Навіть незначне забруднення повітря шкодить серцю

Навіть незначне забруднення повітря шкодить серцю

Дослідження
Укрінформ
Якщо ви постійно дихаєте повітрям навіть із легким забрудненням, це може нашкодити вашому серцю.

Про це свідчать результати дослідження, проведення якого очолив Лондонський університет королеви Марії, повідомляє ВВС.

"В ході дослідження, в якому взяли участь 4 тисячі британців, з'ясувалося, що ті, хто жив біля гучних, завантажених доріг, у середньому мали більші серця, ніж мешканці менш забруднених територій. І це попри те, що учасники дослідження жили в районах, забруднення яких не перевищує британські норми. Фахівці виявили чіткий зв'язок між впливом вищих рівнів забруднення та збільшенням правого і лівого шлуночків - важливих насосних камер у серці", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з кожним додатковим мікрограмом дрібних часток забруднення повітря на кубічний метр (а також із кожними десятьма додатковими мікрограмами діоксиду азоту на кубічний метр) серце збільшується приблизно на 1%.

Ці зміни можна порівняти зі станом людини, яка веде неактивний спосіб життя або має підвищений артеріальний тиск, зазначає доктор Ней Онг, що керував аналізом даних дослідження.

"Лікарі та громадяни повинні знати про цей вплив, коли думають про здоров'я свого серця, кров'яний тиск, холестерин та вагу", - наголошує він.

Читайте також: Рятувальники назвали райони Києва, де найбрудніше повітря

Втім, за словами експерта, ці зміни в серці були невеликими і потенційно зворотними.

Фахівці радять п'ять способів уникнути забруднення: триматися подалі від завантажених доріг - забруднення концентрується навколо місць із найбільш жвавим рухом; по можливості, використовувати об'їзні дороги - вони є чистішими, оскільки трафік там набагато менший; остерігатися концентрованих точок брудного повітря: двигуни часто залишають увімкненими під час зупинок, це може створити "міські каньйони" забрудненого довкілля, особливо навколо світлофорів; відходити вбік при зупинці на світлофорі, а потім перетинати дорогу; під час підйому пішки на пагорб, іти з того боку вулиці, де машини їдуть униз, подалі від вихлопів; прості маски для обличчя - не надто дієві, вони відфільтровують пил, але не решту забруднення. А взагалі науковці радять уникати завантажених доріг.

До речі, за повідомленням Укргідрометцентру, до 3 серпня у м. Києві спостерігалися метеорологічні умови, що сприяють накопиченню та утриманню шкідливих домішок у приземному шарі повітря (антициклональний характер погоди, денна висока температура та нічні затримуючі шари повітря.

Так, за даними постів спостереження ЦГО ім. Бориса Срезневського, рівень забруднення діоксидом азоту досяг 5 - 6 середньодобових ГДК (гранично-допустима концентрація), в районах площ Бессарабської та Деміївської, Оболонського проспекту, вулиці Довженка та проспекту Перемоги.

Рівень забруднення формальдегідом досяг 5 - 7,5 середньодобових ГДК, в районах площ Бессарабської та Деміївської; проспектів Оболонського та Перемоги, бульвару Л.Українки та вулиць Довженка, Попудренка, Каунаської.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-