Календар на всю голову. 15 липня

Календар на всю голову. 15 липня

Укрінформ
Цей день в історії - відкриття театру «La Scala» і вбивство дизайнера Джанні Версаче.
Володимир I Святославич
Володимир I Святославич

15 липня 1015 року в віці 57 років в своїй резиденції в Берестові після несподіваної хвороби помер Володимир I Святославич - Великий князь Київський з династії Рюриковичів, хреститель Русі. Правителя поховали в Десятинній церкві в Києві.

15 липня 1077 року разом з польськими військами в Київ повернувся князь Ізяслав Ярославович - старший син Ярослава Мудрого. Таким чином він втретє зайняв княжий престол. Його конкурентами були молодші брати, зокрема, другий син Ярослава - Святослав - княжив у Чернігові, а молодший - Всеволод - в Переяславі.

Володимир I Святославич
Грюнвальдська битва

15 липня 1410 року відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордена (85 тис. вояків) та об'єднаної польсько-литовсько-української армії (134 тис. воїнів) під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла. Поразка підірвала військову міць тевтонців, припинила їх експансію на Схід і поклала початок занепаду Тевтонського ордена.

15 липня 1669 року на Сицилії завершилося найбільше виверження вулкану Етна, яке тривало більше чотирьох місяців, протягом яких з надр вулкана витекло 830 млн. кубометрів лави. У попередній період в історичних хроніках було зареєстровано 71 виверження Етни, після того Етна оживала ще сорок разів (з них десять - в ХХ ст.).

«Teatro alla Scala»
«Teatro alla Scala»

15 липня 1776 року в Мілані відкрився «Teatro alla Scala» або театр «La Scala», який  здобув славу найпопулярнішого оперного театру в світі. Будівлю театру побудував архітектор Джузеппе П’єрмаріні на місці церкви Санта Марія дела Скала, звідси і пішла назва театру. Перша постановка в театрі була показана 5 лютого 1778 року і це була опера «Отелло» Джузеппе Верді.

15 липня 1783 року французький артилерійський офіцер, інженер-самоучка маркіз Клод Франсуа Дороте де Жоффруа д'Аббан випробував на річці Соне біля Ліона перший в історії пароплав, а точніше піроскаф (грецькою «пір» - вогонь і «скафос» - корабель).

15 липня 1795 року пісня «Марсельєза» офіційно стала гімном Франції. Спочатку вона називалася «Військовий марш Рейнської армії». Її написав в ніч на 25 квітня 1792 року військовий інженер Клод Жозеф Руже де Ліль, через кілька днів після оголошення революційною Францією війни «королю Богемії і Угорщини». З тією піснею на устах 30 липня ц.р. в Париж увійшов Марсельський добровольчий батальйон. Так з'явилося знамените ім'я і почався тріумфальний хід по світу. 24 листопада 1793 року Конвент обирає «Марсельєзу» в якості державного гімну Франції.

15 липня 1799 року поблизу невеликого міста Розетта (нині Рашид) французький лейтенант П'єр-Франсуа Бушар виявив Розеттський камінь - плиту з гранодіориту, яка містила вибиті на ній три ідентичні за змістом тексти, в тому числі два давньоєгипетською мовою. З 1802 року Розеттський камінь зберігається в Британському музеї.

15 (28) липня 1834 року на день Святого Володимира в Києві був урочисто відкритий університет Святого Володимира, створений на базі перенесеного до Києва польського Кременецького ліцею. Уже 28 серпня (9 вересня) 1834 року 62 студенти стали слухати в ньому лекції, а роботу Київський університет почав з одного єдиного факультету - філософського. У наступному році відкрився юридичний факультет, а в 1840 році - медичний.

15 (27) липня 1853 року в Житомирі, Волинської губернії народився Володимир Короленко - російський письменник і громадський діяч українського походження, журналіст, публіцист, який заслужив визнання своєю правозахисною діяльністю, як в роки царської влади, так і в період Громадянської війни і радянської влади. За критичні погляди Володимир Короленко піддавався репресіям з боку царського уряду. Значна частина літературних творів письменника навіяна враженнями про дитинство, проведене на Україні і засланням до Сибіру.

