському континенті.

На думку вчених, безпечними з точки зору збереження приматів і одночасно зручними для вирощування пальм виявилися всього 130 тисяч гектарів, переважно на півночі Мадагаскару.  З урахуванням площ середньої і низької придатності для вирощування рослин цей показник зростає до 3,3 мільйона гектарів.

Вимирання загрожує також переважній більшості лемурів, які живуть тільки на Мадагаскарі і Коморських островах, тому неясно, наскільки розширення виробництва пальмової олії на Мадагаскарі можна назвати безпечним для приматів.

Читайте також: Лемури знаходяться під загрозою вимирання – вчені

Замість агресивного розширення автори дослідження пропонують інтенсифікувати виробництво пальмової олії за рахунок більш врожайних сортів пальми, отриманих за допомогою сучасних технологій.  Крім того, вони розраховують, що інформація про «екологічний слід» виробництва пальмової олії спонукає споживачів змінити свою поведінку, що знизить загальний попит на олію в харчовій і косметичній індустріях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-