Календар на всю голову. 14 липня

Календар на всю голову. 14 липня

Укрінформ
Народження і смерті, скандали і перемоги, відкриття і казуси - у нашому календарі вихідного дня.

14 липня 1021 року митрополит Київський Іоанн I (в схимі - Іона) урочисто відкрив і прославив мощі святих руських князів Бориса і Гліба, а також встановив день вшанування їхньої пам'яті.

Борис і Гліб / Фото: kudago.com
Борис і Гліб / Фото: kudago.com

14 липня 1099 року учасники Першого хрестового походу, організованого в 1096 році, почали штурм міста Єрусалим, який до цього 400 років належав арабам. Хрестоносці намагалися наблизити до стін Єрусалима облогові вежі, однак їм заважав оперізуючий місто глибокий рів. Штурм тривав весь день, але місто трималося. Вранці 15 липня, коли рів був засипаний, хрестоносці змогли безперешкодно наблизити вежі до фортечних стін, вони перекинули на стіни дерев'яні містки і кинулися в місто. Побачивши, що місто пало, емір гарнізону вежі Давида здався і відкрив Яффські ворота. Після того, як переможці увірвалися в місто, почалася різанина: хрестоносці вирізали майже всіх мусульман і євреїв - 40 тис. чоловік, спалили мечеті і синагоги.

"Завоювання Єрусалима хрестоносцями 15 липня 1099 року". 1847 рік

14 липня 1454 року в Монтепульчіано, Тоскана народився Анджело Поліціано - італійський поет, гуманіст, драматург; автор знаменитої поеми «Сказання про Орфея».

Анджело Поліціано
Анджело Поліціано

14 липня 1708 року російські урядові війська спалили фортецю Бахмут (сучасний Артемівськ), в якій засіли українські запорізькі козаки - учасники повстання Кіндрата Булавіна. Всі козаки були вбиті.

14 липня 1726 року царським указом в Україні ліквідовано сердюцькі полки. Сердюки (або як їх ще називали серденята) були воїнами найманих піхотних полків Війська Запорозького з другої половини XVII ст. - першої половини XVIII ст., які утримувалися за рахунок гетьманської скарбниці і були особистою охоронною гвардією гетьмана.

14 липня 1789 року повсталі парижани взяли штурмом укріплену королівську в'язницю-фортецю Бастилію - символ тиранії правлячої монархічної династії Бурбонів.

Джерело: TravelPortal.cz Magazín
Джерело: TravelPortal.cz Magazín

14 липня 1800 року народився Жан Дюма - французький хімік, засновник органічної хімії, який встановив склад ацетону і складних ефірів.

Артем Ведель
Артем Ведель

14 (26) липня 1808 року помер Артем Ведель - український композитор, хоровий диригент, співак, скрипаль, автор 31 хорового концерту. У 1799 році його заарештували, оголосили божевільним і помістили в божевільню Кирилівського монастиря

14 (26) липня 1861 року в селищі Чаргалі народився Важа Пшавела - грузинський письменник і поет XIX століття, визнаний класик грузинської літератури. Він автор поем «Алуда Кетелаурі», «Бахтріоні», «Гість і господар», «3мієїд», «Етері».

14 липня 1865 року відбулося перше сходження на гору Маттерхорн (Альпи) висотою 4478 м, яке здійснив член англо-французької експедиції Едвард Уімпер зі своєю групою. На вершині вони пробули близько години. Успіх експедиції був затьмарений трагедією: під час спуску четверо її членів загинули, повернулися лише батько і син Траугвальдери і англієць Едвард Уімпер.

Джерело: Zermatt-Matterhorn
Джерело: Zermatt-Matterhorn

14 липня 1867 року в кар'єрі в Редхілл шведський винахідник Альфред Нобель вперше продемонстрував дію динаміту. Новинка була запатентована автором 25 листопада 1867 року і до середини XX століття використовувалася як основний вибуховий засіб.

Джерело: wikii-Science
Джерело: wikii-Science

14 (26) липня 1880 року в Єлисаветграді, Херсонської губернії народився український письменник і політичний діяч Володимир Винниченко. У 1917 році він став членом Центральної Ради, очолив Генеральний секретаріат і був генеральним секретарем внутрішніх справ. Винниченко був автором майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР. Саме він проголосив I Універсал на 2-му військовому з'їзді 23 червня 1917 року. 1918 року через суперечності із Симоном Петлюрою Володимир Винниченко пішов у відставку і виїхав за кордон.

