Календар на всю голову. 4 серпня

Календар на всю голову. 4 серпня

Укрінформ
Народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси – у нашому календарі вихідного дня.

4 серпня 1693 року французький монах дом П'єр Периньйон методом проб і помилок відкрив секрет приготування шампанського. Його часто шанобливо називають дон Периньйон, однак П'єр не був аристократом, а був ченцем Ордена Св. Бенедикта, тому носив титул «дом», що й знайшло відображення в назві шампанського. За легендою, саме 4 серпня 1693 року винороб вперше представив на суд ченців абатства шипучий напій. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського, дата – Днем народження цього напою, а ім'я Периньйон - маркою французького шампанського преміум-класу. До речі, П'єр Периньйон не тільки першим виготовив шампанське, але також запропонував замість звичайної в той час пробки з промасленої палиці використовувати коркові, які залишаються актуальними донині.

Фото з сайту commons.wikimedia.org
Фото з сайту commons.wikimedia.org

4 серпня 1777 року в Лондоні відставний старший сержант, драгун Філіп Естлі відкрив перший в Західній Європі цирк. Ентузіаст став демонструвати майстерність наїзників і влаштовувати кінні номери. Незабаром для спортивно-акробатичних видовищ побудували спеціальне приміщення, яке отримало назву «Амфітеатр Естлі». Спочатку переважали кінні номери: фігурна їзда, дресирування, жокеї-акробати, «живі піраміди з наїзників», які будувалися на повному скаку. Саме містер Естлі першим показав комплекс гімнастичних вправ на коні, який рухається кроком, риссю і галопом по колу.

4 (15) серпня 1787 року в місті Тобольську народився Олександр Аляб'єв – російський композитор, піаніст, диригент. У XIX столітті він користувався великим успіхом, написав близько 200 романсів, 7 опер, 20 музичних комедій, безліч інших музичних творів. Серед кращого варто назвати романси «Соловей» на слова Антона Дельвіга, «Зимова дорога» і «Два ворона» на вірші Олександра Пушкіна, «Вечірній дзвін» на слова Івана Козлова, «Жебрачка» на вірші П'єра Беранже в перекладі Дмитра Ленського.

4 серпня 1805 року в Дубліні народився Вільям Ровен Гамільтон – ірландський математик, механік-теоретик, фізик-теоретик, «один з кращих математиків XIX століття». Він відомий фундаментальними відкриттями в математиці, аналітичній механіці та оптиці; автор загального варіаційного принципу найменшої дії, що застосовується в багатьох розділах фізики.

4 серпня 1821 року в місті Юра на сході Франції народився Луї Віттон – бізнесмен, модельєр, засновник знаменитого бренду Louis Vuitton. Свої оригінальні моделі сумок Луї Віттон робив, використовуючи смугасту щільну тканину. Завдяки якості обробки і дорогим матеріалам, валізи від Віттона користувалися значним успіхом у вельми багатих покупців. У 1854 році Луї Віттон відкрив свій перший магазин Louis «Луї Віттон: Шкіряні валізи Парижа» на вулиці Rue Neuve des Capucines в Парижі на Єлисейських полях. На фронтоні будинку по сей день красується напис: «Луї Віттон, виготовлення валіз, паризький торговий дім, заснований в 1854 році».

Фото з сайту commons.wikimedia.org
Фото з сайту commons.wikimedia.org

4 серпня 1875 року на віллі «Rolighed» у близьких друзів в Копенгагені, в повній самоті помер датський письменник, поет і датський казкар Ганс Крістіан Андерсен. Він автор популярних казок для дітей і дорослих: «Гидке каченя», «Стійкий олов'яний солдатик», «Снігова королева», «Русалонька», «Дюймовочка», «Принцеса на горошині», «Оле Лукойє» та багатьох інших.

4 серпня 1901 року народився Луї Армстронг – афроамериканський джазовий музикант, трубач, співак. Його вплив на сучасну музику настільки великий, що практично всі музиканти, які записувалися між 1927-1940 рр., звучать як послідовники його стилю. Віртуозний трубач і майстер імпровізації співпрацював з відомими музикантами найрізноманітніших стилів: блюз, церковний спів, джаз. Найвідомішим стало його виконання джазової версії опери Гершвіна «Поргі і Бесс» (разом з Еллою Фіцджеральд). Армстронг зробив джаз близьким і зрозумілим будь-якому слухачеві, від тонких цінителів до шанувальників популярної музики і шлягера.

Фото з Pinterest
Фото з Pinterest

4 серпня 1902 року під річкою Темза відкрито пішохідний тунель у Гринвічі довжиною 370 метрів. Він розташований у Східному Лондоні та пов'язує Гринвіч на півдні з Собачим островом на півночі.