Alfred Harmsworth, 1st Viscount Northcliffe
Альфред Норткліфф

15 липня 1865 року народився барон Альфред Норткліфф - англійський видавець, засновник першої британської масової ділової газети «Daily Mail», яка виходить з 1896 року.

15 липня 1868 року в Нью-Йорку помер Вільям Томас Грін Мортон - знаменитий американський хірург-стоматолог, який вперше успішно застосував в якості наркозу ефір.

15 (27) липня 1873 року в Царському Селі під Санкт-Петербургом помер Федір Тютчев - російський поет, дипломат, консервативний публіцист, член-кореспондент Петербурзької Академії Наук (1857), таємний радник.

15 липня 1892 року в Зборові на Тернопільщині народилася Мілена Рудницька - український філософ, одна з ідеологів українського жіночого руху на Західній Україні і його провідних діячок в 1920-1930-х роках, глава центральної управи Союзу Українок у Львові, Українського жіночого конгресу в Станіславі, Всесвітнього союзу українок, політичної жіночої організації «Дружина княгині Ольги». Рудницька відома по книгам «Українська дійсність и завдання жінки», «Західна Україна під більшовиками», «Дон Боско. Людина, педагог, святий», «Невидимі стигмати» (про патріарха Йосифа Сліпого).

15 липня 1905 року в селі Олександро-Шультине, Донецької області народився Олександр Хвиля (Олександр Леопольдович Брессем) - український актор, відомий за фільмами «Іван», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Майська ніч», «Богдан Хмельницький», «Морозко».

Вільям Боїнг
Вільям Боїнг

15 липня 1916 року американський інженер Вільям Боїнг заснував компанію «Pacific Aero Products», яка через кілька місяців змінила назву на «Boeing Airplane Company».

15 (28) липня 1917 року Мала Рада УНР затвердила особовий склад Генерального секретаріату на чолі з Володимиром Винниченком.

15 липня 1917 року в Біг-Малверні, графство Вустершир народився Роберт Конквест - британський дипломат, історик, літератор, письменник-фантаст, поет, один з найвідоміших авторів публікацій з історії Радянського Союзу, зокрема періоду сталінських репресій та Голодомору в Україні 1932- 1933 рр.

Айріс Мердок
Айріс Мердок

15 липня 1919 року в Дубліні народилася Айріс Мердок - англійська письменниця і філософ, лауреат Букерівської премії, лідер за кількістю влучень у шорт-лист Букера (шість разів). Айріс Мердок автор захоплюючих романів «Під мережею», «Втеча від чарівника», «Замок на піску», «Дика троянда», «Море, море» та інших.

15 липня 1919 року в Переяславі отаман Зелений (Данило Терпило) урочисто, в присутності місцевого населення і свого воїнства, скасував Переяславську угоду 1654 року про «возз'єднання» з Московією.

15 липня 1925 року територія УРСР, не рахуючи Молдавської АРСР, була розділена на 41 округ, а саме: Артемівський, Білоцерківський, Бердичівський, Вінницький, Катеринославський, Житомирський, Запорізький, Зінов'євський, Ізюмський, Каменецький, Київський, Конотопський, Криворізький, Лубенський, Луганський , Маріупольський, Мелітопольський, Могилівський, Миколаївський, Ніжинський, Новгород-Сіверський, Одеський, Павлоградський, Первомайський, Полтавський, Прилуцький, Проскуровський, Роменський, Сталінський, Старобільський, Сумській, Тульчинський, Уманський, Харківський, Херсон ський, Черкаський, Чернігівський, Шепетівський.

15 липня 1929 року в місті Родаун під Віднем помер Гуго фон Гофмансталь - австрійський письменник, поет, драматург. Гуго фон Гофмансталь автор знаменитих п'єс, що ставали навіть операми: «Дурень і Смерть», «Жінка у вікні», «Смерть Тиціана», «Авантюрист і співачка», «Врятована Венеція», «Електра Едіп і сфінкс», «Ім'ярек» , «Важкий характер».

