Доповідь у парламенті Британії: фейкові новини витісняють реальні

Доповідь у парламенті Британії: фейкові новини витісняють реальні

Укрінформ
Обсяг дезінформації, яку поширюють через інтернет, зростає так швидко, що фейкові новини починають витісняти реальні.

Про це заявив голова комітету Палати громад британського парламенту з культури, преси та спорту Даміан Коллінз, пише BBC Україна.

За його словами, люди ледве відрізняють фейкові новини від реальних.

У доповіді комітету йдеться, що ця проблема є серйозною загрозою демократії. У ньому також міститься заклик жорсткіше регулювати соціальні мережі.

Раніше британський уряд заявив про намір запровадити цифрову ідентифікацію всіх передвиборчих оголошень у ЗМІ. Це означає, що всі політичні тексти, що публікуються в інтернеті, повинні мати зареєстрованих авторів, які відповідальні за них.

Доповідь британських парламентаріїв підготували після скандалу з компанією Cambridge Analytica, який розгорівся на початку цього року.

Цю лондонську компанію, що займається просуванням політичної реклами, звинувачують у використанні особистих даних десятків мільйонів користувачів Facebook для того, щоб вплинути на результати президентських виборів у США в 2016 році, а також на результати референдуму щодо "брекзиту".

Члени комітету розглянули дані щодо різних країнах світу, в яких відзначалися спроби вплинути на результат виборів за допомогою соцмереж.

Їм надали відомості про те, як російські спецслужби намагалися вплинути на настрої виборців шляхом розміщення рекламних оголошень у Facebook.

"Якщо ці інструменти втручання настільки сильні, що можуть проникати в свідомість мільйонів людей у всьому світі шляхом натискання кнопки, якщо ними можна користуватися для поширення дезінформації без розкриття її джерела, то ми маємо справу з серйозною загрозою нашій демократії", - заявив Даміан Коллінз.

Читайте також: У Британії кажуть, що викраденими з Facebook даними користувалася Росія

Особливу увагу комітет звернув на роль британського підприємця Аррона Бенкса, який зробив найбільше у британській історії пожертвування до фонду прихильників "брекзиту" в розмірі 8,4 млн фунтів.

У доповіді комітету наголошується, що залишається незрозумілим, звідки у Бенкса з'явилися такі гроші, а також те, що він не зумів довести зв'язок цих грошей з його активами в Британії.

"Аррон Бенкс, мабуть, прагне приховати масштаб своїх зв'язків з Росією, які включали обговорення потенційних угод у сфері видобутку золота й алмазів", - наголошується в доповіді комітету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-