Держкомтелерадіо завершив прийом творів на премію Франка

Держкомтелерадіо завершив прийом творів на премію Франка

Укрінформ
Державний комітет телебачення і радіомовлення завершив прийом творів на здобуття премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності в 2018 році.

Про це повідомляє прес-служба комітету.

"Усього на конкурс надійшло 25 творчих робіт, які змагатимуться за премію у 4 номінаціях", - ідеться в повідомленні.

У номінації "За кращу публікацію в друкованих ЗМІ" комітет з премії обиратиме лауреата з 14 претендентів. Це автори публікацій, що вийшли друком в центральних та регіональних газетах "Голос України", "Дзеркало тижня", "Часопис Донеччина", "Колос", "Прибузькі новини", "Перемога" тощо. Теми публікацій - від подій минулого (репресії під час колективізації, розстріляне відродження, депортація кримських татар) до сучасних подій російсько-української війни. Також у цій номінації - публіцистичні книги, що вийшли у видавництві "Віват", зокрема, збірка есеїв та щоденникових заміток про будні на передовій в АТО "Точка нуль" Артема Чеха, книга Катерини Щоткіної про патріарха української греко-католицької церкви "Любомир Гузар. Хочу бути людиною".

Читайте також: Ретро-комедію "Одного разу в Німеччині" запускають в український прокат

6 робіт надійшло на здобуття премії у номінації "За кращий твір у телевізійній сфері". Це, зокрема, телевізійний фільм "Київ. Спадок у руїнах" Валерії Єгоршиної, журналіста-розслідувача програми "Схеми" (спільний  проект Радіо Свобода та каналу "UA:Перший"), який розкриває історії  десятків занедбаних історичних і культурних пам'яток Києва. Історії Києва присвячено ще дві роботи, що вийшли в ефірі телеканалу "Київ" - фільм із циклу "Київські історії" (автор і режисер Андрій Загоруйко) та один з випусків програми "Прогулянки містом" (автори Олена Яструбенко, Вікторія Бордуліс, Лариса Суровська, Аліна Солодка). Життю і творчості видатного політичного діяча і поета Олега Ольжича присвячено документально-художній фільм Петра Авраменка "Вогонь самопосвяти".  У фільмі "Школа №3", що встиг уже отримати один із призів на міжнародному фестивалі в Берліні, розповідається  про дітей з міста Миколаївка на Донбасі, які разом із дорослими відбудовували свою пошкоджену від бойових дій школу. Телевізійний фільм "Літак. Мрія. Висота" телепроекту "Бастіони" (автор - заслужений журналіст України Марина Тепленко-Дідик)  розповідає про військового льотчика, Героя України Дмитра Майбороду, який загинув влітку 2014-го під час виконання військового завдання. Літак було збито російськими терористами. Завдячуючи пілотажній майстерності  Дмитра Майбороди і штурмана Дмитра Шкарбуна військовим десантникам вдалося десантуватись і вижити, однак самі пілоти загинули.

Лише одна робота надійшла цього року на здобуття премії у номінації "За кращий твір у радіомовній сфері". 

Читайте також: У кіноклубах України покажуть кращі європейські стрічки

Також на здобуття премії надійшло 4 наукові публікації. Серед них - колективна монографія про державно-громадянську комунікацію, підручник про інформаційну безпеку України професора Львівського університету ім. І. Франка Василя Лизанчука, стаття кандидата економічних наук Костянтина Солов'єнка  "Митець - як соціальний актор", надрукована в збірнику "Курбасівські читання", а також публічна лекція заступника директора з наукової роботи меморіального музею "Територія терору" Ігоря Дерев'яного "Державна  політика прихованого антисемітизму в СРСР 1920-40-х р.р.". 

З повним переліком робіт, поданих на здобуття премії імені Івана Франка, можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-