ESA розповіло про токсичність місячного пилу

ESA розповіло про токсичність місячного пилу

Укрінформ
Європейське космічне агентство (ESA) проводить дослідження, які покликані розкрити таємницю токсичності місячного пилу. 

Як повідомляється на сайті агентства, після того, як астронавти "Аполлонів" повернулися на Землю, пил, який покривала їхні скафандри, змушував їх відчувати сухість в горлі, а їхні очі сльозилися, про це пише DT.

Астронавт NASA Харрісон Смітт назвав це явище "Місячна сінна лихоманка", в ході місії "Аполлон 17" подібні симптоми спостерігалися у всіх 12 осіб, що ступили на Місяць. Деякі з них чхали, вдихнувши пил, а у когось реакція пройшла лише через кілька днів. Усередині космічного апарату пил мав запах паленого пороху. "Ми не знаємо, наскільки небезпечний цей пил. Все зводиться до того, щоб оцінити ступінь ризику, пов'язаного з нею", — заявив один з дослідників Кім Пріск.

Місячний пил містить силікати - матеріал, який часто зустрічається на небесних тілах з вулканічною активністю. Земні шахтарі страждають від легеневих опіків і шрамів через вдихання силікатів. На Місяці пил абразивний настільки, що він зруйнував шари на чоботях космонавтів, а також знищив вакуумні печатки контейнерів із зразками на "Аполлоні".

Цей пил дрібний, як пудра, і гострий — як скло. Низька гравітація Місяця дозволяє дрібним часткам довше зависати над поверхнею, через що він потрапляє глибше в легені.

Читайте також: Вчені знайшли бактерії, здатні вижити на Марсі

"Частки у 50 разів менші за людський волос і можуть місяцями залишатися в легенях людей. Чим довше вони там затримуються, тим вище шанс відчути токсичні ефекти", — пояснює Кім. Точні пошкодження від вдихання такого пилу поки невідомі, але дослідження показують, що він може знищити клітини легенів і мозку.

На Землі дрібні частинки стають гладкими в результаті ерозії водою і вітром. Проте місячна пил — гострий і колючий. До того ж на Місяці немає атмосфери — і він постійно бомбардируется сонячною радіацією, яка, в свою чергу, електростатично заряджає грунт. Цей заряд може бути таким сильним, що пил піднімається над місячною поверхнею, підвищуючи ризик його потрапляння всередину апаратури і, як наслідок, людські легені.

Для того, щоб протестувати обладнання і поведінку місячного пилу, ЕЅА буде працювати над його симуляцією, видобутою у вулканічному регіоні в Німеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-