15 липня 1933 року в Відні помер Кароль Лянцкоронський - польський мистецтвознавець, колекціонер, письменник, мандрівник, власник маєтків у Східній Галичині (Розділ, Комарно, Ягільниця), Царстві Польському (Водзіслав під Єнджеюв) і Штирії (Фрауенвальд).

15 липня 1934 року в нацистській Німеччині заборонені англійські газети.

15 липня 1935 року в місті Котласе помер Юхим Михайлів - український художник, поет і мистецтвознавець. У 1934 році його безпідставно заарештували за звинуваченням у підготовці збройного повстання і заслали в Котлас (Росія). Там художник оселився в робітничій сім'ї, влаштувався на роботу декоратором в клуб, продовжував малювати, писав вірші.

15 липня 1937 року в Києві за звинуваченням в участі в «українській контрреволюційній націоналістичній фашистській організації» був розстріляний Василь Чечвянський (Губенко) - письменник-гуморист, старший брат Остапа Вишні, довголітній співредактор і секретар журналу «Червоний Перець»; член літературних організацій «Плуг» і ВУСПП.

Василь Чечвянський почав друкуватися на початку 1920-х роках, був жертвою сталінських репресій.

15 липня 1939 року в селі Велика Вільшанка Київської області народився Павло Мовчан - український письменник і громадський діяч.

В ніч з 14 на 15 липня 1939 року в Москві невідомими була по-звірячому вбита знаменита актриса Зінаїда Райх - дружина Сергія Єсеніна і Всеволода Мейєрхольда. Проникнувши вночі в московську квартиру в Брюсовому провулку нападники завдали жінці 17 ножових поранень і зникли. Актриса померла по дорозі в лікарню.

15 липня 1940 року в Києві померла Оксана Петрусенко - українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано); народна артистка УРСР (1939), одна з кращих виконавиць українських народних пісень і романсів.

Corbis via Getty Images)
Джон Першинг. Фото: Corbis via Getty Images

15 липня 1948 року в Вашингтоні помер Джон Першинг - американський воєначальник, верховний головнокомандувач об'єднаних сил США в роки Першої Світової війни в Європі. Він став єдиним зі Сполучених Штатів військовим, хто за життя отримав найвище військове звання «генерал армій США».

15 липня 1952 року за законами холодної війни Сполучені Штати прийняли дзеркальні заходи, заборонивши в США радянський журнал «Америка» і різні радянські інформаційні бюлетені.

15 липня 1961 року в Лонгвью, Техас народився Форест Уїтакер - американський актор, четвертий афроамериканець, який отримав премію «Оскар» за кращу чоловічу роль у фільмі «Останній король Шотландії».

15 липня 1965 року Конгрес США прийняв закон, що вимагає друкувати на пачках сигарет попередження про шкоду куріння для здоров'я.

15 липня 1976 року в місті Альгерміссен народилася Дайан Крюгер - німецька актриса і фотомодель, знаменита Олена з кіноепопеї «Троя».

1
Фото: Miami Herald Media Co.

15 липня 1997 року в Майамі-Біч (штат Флорида, США) на порозі власного будинку двома пострілами в голову був убитий італійський дизайнер Джанні Версаче. Засновник модного будинку «Gianni Versace» заявив про себе в світі високої моди в 1989 році, коли почав створювати колекції від-кутюр під маркою «Atelier Versace» і влаштовував покази в паризькому готелі «Ritz». Піка популярності Джанні Версаче досяг на початку 1990-х, коли серед його клієнтів з'явилися Мадонна і принцеса Уельська Діана. До речі, крім одягу Версаче створював парфуми (в 1981 році вийшов його перший жіночий аромат, а в 1986 - чоловічий), фарфоровий і скляний посуд (спільно з фірмою Rosenthal) і меблі (Versace Home).

15 липня 2004 року від інфаркту в Бостонській лікарні у віці 84 року помер Чарльз Суїні - американський пілот літака, який скидав бомби на Хіросіму і Нагасакі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-