Володимир Винниченко
Володимир Винниченко

14 липня 1894 року у Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч. Дві команди - зі Львова та Кракова бігали по полю нового стадіону в британському стилі 100х120 м на території Стрийського парку. Будівництво стадіону закінчилося тільки в травні 1894 року. Львів'яни грали у білих футболках та сірих штанцях, а гості - у білих футболках та синіх штанцях. Поєдинок судив професор Виробек з Кракова. На стадіоні місткістю десять тисяч глядачів зібралося приблизно три тисячі уболівальників. Матч Львів - Краків закінчився з рахунком 1: 0 на користь українців. Цікавим є той факт, що турнір приурочили до крайової виставки (найбільшої ярмарки Галичини тих часів, який відвідав австрійський імператор Франц-Йосиф).

Мирослав Ірчан
Мирослав Ірчан

14 липня 1897 року в с. П'ядики Коломийського повіту народився Мирослав Ірчан (Андрій Дмитрович Баб’юк) - український поет, прозаїк, публіцист, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, історик, видавець. У 1932 році в Харкові очолив літературну організацію «Західна Україна». 28 грудня 1933 його заарештували нібито за те, що він належить до «націоналістичної української контрреволюційної організації». Ірчан був засуджений до 10 років концтаборів, покарання відбував у Соловецькій в'язниці. 9 жовтня 1937 року було переглянуто справу Ірчана і його засудили до розстрілу. Вирок був приведений у виконання 3 листопада 1937 року. Протягом багатьох років твори Ірчана в СРСР були заборонені.

14 липня 1903 року в Сан-Франциско, Каліфорнія народився Ірвінг Стоун - американський письменник, один з основоположників біографічного роману. Автор створив 25 романів про життя великих людей, а саме Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна і інших .

Фото: Эксмо
Фото: Эксмо

14 (27) липня 1906 року в Києві вийшов останній номер першого українського сатиричного журналу «Шершень», який видавався з 6 (19) січня 1906 року. Його видавцеві і редактору Володимиру Лозинському вдалося випустити 26 журналів. За короткий час «Шершень» став впливовим виданням і залишив значний слід у розвитку української політичної сатири і мистецтві журнальної графіки. Літературними співробітниками альманаху були: Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Агатангел Кримський, Іван Липа, Осип Маковей, Іван Нечуй-Левицький, Людмила Старицька-Черняхівська, Гнат Хоткевич та ін.

Фото: Бібліопростори
Фото: Бібліопростори

14 липня 1917 року Тимчасовий уряд опублікував декларацію про національну автономію України. 4 березня 1917 року була створена Українська Центральна Рада (УЦР), яка за досить короткий час переросла у впливовий представницький орган народної влади. Обране 7 березня керівництво УНР очолив Михайло Грушевський, який сформулював програму і платформу Української Центральної Ради, основною метою якої було домогтися від Тимчасового уряду визнання і проголошення національно-територіальної автономії України. 10 червня УЦР на II Всеукраїнському військовому з'їзді проголосила свій I Універсал. Його основним положенням була вимога до Тимчасового уряду надати Україні автономію.

14 липня 1931 року в Біскайській затоці перекинувся і затонув французький екскурсійний корабель «Сен-Філібер», загинуло близько 500 осіб.

Фото: Yacht Russia
Фото: Yacht Russia

14 липня 1933 року розпочалася Арктична експедиція на пароплаві «Челюскін», очолювана латишем Отто Шмідтом. Примітно, що освіту Отто Шмідт отримав в Україні - із золотою медаллю закінчив гімназію в Києві (1909), також закінчив фізико-математичне відділення Київського університету, де навчався в 1909-1913 роках. Там же під керівництвом професора Д. А. Граве почав свої дослідження в теорії груп.

Джерело: GoArctic.ru
Джерело: GoArctic.ru

14 липня 1933 року в нью-йоркському кінотеатрі «Paramount» на Манхеттені відбулася прем'єра мультфільму про моряка Попая - «Popeye The Sailor», знятого американським аніматором, режисером і продюсером Максом Флейшером. Успішний дебют Попая приніс «Fleischer Studios» дохід в розмірі $ 500 доларів і замовлення ще на дванадцять серій.

