14 серпня: народний календар і астровісник

14 серпня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Перший Спас; святимо «маковійську квітку» і ласуємо пирогами з маком.

Офіційна назва сьогоднішнього свята – Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, але в народі здавна закріпилися інші: Маковія та Перший Спас. Чому Маковія? Тому що Церква цього дня згадує також і сім мучеників Маккавеїв та їхню матір Соломонію, які в 166 р до н. е. за часів царя Антіоха Єпіфана були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам. В народі мученики Маккавеї «трансформувалися» на більш звичне українському вуху «Маковія» де відчувається пряма аналогія з маком, який є для українців культовою рослиною подібно до калини чи верби. Одним із головних символів Маковія була «маковійська квітка», яку  виготовляли переважно з городних і частково лісових квітів. Букет мав бути різнобарвним: з чебрецю, чорнобривців, кудрявців, настурцій, рути-м’яти, васильків, нагідок, роман-зілля тощо. Крім того, до «квітки» додавали і голівку невеличкого соняшника, і все це пов’язували червоною стрічкою. Дехто додавав кілька стеблин конопель чи льону. Бувало голівки маку в’язали в окремий букет (щоправда, так робили рідше). «Маковійську квітку» обов’язково треба було освятити в церкві. Потім її підвішували до сволока або ж до божниці, де вона висіла протягом року. З квітів при потребі готували ліки чи купелі, дівчата вплітали їх у коси. З маківок дехто робив навар від безсоння, зерном начиняли кукли (соски-смоктунці) і обсипали обійстя, щоб «відьми не доїли корів і не приносили вроків».

З Маковія починався двотижневий Успенський піст – Спасівка, який закінчувався одним із найбільших свят серпня – Успінням Пресвятої Богородиці. Сьогоднішній сніданок вже мав бути пісним. Серед страв мали обов’язково бути шуліки, коржики та пиріжки з маком. На Маковія зазвичай освячували і криниці, а ще у давнину на цей день припадав останній день колективних толок.

Іменинники сьогодні Олександр, Дмитро, Софія.

Сьогодні 4-ий місячний день. Його символ – Дерево пізнання добра і зла. Місяць у Терезах. Уникайте швидких рішень, висновків. Не час для блискавичного стратегічного наступу. Існує загроза надовго загрузнути у здавалося б простій ситуації. Ідеальний час для збору, накопичення й обробки інформації, аналізу фінансових справ, виявлення та усунення слабких сторін. Будьте уважними до спокус та до того, що і як кажете. В ці дні загострюються сентиментальність, емоційність, чутливість. Їжа повинна бути достатньо поживною, але не жирною.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1923 – +8,1, а найтеплішим у 1946 –  +36,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-