4 серпня 1914 року, за сприяння міністерства закордонних справ Австро-Угорщини, політичними емігрантами з Російської імперії у Львові був створений Союз визволення України (СВУ).

Фото з Wikipedia
Фото з Wikipedia

4 серпня 1912 року в Стокгольмі народився Рауль Валленберг – шведський дипломат, антифашист, який в період Голокосту врятував життя десятків тисяч угорських євреїв. Після звільнення Будапешта Червоною армією в січні 1945 року його заарештували, переправили до Москви і ймовірно 17 липня 1947 року розстріляли в Луб'янській в'язниці.

4 серпня 1922 року в знак континентальної жалоби на час похорону винахідника телефону Александера Белла, який помер 2 серпня 1922 року, в Північній Америці були відключені на одну хвилину всі 13 мільйонів телефонів.

4 серпня 1926 року в Лондоні на площі Пікаділлі з'явилися перші світлофори. Це був обертовий газовий ліхтар, який випромінював сигнали червоного і зеленого кольорів, управлявся вручну і мав два семафорних крила: підняті горизонтально означали сигнал «стоп», а опущені під кутом в 45° – рух з обережністю. Винахід запропонував інженер із залізничної сигналізації Джей П. Найт.

Площа Пікаділлі у Лондоні, 1949 рік. Фото Chalmers Butterfield
Площа Пікаділлі у Лондоні, 1949 рік. Фото Chalmers Butterfield

4 серпня 1940 року від серцевого нападу в таборі Бетара під Нью-Йорком помер Володимир Жаботинський – український єврейський письменник і публіцист, один з лідерів сіоністського руху.

4 серпня 1944 року в місті Амстердам гестапівці заарештували дві сім'ї євреїв, які ховалися від нацистів. Серед них опинилася і 15-річна школярка Анна Франк, чиї щоденники збереглися і були видані після Другої Світової війни.

4 серпня 1948 року в Цюріху, Швейцарія померла Мілева Марич – австрійська викладачка фізики і математики, перша дружина (1903-1914) Альберта Ейнштейна, яку деякі дослідники-біографи вважають співавтором його революційних наукових ідей.

4 серпня 1961 року в Гонолулу, Гаваї народився Барак Обама – 44-й президент США (2009-2017), Нобелівський лауреат. Обама став першим в американській історії темношкірим главою держави.

4 серпня 1962 року поблизу міста Хаувік, провінція Наталь за незвичайних обставин був заарештований лідер організації "Африканський національний конгрес" Нельсон Мандела, який перебував у бігах протягом 17 місяців. За ґратами Мандела провів 28 років.

4 серпня 1977 року в Кембриджі, Англія помер Едгар Дуглас Едріан – британський електрофізіолог, дослідник нервової системи, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини (1932) «за відкриття, що стосуються функцій нейронів». Основні його праці присвячені електрофізіології органів чуття і нервових клітин.

4 серпня 1983 року в селі Безсонівка Бєлгородської області помер Юрій Левітан – легендарний радянський диктор Всесоюзного радіо, який в роки Другої Світової війни читав зведення Радінформбюро. Кажуть, що він виявився особистим ворогом Гітлера, тому його місцезнаходження завжди зберігалося як державна таємниця. Після війни читав урядові заяви, вів репортажі з Червоної площі, з Кремлівського Палацу з'їздів, брав участь в озвучуванні фільмів. Саме Левітан сповістив весь світ про перший політ людини в космос.

Фото Федора Кислова / ТАСС
Фото Федора Кислова

4 серпня 1997 року місті Арль, Франція померла Жанна Луїза Кальман – французька довгожителька, чиї дати народження і смерті документально підтверджені. Вона – єдина відома людина, яка досягла 120-річного віку і утримувала титул «найстарішої живої людини на Землі» довше, ніж будь-який інший довгожитель. У 110-річному віці вона переїхала в будинок престарілих, де і померла в 122 роки, 5 місяців і 14 днів. Спосіб життя, генетика та інші медичні характеристики Кальман стали предметом досліджень багатьох фахівців.

4 серпня 2000 року в Києві померла Галина Зубченко – українська художниця, громадський діяч, одна із засновників Клубу творчої молоді Києва (1960-1964).

4 серпня 2001 року в Києві в автомобільній катастрофі загинув український драматург Ярослав Стельмах. Він є автором п'єс «Шкільна драма», «Привіт, Синичка», «Запитай колись у трав», а також повістей «Химера лісового озера, або Митькозавр із Юрківки», «Одного разу в чужому лісі», «Найкращий намет» та інших.

Фото Анастасії Натяжної / Facebook
Фото Анастасії Натяжної / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-