14 липня 1939 року народився Карел Готт - чеський естрадний співак, якого називали «королем чеської поп-музики» або «чеським солов'єм».

Фото: calendar.dir.bg
Фото: calendar.dir.bg

14 липня 1941 року на 23-й день війни під містом Оршей (Білорусь), Червона армія вперше в ході війни застосувала реактивну артилерію - установки «Катюша». Перші бойові машини випустили на воронезькому заводі імені Комінтерну.

14 липня 1946 року вийшло в світ перше видання книги доктора Бенджаміна Спока «Догляд за дитиною і її виховання». Книга є одним з найбільших бестселерів у історії США і світу. Спок був першим педіатром, який вивчав психоаналіз з метою спроби розуміння потреб дітей в рамках розвитку сімейних відносин. Його ідеї про виховання дітей вплинули на кілька поколінь батьків, зробивши їх більш гнучкими і ніжними по відношенню до своїх дітей, змусивши їх ставитися до своїх дітей як до особистостей, в той час як загальноприйнятою думкою було те, що виховання дитини має бути сфокусовано на дисципліні.

14 липня 1947 року народився В'ячеслав Брюховецький - український літературознавець, педагог і громадський діяч, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор фізіологічних наук, Герой України.

14 липня 1959 року відбулася британська прем'єра комедії «Деякі люблять гарячіше» («Some Like It Hot») режисера Біллі Уайлдера за участю Мерилін Монро. У радянському прокаті комедія йшла під назвою «В джазі тільки дівчата».

14 липня 1971 року Верховна Рада УРСР VIII скликання переобрала своїм головою Олександра Корнійчука, а головою Ради міністрів УРСР став Володимир Щербицький.

14 липня 1991 року трагічно загинув (потонув в річці Дон) на території Ростовської області Павло Морозенко - український і радянський актор театру і кіно. Широку популярність акторові принесли роботи в таких фільмах, як «Роман і Франческа» (чудовий дует з Людмилою Гурченко), «Женя, Женечка і «Катюша», «Слідство ведуть знавці», «Війна на західному напрямку», «Овід», «Ярослав Мудрий», «Мерседес» тікає від погоні», «Лісова пісня. Мавка».

«Роман і Франческа»
«Роман і Франческа»

14 липня 1995 року в Києві помер Олесь Гончар (справжнє ім'я Олександр Терентійович Гончар) - великий український письменник, прозаїк, публіцист, громадський діяч, автор забороненого в СРСР роману «Собор». Роман «Собор» був опублікований в журналі «Вітчизна» в 1968 році. Перші рецензії на роман були схвальні, але невдовзі роман піддали нищівній критиці,  в результаті чого твір було вилучено з літературного процесу на два десятиліття.

14 липня 1995 року в Києві помер Патріарх Української Православної Церкви Київського Патріархату Володимир (Романюк). Восени 1944 року він був засуджений Військовим трибуналом НКВС Станіславської (нині Івано-Франківської) області до 20 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах. У 1946 році в таборі був засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду». Покарання відбував у Магаданській області. Володимир є одним з творців УПЦ Київського Патріархату.

14 липня 1998 року в Бедфорді, Нью-Гемпшир у віці 89 років помер Річард Макдональд - каліфорнійський ресторатор, разом зі старшим братом Морісом організував в 1940 році ресторан швидкого обслуговування, пропонуючи виключно американську кухню. Їх ідею в 1954 році підхопив Рей Крок, створивши всесвітню мережу ресторанів «McDonald's».

Джерело: seafoodnet.info
Джерело: seafoodnet.info

14 липня 2000 року Георгій Гонгадзе офіційно звернувся до Генерального прокурора України Михайла Потебенька з листом, в якому виклав факти про стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб.

14 липня 2008 року в бою, який проходив в німецькому Гамбурзі, Володимир Кличко нокаутував в 11-му раунді американця Тоні Томпсона. Таким чином, український боксер зберіг свої титули чемпіона світу з боксу за версіями IBF і WBO в суперважкій вазі.

14 липня 2013 року в Києві помер Павло Сохань - український історик-славіст, джерелознавець, археограф, член-кореспондент Національної академії наук України (1985), заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1980).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-