Наливайко: Дозвільна система діє - з книгарень практично зникли антиукраїнські книги

Наливайко: Дозвільна система діє - з книгарень практично зникли антиукраїнські книги

Укрінформ
Держкомтелерадіо із травня 2017 року до липня нинішнього року видав дозволи на ввезення в Україну майже 17,5 тисячі найменувань російської друкованої продукції, проте відмовив у ввезенні 210,5 тисячі примірників видань антиукраїнського змісту.

Про це заявив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко в інтерв'ю виданню «Детектор медіа».

«Із 22 травня 2017 року по 9 липня 2018 року Держкомтелерадіо видав дозволи на 17 тис. 445 найменувань російської продукції. Дозволи, які передбачають ввезення на митну територію України видавничої продукції 35 російських, 5 українських, одного молдовського та одного білоруського видавництв, отримали 14 компаній і підприємців», - зазначив він.

Водночас голова Держкомтелерадіо підкреслив, що на підставі рішення експертної ради комітет дав 58 відмов у видачі дозволів на ввезення 210,5 тисяч примірників видань антиукраїнського змісту та анулював один раніше виданий дозвіл.

За його словами, імпортери стали прискіпливіше ставитися до добору літератури, яку завозять в Україну.

«А головним результатом дозвільної системи стало те, що з полиць українських книгарень практично зникла література антиукраїнського змісту. Закон (щодо обмеження доступу іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту - ред.) ефективно фільтрує ідеологічне сміття з Росії», - наголосив Наливайко.

Він також додав, що легальний імпорт книжок із Росії скоротився, що, на його думку, створює нові ніші на українському ринку та відкриває перспективи для видавців

Водночас голова Держкомтелерадіо нагадав, що у березні 2018 року Комітет почав конфісковувати російські видання, ввезені без дозволу, та штрафувати тих, хто їх ввозить.

«Перевіряємо книгарні, ринки й онлайн-магазини. Вперше штрафуємо на 32 тисячі гривень, за кожен наступний випадок - 160 тисяч. До 9 липня оштрафували десятьох на загальну суму 372,3 тисячі гривень», - заявив Наливайко.

Читайте також: Держкомтелерадіо обіцяє роздержавити ЗМІ до кінця року

Крім того, він повідомив, що Держкомтелерадіо веде перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, у якому наразі налічується 184 книжки. Посадовець підкреслив, що 25 травня, проаналізувавши цей перелік, комітет уклав проект урядового розпорядження про застосування санкцій до 12 російських компаній, які видають і поширюють антиукраїнські книжки.

Як повідомлялося, Верховна Рада 8 грудня 2016 року ухвалила закон про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Закон передбачає дозвільний принцип для книг російського походження.

Із 1 січня 2017 року закон набрав чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-