Календар на всю голову. 21 липня

Календар на всю голову. 21 липня

Укрінформ
Цей день в історії - Ніл Армстронг першим із землян ступив на поверхню Місяця.

21 липня 365 року землетрусом частково зруйновано одне з семи чудес світу - Олександрійський маяк. Землетрус викликав цунамі в Середземному морі, в результаті якого було затоплено частину міста, а число загиблих єгиптян, за свідченнями літописців, перевищило 50 тисяч жителів. Після цієї події, маяк значно зменшився в розмірах, але простояв ще досить довго - аж до XIV століття, поки черговий сильний землетрус 1375 року не стер його з лиця землі.

21 липня 1582 року в місті Кіото зробив харакірі Ода Нобунага - військово-політичний лідер Японії періоду Сенгоку, один з найбільш видатних самураїв в японській історії, які присвятили своє життя об'єднанню країни.

 Папа Римський Климент XIV
Папа Римський Климент XIV

21 липня 1773 року Папа Римський Климент XIV видав буллу «Dominus ac redemptor noster» («Наш господар і рятівник»), оголосивши про припинення діяльності Ордену єзуїтів у всіх без винятку країнах

21 липня 1796 року у місті Дамфріс у віці 37 років помер Роберт Бернс - великий шотландський поет, фольклорист, автор численних віршів і поем, написаних так званою рівнинною шотландською та англійською мовою. У Дамфріс Бернс поїхав у службових справах, хоча вже був дуже хворим. Версій смерті поета безліч. Одні (Джеймс Каррі) стверджують, що причина в надмірному вживанні алкоголю. Інші схиляються до того, що Роберт Бернс помер від наслідків важкої фізичної праці в молодості і хронічного ревмокардіта, яким поет страждав з дитинства.

Пауль Юліус Ройтер
Пауль Юліус Ройтер

21 липня 1816 року в місті Кассель, Німеччина народився Пауль Юліус Ройтер - німецький підприємець і журналіст, засновник британського інформаційного агентства «Reuters» (1850).

21 липня 1836 року в Парижі народилася Дезіре Арто - бельгійська оперна співачка, племінниця відомого скрипаля Йосипа Арно. У 1858 році вона дебютувала на сцені паризької Гранд-Опери в спектаклі «Пророк» Джакомо Мейєрбера. Вокальні дані, що дозволяли виконувати партії мецо-сопрано, драматичного і лірико-колоратурного сопрано, а також драматичний талант здобули заслужену славу - незабаром співачка домоглася положення примадонни в Паризькій Опері.

21 липня 1865 року в Дрездені раптово у віці 29 років помер Людвіг Шнорр фон Карольсфельд - німецький співак-тенор, перший виконавець ролей в операх Вагнера.

Джессі Джеймс
Джессі Джеймс

21 липня 1873 року в окрузі Адер, Айова відбулося перше пограбування поїзда, яке вчинила американська банда Джессі Джеймса. Після нападу на «Rock Island Express» банда отримала $ 3 тисячі.

21 липня 1898 року в Старобільську, Луганської області народився Георгій Лангемак - український радянський вчений, один з піонерів ракетної техніки і один з основних авторів реактивного міномета «Катюша». Він був репресований і 11 січня 1939 року розстріляний в Москві.

21 липня 1899 року в Оук-Парку (штат Іллінойс) народився Ернест Хемінгуей - американський письменник, автор книг «Старий і море», «По кому дзвонить дзвін», «Острови в океані». Ернест Хемінгуей в 1954 році став лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури.

21 липня 1904 року завершилося будівництво Великої Сибірської магістралі, яке тривало 13 років. Офіційно залізниця відкрилася 1 січня 1905 року.

Вацлав Дворжецький
Вацлав Дворжецький

21 липня (3 серпня) 1910 року в Києві народився Вацлав Дворжецький - російський актор українського походження. З 1965 року він активно знімався в кіно і на телебаченні, де зіграв 92 ролі. Найбільші і вдалі роботи у фільмах: «Щит і меч», «Червоне і чорне», «Улан», «Забута мелодія для флейти» та інші.

