Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Обікрали за кордоном: куди бігти і що робити

Обікрали за кордоном: куди бігти і що робити

Блоги
Укрінформ
Людям завжди притаманно думати, що якесь лихо може статись з ким завгодно, але не з ними. 

Я теж була переконана у своїй унікальності, доки вдача не повернулась п'ятою точкою: пограбування ввечері посеред Барселони, майже біля входу до готелю, - і місячного доходу молодої сімейки - як не бувало.

Що робити якщо це сталось:

1. Оцінити ситуацію і спробувати наздогнати грабіжника. Грабіжник може викинути вбік ваш гаманець, щоб вас загальмувати. При цьому кричіть і намагайтесь залучити перехожих спіймати злочинця. Кричіть!

2. Одразу на місці викликайте поліцію. Навіть якщо вас запевнятимуть, що вона не приїде. Зареєструйте заяву по телефону і: а) шукайте найближчу патрульну поліцію і просіть відстежити напрямок, куди втекли з вашими грішми; б) ідіть у поліцейський відділок.

3. У відділку вимагайте прийняти заяву, незважаючи на спроби поліцейських розповісти про "складну ситуацію" і що це займе багато годин, а грабіжника навряд чи впіймають. Для складення заяви необхідно залучити офіційного перекладача, його вам надати зобов'язані. Майте на увазі, англомовного перекладача знайти простіше. Це може зайняти понад годину, особливо в нічний час.

4. Ретельно описуйте ситуацію, спробуйте ще раз попросити провести операцію по гарячих слідах (а раптом). Обов'язково вкажіть точне місце, де це сталося, нагадайте, що необхідно перевірити камери на вулицях і нехай прохання щодо моніторингу камер внесуть у протокол. Насамкінець вимагайте, аби вам озвучили, що саме у заяві записали з ваших слів (за допомогою перекладача).

5. Після прийняття заяви вам мають надати копію протоколу, з вами мають зв'язатись через e-mail або телефоном.

6. До процесу відстеження роботи над вашою справою ви можете залучити знайомих за кордоном, якщо такі є, раз на тиждень телефонувати і дізнаватись, чи є новини.

Слід зрозуміти, що вкрадену готівку з імовірністю 99,9% вам не повернуть, лише як виняток і в разі проведення судового розгляду. Але це не означає, що реєструвати офіційну скаргу не треба. Це важливо, і щобільше таких заяв, то більша вірогідність уваги місцевої влади до масових крадіжок і, можливо (насправді, ні), щось зміниться на краще.

Ви можете також звернутись до консульської служби, але у випадку, що трапився з автором, там навіть не вважали за потрібне взяти слухавку. Тому - розраховувати доведеться лише на себе.

P.S. Переживши півночі в "розборках" з іспанською поліцією, ти переживаєш всі емоційні стани - від агресії до спустошення.

Відкинувши емоції, можу лише порадити бути напоготові:

- НІКОЛИ не носіть з собою всі кошти готівкою!

- Бажано мати кредитну картку і запас коштів, а краще дві картки різних банків.

- Гроші розділіть на маленькі суми і зберігайте їх як у своїх речах, так і в готелі, в різних місцях, за можливості не економте на сейфі.

- Поповніть телефон, це завжди знадобиться, ще краще - підключайте пакет послуг з мобільним інтернетом або придбайте місцеву сім-карту.

- І в разі чогось - відпускайте ситуацію. Як сказали в поліції: "Не ви перші, не ви останні".

P.P.S. Вам і правда може здатись, що це надто тупо і фантастично - бути обікраденим на освітленій вулиці з купою людей біля готелю або в аеропорту одразу за стійкою реєстрації. Просто повірте, shit happens частіше, ніж ми цього чекаємо. Точніше, коли такої підстави не чекаємо взагалі.

Олександра Жаркова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-