В тканинах ембріона знайшли нову геометричну форму

В тканинах ембріона знайшли нову геометричну форму

Інфографіка
Укрінформ
Міжнародна група вчених виявила, що тканини в процесі розвитку зародка формують незвичайну геометричну структуру. Ця форма не зустрічалася вченим раніше і тому не була описана. 

Автори дослідження назвали нову геометричну форму скутоідом, повідомляє Nature Communications.

В ході розвитку ембріона людини його тканини «закручуються» в складні тривимірні структури, які потім розвиваються в органи. Слизові оболонки, легені, багато залоз і капілярів утворюються з клітин епітеліальної тканини. Раніше вважалося, що в процесі розвитку цих органів епітелій формує структури, схожі на стовпчики або пляшки з товстою шийкою. Автори нового дослідження з'ясували, що геометрія цих форм набагато складніша.

Вчені з Іспанії та США виявили нову геометричну форму за допомогою комп'ютерного моделювання на основі діаграми Вороного (названа на честь російського вченого Георгія Вороного).

Результат моделювання здивував учених. Виявилося, що по мірі того, як тканина «закручується», з'являються не тільки «стовпчики» і «пляшки», а й нові геометричні форми. Автори здивувалися ще більше, коли з'ясували, що у нової форми навіть немає назви, її довелося придумувати. Складна геометрична структура нагадала вченим щиток - пластинку трикутної форми на спинній частині деяких комах. Його латинська назва "scutellum" і стала праобразом для скутоіда.

Читайте також: NASA визначило, яким буде житло на Марсі

За словами авторів, формування скутоіда дозволяє клітинам епітелію мінімізувати затрати енергії і прийняти оптимальну форму для щільної «упаковки» тканин. Автори дослідження провели і лабораторний експеримент. Спостереження за розвитком ембріонів декількох тварин підтвердили результати теоретичного моделювання - клітини епітеліальної тканини дійсно формують скутоід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-