21 липня 1918 року кримські татари звернулися до Німеччини з проханням оголосити окупований Крим татарським ханством.

21 липня 1919 року в Кам'янці-Подільському за наказом Симона Петлюри контррозвідка заарештувала членів Головного повстанського штабу, які вели переговори з лідерами політичних партій, зухвало поводилися, виявляючи зневагу до Директорії і головного отамана. Через кілька днів отаманів звільнили, але їх загін обеззброїли і вивели з міста.

21 липня 1921 року в Кам'янці-Подільському Хмельницької області народилася Оксана Вікул - українська балерина, відома виконанням українських народних танців в модерному напрямку.

Мавпячий процес
Мавпячий процес

21 липня 1925 року в Дейтоні (штат Теннесі), завершився так званий Мавпячий процес. Про справу 24-річного шкільного вчителя Джона Скоупса, який наважився викладати учням еволюційну теорію Дарвіна, заборонену законом штату, писали всі американські газети. Подивитися на тяжбу прибуло море журналістів з усього світу. Перед будівлею суду висів величезний плакат: «Читайте Біблію щодня!». Журі присяжних після восьмихвилинного обговорення все ж визнало Скоупса винним і оштрафувало вчителя за порушення законів штату на 100 доларів, але це було мінімальним покаранням, передбаченим в подібних випадках.

21 липня 1929 року в Києві агенти ОДПУ арештували академіка Сергія Єфремова. Його звинуватили в організації і керівництві «Спілки визволення України». У квітні 1930 року Єфремов був засуджений до 10-річного ув'язнення з суворою ізоляцією, а 31 березня 1939 році він помер у в'язниці Ярославля за три місяці до закінчення терміну ув'язнення.

21 липня 1937 року Радянський уряд звинуватив у націоналізмі українське державне радіо.

Нані Брегвадзе
Нані Брегвадзе

21 липня 1938 року в Тбілісі народилася Нані Брегвадзе - радянська грузинська співачка, піаністка, педагог, Народна артистка СРСР (1983).

21 липня 1941 року в Кракові помер Богдан Лепкий - український поет, прозаїк, літературознавець, критик, перекладач, громадсько-культурний діяч, художник. Лепкий похований на Раковецькому кладовищі в склепі свого товариша Ігнатія Шайдзіцького. На надгробку є напис українською мовою «Богдан Лепкий поет».

21 липня 1942 року на світанку, під час бою на Шилівському плацдармі під Воронежем загинув командир роти Павло Вінтман  - український поет, член Національної спілки письменників України (посмертно). Перша збірка віршів «Блакитні сліди» 23-річного автора вийшов тільки в 1977 році.

21 липня 1948 року в місті Шерман, Коннектикут помер Аршил Горки (Востанік Манук Адоян) - американський художник, один із засновників «абстрактного сюрреалізму».

Робін Вільямс
Робін Вільямс

21 липня 1951 року в Чикаго (штат Іллінойс) народився Робін Вільямс - американський актор, лауреат премії «Oscar». Вільямс знімався в таких картинах, як: «Пробудження», «Розумниця Уілл Хантінг», «Суспільство мертвих поетів», «Куди приводять мрії», «Август Раш».

21 липня 1953 року відбулася телевізійна прем'єра фільму-опери «Запорожець за Дунаєм» виробництва Київської кіностудії. «Запорожець за Дунаєм» - перша українська опера, яку написав композитор Семен Гулак-Артемовський.

21 липня 1956 року в Києві урочисто відкрився Український державний цирк. Першу програму підготував постановник Петро Маяцький, який прекрасно володів багатьма цирковими жанрами. Він виступав в номерах «Еквілібристи на першах» і «Римські кільця», а також разом з партнерами підготував номер «Мотогонки по похилому треку». Через рік Петро Маяцький створює свій знаменитий атракціон «Куля сміливості».

