Вчені виміряли швидкість смерті клітини

Вчені виміряли швидкість смерті клітини

Укрінформ
Американські біологи вперше змогли спостерігати за рухом "смертельної хвилі" через клітину та визначити швидкість її смерті.

Сигнали, які викликають апоптоз - тип самогубства клітин, який також відомий як запрограмована загибель клітин (PCD) рухаються зі швидкістю трьох мікрометрів (0,003 міліметра) на хвилину, повідомляє Science Alert

Подібний процес передачі сигналів називається тригерною хвилею. Він нагадує ефект доміно і є важливим біологічним процесом в житті клітини, який використовується для швидкої і надійної передачі інформації на великі відстані. У багатоклітинних тварин тригерні хвилі беруть участь в клітинному циклі, коли клітини діляться для створення нових клітин. Вони також зустрічаються в мозку як потенціали дії нейронів. Але вченим вперше вдалося пов'язати ці хвилі із загибеллю клітин.

Вчені з'ясували, що смерть клітини починається з пошкодження однієї з її ділянок, яке призводить до вивільнення хімічної речовини, так званого "сигналу смерті". Ця речовина запускає тригерну хвилю, або ланцюгову реакцію, яка поступово зачіпає інші ділянки клітини, вивільняючи там такі ж сигнали.

Читайте також: В тканинах ембріона знайшли нову геометричну форму

"Ця робота - ще один приклад того, як природа використовує ці тригерні хвилі - явище, про яке багато біологів ніколи не чули. Це тема, що повторюється в регулюванні клітин. Б'юся об заклад, ми скоро побачимо її в підручниках", - сказав один з авторів роботи, біохімік Джеймс Феррелл зі Стенфордського університету в Каліфорнії.

Це відкриття допоможе вченим зрозуміти, як змусити ракові клітини вбивати себе або як запобігти загибелі клітин, наприклад, при хворобі Альцгеймера або м'язовій дистрофії. Наступне місце, де команда хоче шукати тригерні хвилі, - це імунна система організму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-