21 липня 1966 року народилася Наталія Николаїшин - заслужена артистка України, лауреат Міжнародного конкурсу оперних співаків в Італії (Алькамо, 2000), солістка Національної опери України. Виконавиця оперних партій: Наталки ( «Наталка Полтавка» М. Лисенка), Оксани ( «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського), Мавки ( «Лісова пісня» В.Кирейка).

Ніл Армстронг
Ніл Армстронг

21 липня 1969 року о 3 годині 56 хвилин поблизу кратера в південно-західній частині місячного Моря Спокою командир корабля «Apollo 11», американський астронавт Ніл Армстронг першим із землян ступив на поверхню Місяця. Через 20 хвилин місячний грунт під ногами відчув і Едвін Олдрін. Тим часом третій член екіпажу - Майкл Коллінз, знаходився на борту корабля. Телетрансляція епохальної події в історії людства велася в усьому світі, крім СРСР і Китаю.

21 липня 1975 року в московських магазинах грамплатівок в продаж надійшла гнучка платівка, на якій були записані три пісні Алли Пугачової. Головним хітом, безумовно, була пісня «Арлекіно», з якою молода співачка перемогла на конкурсі «Золотий Орфей». Коштувала платівка 60 копійок і була розкуплена практично миттєво. До речі, на Апрелівському заводі грамплатівок, де друкувався тираж «Арлекіно», адміністрація виставила біля входу з цеху і заводської прохідної міліцейський кордон, оскільки знала - будуть масові крадіжки (робочі проносили гнучкі пластинки під одягом, на животі). Але і це не допомогло, пластинки крали навіть міліціонери. Так майбутня Примадонна увійшла в кожен радянський будинок.

21 липня 1983 року на радянській антарктичній станції «Схід» була зареєстрована найнижча температура на планеті - мінус 89,2 C °.

Pink Floyd
Pink Floyd

21 липня 1990 року на Потсдамській площі, яка розташована частково в Східному, а частково в Західному Берліні, відбувся рок-концерт, рекордний як за кількістю учасників, так і за зусиллями, витраченими на його організацію. Британська супергрупа «Pink Floyd» на величезній сцені - 165 м на 25 м - відіграла рок-оперу «Wall» в постановці Роджера Уотерса. За підрахунками, в зведенні і подальшому зламі бутафорської стіни з 2500 пінопластових блоків взяли участь близько 200 тисяч осіб. Це дійство символізувало руйнування Берлінської стіни.

21 липня 1992 року патрульний корабель Чорноморського флоту СКР-112 підняв український прапор і вирушив до Одеси з метою увійти до складу ВМС України.

21 липня 1994 року зробивши по Транссибірській магістралі подорож через Росію, в Москву з вигнання повернувся Олександр Солженіцин.

21 липня 1999 року в Інгушетії перемогли арабські закони: чоловікам дозволено мати чотирьох дружин, якщо вони матеріально здатні всіх їх утримувати.

21 липня 2007 року англійською мовою була видана остання сьома книга про Гаррі Поттера - «Гаррі Поттер і Дари смерті». 11 млн. копій бестселера були продані в перші 24 години після виходу твору англійської письменниці Джоан Роулінг.

Олексій Пукач
Олексій Пукач

21 липня 2009 року в селі Молочки Житомирської області співробітники СБУ затримали Олексія Пукача - колишнього генерала, екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС, який причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році. З'ясувалося, що весь цей час розшукуваний жив в Україні і займався сільським господарством. 29 січня 2013 року по звинуваченню в організації і безпосередній участі у вбивстві Георгія Гонгадзе Пукач був засуджений до довічного позбавлення волі

21 липня 2016 року в Києві помер Віктор (Сонцеслав) Крижановський - український художник, доцент кафедри рисунка та професор кафедри дизайну Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, член Національної спілки художників України, доктор філософії образотворчого мистецтва Кінгстонського університету (США), учасник міських, республіканських і міжнародних виставок. Автор і виконавець культурологічного проекту науково-дослідного і практично-етнічного Центру «Вівтар Матері» імені Андрія Мал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-